Immunterapi, kreft og tarmflora: Betydningen av vitamin D

nært av mage, to hender over magen

Forskerne fant en uventet sammenheng mellom vitamin D og tarmflora. Denne kan bidra til immunitet mot kreft og gi bedre effekt av immunterapi.

Kreft: Den nylig publiserte forskningsstudien fant en sammenheng mellom vitamin D og tarmmikrobiomet. Denne sammenhengen ser ut til å øke immuniteten mot kreft og å forbedre effekten av immunterapi.

Forskningen ble publisert i tidsskriftet Science 25. april. Studien på mus ble ledet av den greske forskeren dr. Evangelos Giambazolias. Forskerne oppdaget at vitamin D fremmer veksten av en type bakterier i musenes tarm, noe som forbedrer immuniteten mot kreft.

Det viste seg at vitamin D stimulerer veksten av en spesifikk type tarmbakterie kalt Bacteroides fragilis. Denne forbedrer kroppens immunrespons mot kreft. Forskningen fant også at antikreftvirkningen av vitamin D var fraværende i mus som ikke ble eksponert for levende mikroorganismer, eller som fikk antibiotika.

Det antyder at et aktivt og sunt tarmmikrobiom er nødvendig for at vitamin D skal kunne utøve sin beskyttende effekt mot kreft.

-Annonse-

Det antyder at et aktivt og sunt tarmmikrobiom – tarmflora – er nødvendig for at vitamin D skal kunne utøve sin beskyttende effekt mot kreft. Dessuten at vitamin D ikke bare er viktig for bein og immunhelse generelt, men også kan spille en avgjørende rolle i kroppens naturlige forsvar mot kreft gjennom interaksjon med tarmmikrobiomet.


Vi møtte professor Thomas Seyfried, i dette videointervjuet sier han:
– God kreftbehandling finnes, men den mangler businessmodell.

Se også vårt intervju med Seyfried og den tyske legen Thomas Rau. Han har behandlet tusenvis av kreftpasienter med hjelp av komplementær medisin og kan vise til gode resultater.
– De fleste kreftpasienter er tarmvrak, sier Rau.


Vitamin D og immunitet mot kreft

– Vår innledende observasjon var uventet, sa dr. Giambazolias til Science om studien. Han leder forskningsgruppen for kreftimmunovervåking ved det britiske forskningsinstituttet Cancer Research UK Manchester Institute.

Forskerne så altså at mus som manglet et protein som finnes i blodplasma, kjent som «Gc globulin», hadde dårligere immunitet mot kreft. En av hovedfunksjonene til dette proteinet er å binde seg til vitamin D i blodet og holde det borte fra vevet.

Bedre tilgjengelighet av vitamin D ga bedre immunitet mot kreft

Observasjonen ledet forskerne til å anta at økt tilgjengelighet av vitamin D i vevet kunne forbedre immuniteten mot kreft. En hypotese som ble bekreftet i deres eksperimenter: Mus med mangel på «Gc globulin» ble satt på en diett uten vitamin D og viste ingen beskyttelse mot kreft.

Tilsvarende, når en diett rik på vitamin D ble gitt til mus med normale nivåer av dette proteinet, viste de bedre motstand mot eksperimentelle kreftformer. Interessant var det også at anti-kreft virkningen av vitamin D manglet hos mus som fikk antibiotikabehandling eller vokste opp i steriliserte miljøer uten levende mikroorganismer.

Basert på dette funnet konkluderte forskerne at vitamin D fremmer immunitet mot kreft ved å påvirke tarmmikrobiomet. Det vil si populasjonene av «vennlige» mikroorganismer som lever inne i dyr og mennesker. De oppdaget videre at vitamin D virker på epitelcellene i tarmen, noe som fører til økning av nivåene av en tarmmikrobiombakterie kalt «Bacteroides fragilis».

Funnene indikerer en sammenheng mellom vitamin D, tarmflora og forsvaret mot kreft. Vitamin D er potensielt avgjørende for immunitet og effekten av immunterapi.

Vitamin D påvirker effekten av immunterapi

– Det er ennå ikke klart hvordan denne typen bakterier fremmer anti-kreft immunitet, presiserer dr. Giambazolias.
– Det kreves ytterligere forskning for å bekrefte en mulig sammenheng mellom vitamin D, tarmmikrobiomet og kreftimmunitet hos mennesker. Men våre funn understreker en enestående sammenheng mellom vitamin D og tarmmikrobiomet som påvirker immunresponsene mot kreft, sier forskeren.

Et annet viktig aspekt av forskningen er effekten av vitamin D på immunterapi. I studiene på mus oppdaget forskerne at vitamin D er en avgjørende faktor for tarmmikrobiomets evne til å fremkalle immunrespons mot kreft. Og å øke virkningen av den spesifikke behandlingen.

Immunterapi en «revolusjon»

Immunterapi har brakt en «revolusjon» i behandlingen av metastatisk melanom, føflekkkreft. Terapien og har nå blitt godkjent som førstelinjebehandling for et bredt spekter av ondartede sykdommer, inkludert nyre- og lungekreft.

Men Giambazolias forklarer at til tross for bemerkelsesverdige kliniske resultater, responderer ikke alle pasienter like godt på denne behandlingen. Og at bare en liten gruppe har langsiktig nytte.

Også i tidligere studier finner at populasjoner av tarmmikrobiombakterier påvirke anti-kreft immunrespons og effektiviteten av immunterapi. Derfor undersøker forskerne nå muligheten for å bruke mikrobiomet som en terapeutisk tilnærming bedre effekt av immunterapi.

Dr. Giambazolias understreker imidlertid at ytterligere forskning er nødvendig før vi kan konkludere med sikkerhet om vitamin D påvirker mikrobiomet hos mennesker. Og om dette har noen terapeutisk eller forebyggende nytte mot kreft.


Referanse:
Giampazolias E, Pereira da Costa M, Lam KC, Lim KHJ, Cardoso A, Piot C, Chakravarty P, Blasche S, Patel S, Biram A, Castro-Dopico T, Buck MD, Rodrigues RR, Poulsen GJ, Palma-Duran SA, Rogers NC, Koufaki MA, Minutti CM, Wang P, Vdovin A, Frederico B, Childs E, Lee S, Simpson B, Iseppon A, Omenetti S, Kelly G, Goldstone R, Nye E, Suárez-Bonnet A, Priestnall SL, MacRae JI, Zelenay S, Patil KR, Litchfield K, Lee JC, Jess T, Goldszmid RS, Reis E Sousa C. Vitamin D regulates microbiome-dependent cancer immunity. Science. 2024 Apr 26;384(6694):428-437. doi: 10.1126/science.adh7954. Epub 2024 Apr 25. PMID: 38662827.


Mer fra Hemali om kreft

Fedon Lindberg: – Kreftbehandlingen må bli mer helhetlig!
Kreftlegen til Terje Toftenes om hans “uhelbredelige” kreft: – At du ble syk var uflaks, at du ble frisk var flaks.
Se også video med Terje her.
Lege Torp fikk livstruende kreft: – Hadde ikke tid til å vente på “mer forskning”.
– Prekært behov for annen type kost til kreftpasienter.
– Kreft skyldes ikke genfeil og uflaks!
Kreft: – Det mangler ikke varme hender. Men god behandling mangler.
Video: Da lege Øyvind Torp fikk kreft, fulgte han ikke rådet om å “leve som før”.
Torstein Pedersen om kreftbehandling: – Jeg har ikke funnet på denne selv.

– Annonse –

– Annonse –

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *