Søk
Close this search box.

Lege og forsker har anmeldt britisk media for ærekrenkelse om statiner -kolesterolsenkende.

Nå går saken til høyesterett i London. Én ting er den medisinske striden rundt statiner – kolesterolsenkende medikamenter. Gir de mer skade enn gavn?
Nå gjelder saken ærekrenkelse.

Den viktigste saken om ærekrenkelse jeg har sett på svært lang tid, sa dommer Justice Nicklin under en foreløpig kjennelse nylig. Saken er omtalt i British Medical Journal. Malcolm Kendrick og Zoë Harcombe har anlagt sak mot Associated Newspapers, utgivere av Mail on Sunday og Mail Online.

Kendrick er lege, Hacombe er forsker, forfatter og blogger med doktorgrad i ernæring. Søksmålet gjelder artikler i Mail on Sunday og Mail Online i mars 2019. Én overskrift lød «Fornektere av statiner er en fare for pasienter, sier ministeren». I en lengre artikkel ble advarsler mot statiner omtalt som “den dødelige propagandaen til statinfornektere.” En annen overskrift lød: “Verre enn MMR-skremselen.” (MMR er vaksinene mot kusma, meslinger og røde hunder, red anm.) 

Forsker Zoë Harcombe og lege Malcolm Kendrick:

Lege Malcolm Kendrick er forfatteren av “The Great Cholesterol Con” og “A Statin Nation”. Han er medlem av Det internasjonale nettverket av kolesterolskeptikere.
– De som har lest bøkene mine, vet at det ikke er én årsak til hjertesykdom, men mange.

-Annonse-

Aseem Malhotra er en annen hjertespesialist som er kritisk til statiner. Malhotra er blant verdens mest anerkjente kardiologer og viser til at minst én av fem får alvorlige bivirkninger av statiner. Å håndtere fedme vil ha mye større effekt på dødelighet enn å ta kolesterolsenkende, mener han.

Atorvastatin, Crestor, Lescol, Lipitor, Lovastatin, Pravachol, Rosuvastatin, Zocor, Simvastatin… Rundt 600 000 nordmenn bruker kolesterolsenkende medisiner, og antall brukere har økt med nesten 40 prosent i løpet av ti år. Har alle disse nytte av medisinene? Eller merker de bare bivirkningene?


Norsk lege: – Lavt kolesterol forverrer covid-19 og andre virussykdommer.
Fagredaktør i Helsemagasinet: – Immunforsvaret trenger kolesterol
Vidar: – Ødelagt av medikamenter.
Video med tidligere overlege Brændeland: Som lege godtok han forskningen slik den ble presentert for ham. Han foreskrev statiner og tok dem selv. Ikke nå mer.


“Kolesterolskeptikere villeder og forårsaker død”

Blant stridsspørsmålene når saken kommer opp i Høyesterett i London er om avisartiklene gir påstander om fakta, eller om de uttrykker meninger. Malcolm og Harcombe hevder at den vanlige tolkningen av artiklene er at “kolesterolskeptikere” har villedet tusener, kanskje millioner: mennesker med “økt risiko for hjerteinfarkt eller slag ved å villede dem til å tro at statiner ikke virker og/eller gir bivirkninger. Med det resultat at de har sluttet med den behandlingen som medisinsk vitenskap har vist gir fordel for helsen, inkludert å redde liv. Mens de gir ubetydelige bivirkninger.” Associated Newspapers har i sitt forsvar hevdet at uttalelsene var vesentlig sanne og at de uttrykte en mening. Den hevder også at artiklene ivaretar offentlig interesse.

Nytt blikk på kolesterol av Erik Hexeberg og Sofie Hexeberg (Innbundet)
Legene Sofie og Erik Hexeberg med ny bok som mer enn antyder at ja, vi er blitt lurt.

Ny bok fra legene Sofie og Erik Hexeberg om kolesterol

I boka Nytt blikk på kolesterol. Er vi blitt lurt? får du vite hvorfor høyt kolesterol ikke er farlig for alle, og hvordan forskning kan lyve. Høyt totalkolesterol fører ikke nødvendigvis til tette blodårer, hevder forfatterne. Begge er leger med doktorgrad og har lang erfaring med hjertepasienter.
– Det er bare en del av det «dårlige» kolesterolet som er skadelig, og det måles ikke ved vanlige kolesteroltester hos fastlegen, påpeker legene.
Deres lange pasienterfaring og dypdykk i forskningen har overbevist dem om at sykdomsårsaken er mer kompleks enn den gjengse oppfatningen hos leger og helsemyndigheter.
– Det er ikke gitt at det beste for hjertet er å velge lettprodukter og unngå mettet fett, skriver legene Hexeberg i boka.


Referanser

I dette videoforedraget viser kardiolog Aseem Malhotra hvorfor statiner er omstridt og at årsaker til hjertesykdom ligger i livsstil.
Dr. Aseem Malhotra: Do statins really work?
Dr. Demasi: Statin Wars. Have we been mislead about the evidence?
Rory Collins – leder av CTT Collaboration ved CTSU Oxford – ikke tillater noen uavhengige forskere innsyn i rådataene om bivirkninger av statiner.
Om skjulte bivirkninger av statiner og legemiddelindustriens enorme fortjeneste.

Les mer fra hemali

Kolesterolet var skyhøyt, men Jon Magnus ble ikke redd, for han visste årsaken.
Koker i kommentarfeltet etter at hemali skrev om Vidar som erfarte alvorlige bivirkninger av kolesterolsenkende.
hemalis redaktør: – Når jeg spurte om sprettrumpe, fikk jeg svar. Det får jeg ikke når jeg spør Helsedirektoratet om kolesterol.

– Annonse –

– Annonse –