D-vitamin ga mindre influensa på sykehus

Utslitt sykepleier sitter på en sofa på et sykehus.
Foto: Cedric Fauntleroy on Pexels.com

Ny studie: En dose på 12 ganger norsk anbefaling for D-vitamintilskudd mer enn halverte antall luftveisinfeksjoner blant sykepleiere.

Av John Enebak, ble først publisert på hans blogg.

Vi påsto nylig at virus-presset på sykehusene sannsynligvis er forårsaket av D-vitaminmangel. En ny studie i det vitenskapelige magasinet «Nutrients» viser at vi kan ha rett: Tilskudd med 5.000 IE vitamin D daglig mer enn halverte tilfellene av luftveisinfeksjoner blant sykepleierne ved et amerikansk sykehus.

Vi har nettopp rundet nyttår, sykehusene er sprengfulle med luftveissykdom, og sykepleierne er sykmeldt av samme grunn. En ny studie, publisert i det anerkjente akademiske tidsskriftet «Nutrients», viser at det er mulig å endre situasjonen: 

En dose på 12 ganger norsk anbefaling for D-vitamintilskudd mer enn halverte antall luftveisinfeksjoner blant sykepleierne.

-Annonse-

Pragmatisk studie

Den amerikanske studien er enkel: Forskere ga en del av sykepleierne ved et sykehus i USA en daglig dose på 5.000 IE vitamin D og brukte resten av sykepleierstaben som kontrollgruppe.

Så registrerte forskerne sykefravær, og sammelignet infeksjoner per arbeidsdag i de to gruppene. Resultatene er oppsiktsvekkende og oppsummeres i grafen under.

Den svarte søylen over viser gruppen som fikk 5.000 IE vitamin D som D-vitamintilskudd. Den grå søylen er gruppen som ikke fikk D-vitamintilskudd. Tilfeller av covid-19 ble nesten ikke registrert hos gruppen som fikk D-vitamintilskudd.

Forsker med storslegga

Forskerne kaller studien for “pragmatisk”: Virker D-vitamintilskudd, eller ikke? 

For å finne det ut, gir forskerne store doser D-vitamin i inntil ni måneder. 5.000 IE (125 mikrogram) vitamin D er en dose som aldri tidligere er forsøkt mot luftveisvirus over så lang tid. 

Den norske «Transtudien«, som beviste at D-vitamin IKKE virker mot luftveisvirus, brukte en dose på 400 IE, som altså er mindre enn 10 prosent.

For kritikerne har studien mye å ta tak i. Det er for eksempel ikke en blindet studie. Alle visste hvem som fikk D-vitamin og ikke. Dermed kan ikke forskerne utelukke placeboeffekt.

Spiller det noen rolle om det er placeboeffekt fra D-vitamin som holder folk friske? Er ikke poenget at folk skal være friske? Kall det gjerne placebo, så lenge det virker. Poenget med studien er at den viser effekt.

En generell anbefaling om å ta 5.000 IE vitamin D burde være nok til å få sykepleiere til å reagere.

Ufarlig og nesten gratis

Nå skulle en tro at norske sykehus sto i kø for å gjenta forsøket. Å teste om 5.000 IE vitamin D reduserer sykefravær koster mindre enn ei krone dagen per deltaker, og krever minimal innsats. For å gjenta forsøket, er det bare å gi D-vitamintilskudd til dem som vil ha, og så observere hvordan sykefraværet utvikler seg.

Det trenger ikke engang å kalles forskning. En generell anbefaling fra helsemyndighetene om å ta 5.000 IE vitamin D burde være nok til å få sykepleiere til å reagere.

Ifølge anbefalingene om D-vitamin fra Helsedirektoratet, er dosen som er brukt i studien helt ufarlig. Det er aldri observert negative helseeffekter fra daglige D-vitamindoser under 10.000 IE (250 mikrogram). Det står nederst på side 9 i rapporten «Vitamin D i Norge» (PDF), utgitt av Helsedirektoratet i 2018.

Bør sykepleierforbundet teste på dugnad?

Den ferske D-vitaminstudien sier altså at en ufarlig dose D-vitamin kan redusere antall luftveisinfeksjoner hos sykepleiere ved sykehus. Vi har ingen grunn til å tro at helsemyndighetene vil reagere på studien. Bør sykepleierne reagere?

Hvis jeg hadde vært sykepleier og kommet over denne vitenskapen, ville jeg reagert. Her beskrives en mulig løsning på luftveisvirus som rammer ansatte ved sykehusene.

Finnes det én eneste grunn til IKKE å teste løsningen uten mer om og men?

Siste fra Hemali

Hemalis journalist Guro: – Helsen knakk etter svineinfluensavaksinen, veien tilbake fant jeg selv.
Vitamin D-mangel er viktig årsak til at sykehusene er sprengt.
Professor Halvor Næss oppsummerer pandemien.
Vaksineskadet? Slik søker du om erstatning.

– Annonse –

– Annonse –

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *