Fôr for “Fremtidsmelk”: Ikke for dyra, ikke for økologi

melkekartong merket "fremtidsmelk"

Tine vil gi kyrene fôr som er tilsatt metanhemmere, og vi vet lite om konsekvensene for dyra. Dessuten vil fôret neppe godkjennes for økologisk produksjon.

Tekst Romy Rohmann, artikkelen ble først publisert på Steigan.no Noe forkortet/bearbeidet av Hemali

De store meieriene kappes om å være «grønnest», og melkebønder kaster seg på. Men hvem tenker på kua? Hvor er dyrevernene? Tines “fremtidsmelk” innebærer at fôret er tilsatt metanhemmere som gjør at dyra raper og promper mindre av klimagassen metan. Målet er at alle drøvtyggere som bidrar til melk- og kjøttproduksjon skal få metanhemmere i fôret fra 2027 og at melkekuer vil få dette enda tidligere.

Tine på sin hjemmeside:

De neste fire årene skal landbruksnæringen bruke 40 millioner kroner på å redusere metanutslippet fra norsk melke- og kjøttproduksjon med 30 prosent. Dette prosjektet vil være med å løse landbrukets største klimautfordring og blir en bærebjelke for å redusere metanutslippet fram mot 2030, sier forskningssjef i TINE og leder av prosjektet MetanHUB, Eirik Selmer-Olsen.  

Tine skriver at landbruksnæringen innen 2030 skal redusere klimagassutslippene med 5 millioner tonn CO2, og MetanHUB er ett av prosjektene landbruket må lykkes med for å nå målet. 
Forskningen som Tine, NMBU, Nortura og Geno utfører med noen utvalgte bønder, foregår i tett samarbeid med myndighetene. Regjeringen har bevilget 10 millioner kroner til det videre arbeidet som en del av jordbruksoppgjøret.

-Annonse-

Hva er det metanhemmende stoffet som tilsettes fôret?  

Metanhemmere er en samlebetegnelse for fôrtilsetninger som reduserer produksjonene av metan i vommen på drøvtyggere. Stoffet som tilsettes heter Bovaer, også omtalt som 3-NOP. Ifølge Rørosmeieret er ikke fôret godkjent for økologisk produksjon.

EFSA – European Food Safety Authority – viser til at det er mye usikkerhet om Bovaer vedrørende sikkerhet og effekt. Kommersielt står det multinasjonale selskapet DSM Nutritional Products Ltd DSM bak Bovaer. Det har over 21.000 ansatte i over 50 land, fondsforvalterne Vanguard og BlckRock allerede er inne.

Q-Meieriene lanserer sin Klimamelk i september, og skriver på sine hjemmesider at ved hjelp av et nytt fôrtilskudd reduserer Q-Meieriene sitt klimaavtrykk (CO2-utslipp) på den nye melken med 25 prosent.


Siste artikler fra Hemali

Hemalipodden: Da kreftsykepleieren fikk alvorlige kreftdiagnose, forstod hun at det måtte mer til enn offentlig behandling.
To år etter andre dose Pfizer: – Jeg har vent meg til livet med utmattelse, sier Karl-Erik.
Ukens byttetips: – Det misforståtte saltet.

– Annonse –

– Annonse –

3 Responses

  1. Æsj. Alle burde svare med å ikke kjøpe.

    Klimapropagandaen går tydeligvis aldri tom for dårlige ideer. Folkehelsen er tydeligvis ikke så farlig. Vi skal helst dø før vi får pensjon.

  2. Et tips til artikkel:

    Det er en artikkel om dette fortilskuddet på Nettavisen i dag. Mange ser ut til å misslike dette sterkt og sier at de aldri ville gitt det til ungene sine.

    – Alle unger i hele verden vil synes det er kult å drikke klimamelk, de kaller det ikke eksperimentell melk, sier Silje Molvær til Nettavisen. https://www.nettavisen.no/okonomi/provosert-av-klima-stunt-ville-ikke-gitt-dette-til-ungene-mine/s/5-95-1360329

    Det skulle vært interessant å vite hva dette tilskuddet inneholder. Hvofor sammenligne med gift? Og hvordan påvirker dette de stakkars kuene?

  3. Vi vil ikke ha denne type melk!
    Men, betyr det at alle produkter fra Tine og Q lages med klimameldingen??
    Med eller uten merking??
    Kan vi ikke lenger stole matproduksjonen !
    Vil virkelig bøndene gi dette til dyrene sine ??

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *