Hvor mye D-vitamin trenger immunforsvaret ditt?

Spørsmålstegn
Foto: Pixabay/Pexels.com

– På min eske med D-vitamintilskudd står det: 800 IU. Hva betyr det? Og hvor mange skal jeg ta hver dag for å ha et optimalt immunforsvar?

Av John Enebak, ble først publisert på hans blogg.

Spørsmålet stilles av ei dame på Facebook som har fått D-vitamintilskudd fra sin lege. Det er helt klart spørsmålet som oftest går igjen: Hvor mye D-vitamin trenger egentlig immunforsvaret?

Det finnes dessverre ingen offisiell anbefaling for hvor mye D-vitamin som trengs for å sikre et velregulert immunforsvar.

Når det står 800 IU på pakken, betyr det at hver dose inneholder 20 mikrogram D-vitamin. IU betyr internasjonale enheter (1 mikrogram D-vitamin = 40 IU). 800 IU er mengden som anbefales av Helsedirektoratet som daglig inntak for nordmenn over 70 år for å forebygge mot skjelettskader.

-Annonse-

Helsedirektoratet sier imidlertid også at 4.000 IU (100 mikrogram) D-vitamin, altså fem av dem som ligger i pakken din merket 800 IU, er trygg daglig dose for alle nordmenn over 11 år. I tillegg oppgir direktoratet sier at det aldri er observert negative helseeffekter av daglige doser på 10.000 IU vitamin D. Det tilsvarer 12 stykker av dem som ligger i pakken din merket 800 IU.

Hvor mye D-vitamintilskudd du skal innta, er det bare du som kan bestemme.

Helsedirektoratet om trygg dose D-vitamin

De som sier at det er farlig å spise mer D-vitamin enn Helsedirektratets anbefaling for daglig inntak, snakker altså mot anbefalingen fra Helsedirektoratet. D-vitamin er farlig i ekstreme doser over lang tid.

Hvor mye D-vitamintilskudd du skal innta, er det bare du som kan bestemme. Spørsmålet er hvor høyt du vil ha D-vitaminnivået i blodet ditt. Grensene for normalt nivå i blodet er mellom 50 og 150 enheter. Med et inntak på 800 IE, slik legen din har gitt deg resept på, vil de fleste ha et nivå godt planta i nedre del av normalområdet.

Hvis du vil sikre deg et nivå i øvre halvdel av normalområdet, mellom 100 og 150 enheter D-vitamin i blodet, må det trolig vesentlig mer enn 800 IU til. Hvor mye avhenger av blant annet alder, vekt og helsetilstand. Er du ung, tynn og frisk, trenger du mindre enn en overvektig pensjonist med «plager» for å holde samme nivå. Sjøl er jeg over 60, og må ha daglig tilskudd tilsvarende 12 av tablettene dine for å holde et nivå i øvre halvdel av normalområdet.

D-vitamin på resept er svindyrt, men inneholder ikke noe annet enn D-vitamintilskudd kjøpt reseptfritt.

Prøv deg fram

Jeg tror at det er lurest å prøve seg fram:

  • Hvis du ønsker et D-vitaminnivå i øvre halvdel av normalområdet (mellom 100 og 150), kan du for eksempel starte med å ta fem av tablettene dine daglig.
  • Det vil si 4.000 IU, som er trygg øvre dose for D-vitamintilskudd hele året for alle over 11 år, ifølge Helsedirektoratet.
  • Etter en tre måneders tid med den dosen, begynner D-vitaminnivået ditt å stabilisere seg. Da kan du stikke innom fastlegen og ta en test og måle hvor nivået ditt har havnet.

Nå kan du notere deg at det ikke er forskjell på D-vitamintilskudd med eller uten resept, bortsett fra prisen. D-vitamin på resept er svindyrt, men inneholder ikke noe annet enn D-vitamintilskudd kjøpt reseptfritt. Hvis du skal ta 4.000 IU D-vitamin daglig med resept-utgaven, vil du bli ruinert.

Virkestoffet er nøyaktig det samme, enten tilskuddet heter Divisun og selges på resept i dyre dommer, eller det heter NycoPlus og selges reseptfritt på samvirkelaget. Virkestoffet i begge to heter kolekalsiferol og er nøyaktig samme D-vitamin som vi produserer selv i huden når vi soler oss. Helt identisk. D-vitamin vi produserer i huden er nøyaktig like syntetisk som D-vitamin i tilskudd fra apoteket eller butikken.

Ikke alt kan sies på Facebook

Teksten over er svaret jeg skrev på Facebook. Der er det ikke lurt å legge ut informasjon som ikke er gitt av helsemyndighetene. Derfor legger jeg til:

Siden du har fått resept på D-vitamin fra legen, har du D-vitaminmangel. Da vil det ta tid å øke nivået i blodet med små doser. D-vitaminmangel kureres ikke før den oppsamla dosen internasjonale enheter blir sekssifra.

Hvis du leser om «D-vitamin-hammeren», ser du poenget: En stor enkeltdose D-vitamin gir rask økning av D-vitaminnivået. I praksis betyr det å ta for eksempel 50.000 IU (1.250 mikrogram) D-vitamin daglig i tre dager. Det gir en samlet startdose på 150.000 IU, som ifølge både forskning og erfaring gir en betydelig økning i D-vitaminnivå i løpet av to dager til en uke.

Ikke glem mineralene

Når cellene skal aktivere D-vitamin til hormon og bruke det til å aktivere biokjemiske prosesser i kroppen, trengs det en god del kjemikalier i prosessen. Disse kjemikaliene produserer cellene selv, men de trenger mineraler som råvarer.

Først og fremst mineralene sink, men også kalsium, magnesium, selen og jod er innblanda. Ei skje tran i tillegg til D-vitamintilskuddet er heller ikke dumt, for D-vitamin samarbeider også med A-vitamin.

For å være sikker på at D-vitamin får gode arbeidsforhold, er det derfor lurt å forsikre seg om at kroppen har nok mineraler. Den eneste måten er faktisk å ta tilskudd. Bare i tilskudd er mengden mineraler målt opp og kvalitetssikret.

Det går selvsagt an å øke inntaket av østers for å sikre godt opptak av sink. Enkelte av oss mener at det er enklere å gå på apoteket etter tilskuddet. Det viktigste er uansett å sikre at kroppen har nok mineraler.

Den enkleste måten å sikre at kroppen har nok mineraler, er å tømme salt fra Dødehavet i badevannet og legge seg oppi.

Dødehavssaltet inneholder 21 mineraler som kroppen trenger. Når kroppen dyppes nedi, suger den til seg akkurat så mye mineraler som den vil ha gjennom huden, i sitt eget tempo.

Les mer fra Hemali

Om innleggelser, vaksinering og overdødelighet
Vitamin D ga betydelig færre innleggelser på sykehus
Hemalis journalist: – Veien tilbake etter svineinfluensavaksinen måtte jeg finne selv
Forbud mot klemming og annen galskap

– Annonse –

– Annonse –

4 Responses

  1. Dette fant eg ut av på tidlig 90 tallet. I tenårene kunne eg ha influensa opptil 3 ganger i året. Det var det værste eg visste. Så eg begynte å følge anvisningene til FHI, som anbefaler kor mykje vitamin og mineral ein trenger dagleg.
    Det er dette som står på all næringsmiddel i Noreg; % andel av kor mykje som er anbefalt dagleg inntak. Dette fullførte eg i byrjinga av 20 åra, MEN LIKEVEL BLEI EG SJUK…?!
    Det er akkurat DET som er lureriet(!)
    Det som blir anbefalt av FHI er dét man trenger for å OVERLEVE!
    Ikkje for å holde seg friske!
    Så, kvifor vil ikkje FHI anbefale å holde oss friske..?
    Fordi da ville vi aldri gått til legen…
    Og da ville vi aldri kjøpt noko på apoteket….
    Og då ville farmasien gått glipp av billioner, kvart år…
    Så, å anbefale oss friske er rett og slett dårlige business.
    Det beste, for dei som eier aksjer i farmasien, er å holde oss friske nok til å jobbe, men sjuk nok til å gå til legen, 1-3 gonger i året.

    Så, eg byrja å forstå dette i begynnelsen av 20 åra, men når eg inntok meir vitaminer enn det står anbefalt på boksen, sa mor mi alltid
    “Det er bortkasta å ta meir enn anbefalt, då det ikkje blir tatt opp av tarmane, men kjem ut at på do”
    Spesielt gjelder dette c-vitamin.
    MEN, tar du c-vitamin intravenøst, direkte i blodet, virker c-vitamin 10 ganger så bra!
    Det er ein av grunnene til at sprøyte narkomane sjelden får influensa, da brukerstoffet (droget) ofte blir utblandet med askorbinsyre, som er c-vitamin.!

    Så, i byrjinga av 30 åra fann eg liposamin-Cvitamin, som er “knust” c-vitamin, altså mikro-granuler. Dei er så små at dei blir sugd opp av blodårene du har på innsida av magesekken, FØR dei går vidare til tarmen. Det blir nesten som å ta det intravenøst.
    På den måten kan ein innta like mykje c-vitamin som narkomane, heilt uten å være narkoman, og dermed få et bedre immunforsvar.

    Så i 30 årene var eg mykje sjeldnere sjuk, enn i 20 åra, men ikkje kvitt det komplett. Det fekk eg lære når eg vart 40 år gamal, at C og D vitaminer skal tas samtidig, FORDI DEI FORSTERKER KVARANDRE.
    Med andre ord; det er betre å ta litt av kvar vitamin, enn mykje av den eine, som mange av oss gjer.
    Når eg vart sjuk som born, kom ho mor med masse c-vitaminer og solbærsaft.
    Men hadde ho gitt meg det dagleg, sammen med tran, ville eg ikkje blitt sjuk til å begynne med..(!)
    Siden eg forstod dette, passer eg på at måltidene inneholder C og D vitaminer. Har sluttet helt å ta vitamin tabletter.
    Sist eg hadde influensa var februar 2012. Og det er ikkje pga flaks…
    Prøv sjøl og finn ut !

  2. Finnes det leger i Norge som vil samarbeide med pasienten om vitamin- mineraltilskudd. Det krever mye av en ufaglært å prøve seg frem til riktige daglige tilskudd

  3. Jeg tar et bad med 1/2 kilo epsomsalt(bittersalt) hver uke. Epsomsalt er magnesium. Hørte du skal ligge i min 40 min. 20 min til å rense og så 20 min som kroppen tar opp mineralet. Jeg har osteoporose og er derfor opptatt om å tilføre kroppen tilstrekkelig av kalsium, magnesium og d vitaminer. Er også opptatt av bor da det visstnok skal være nyttig i opptak av andre mineraler. Ønsker ikke å bruke medisiner hvis jeg ikke må. Har dere flere gode råd til meg. ?Fint å lese om D vitaminet. Kan dere gi noe informasjon om bor?

  4. Jeg tar en slurk Torskelever-TRAN (Møllers) og føler meg ganske frisk, men gammel 85. Mitt problem er at bena er svake og verker. Bør jeg ta mere D ?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *