Søk
Close this search box.

Omega 6:3: Er du i balanse?

Ernæringsterapeut TMS Birgitte Frøiland Helgevold (Foto: Privat)

Visste du at balansen mellom omega 6 og 3 er avgjørende for en rekke funksjoner i kroppen? Og at mange nordmenn er i ubalanse? Den gode nyheten: Det kan fikses!

Birgitte Frøiland Helgevold er ernæringsterapeut TMS og driver Kostholdsarkitekten. Hun ble selv symptomfri fra leddgikt med blant annet kostholdsendringer. Særlig brenner hun for hjelpe mennesker med nettopp betennelser og leddsmerter.

Stikkordet er å få ned betennelser i kroppen. En riktig balanse mellom de essensielle fettsyrene omega 3 og 6 er én av nøklene.

Det moderne kostholdet

– Forholdet mellom omega 6 og 3 bør være 3:1 , altså tre ganger så mye omega 6, forklarer Frøiland Helgevold.

Utfordringen for de fleste mennesker som lever av et typisk vestlig kosthold med mye ultraprossesert mat, er at omega 6 blir for dominerende. Den essensielle omga 6-fettsyren linolsyre får de aller fleste dekket gjennom matvarer som korn, frø, svinekjøtt, fjørfe, margarin og frøoljer.

– Hvilke tegn vil kroppen vise når omega 6:3-balansen er ute og sykler?

-Annonse-

– Det kan påvirke mye fordi det påvirker kroppen på cellenivå. Cellemembranen blir stiv og lite fleksibel med for lite omega 3. Derfor blir det vanskeligere for cellene i kroppen å ta opp næringsstoffer, samt vanskeligere å kvitte seg med avfallsstoffer. Stikkordet er betennelser, som er starten på mange sykdommer. Omega 3 har en betennelsesdempende effekt, forklarer ernæringsterapeuten.

– Omega 3 virker betennelsesdempende

Tegnene fra kroppen på ubalanse

Andre tegn på for lite omega 3 og dominans av omega 6 kan være:

 • Redusert energi
 • Redusert hukommelse og fokus
 • Tungsinn og depresjon
 • Tåler stress dårligere
 • Hodepine/migrene
 • Tørr og ru hud
 • Vanskeligere å bli gravid
 • Fødselsdepresjon
 • Forsinket vekst hos barn
 • Synsproblematikk og lærevansker

Ta en test!

– Ved mistanke om ubalanse, hva gjør man?

– Dessverre kan man ikke måle dette ved en test hos de fleste fastleger. Men det kan gjøres hos private laber (et internettsøk gir flere treff, red.anm). Det anbefales å få hjelp til å tolke resultatet om man er i ubalanse, sier Frøiland Helgevold.

Det er først og fremst kostholdet som skaper ubalansen. Særlig den ultraprosesserte maten, som cirka 60 prosent av nordmenns handlekurv består av, får skylden. Ernæringsterapauten forklarer:

– Utfordringen er at et såkalt moderne kosthold inneholder store mengder omega 6, men lite omega 3. Det er mye omega 6 i den ultraprosesserte maten, stikkord er mat med lange ingredienslister. Oljer fra solsikke, mais og soya har en høy andel omega 6. Rene råvarer er stedet å begynne for å få ned inntaket av omega 6.

– I tillegg er sykdom og stress over tid med på å tappe kroppens lager for næringsstoffer og omega 3. Ved sykdom og kronisk stress er det derfor viktig med ekstra tilskudd av omega 3, vitaminer og mineraler.

– Det er først og fremst kostholdet som skaper ubalansen

Tilbake til balansen

– En test har avdekket ubalanse, hvilke tiltak bør settes inn?

– Først og fremst: Ta omega 3-tilskudd av høy kvalitet. Unngå ultraprosessert mat, og bruk mest mulig bruk rene, økologiske råvarer, svarer Frøiland Helgevold.

Flere råd:

 • Bytt ut margarin (som inneholder mye omega 6) med ekte meierismør
 • Velg gode kilder til omega 3 som sardiner og makrell
 • Spis kjøtt og innmat av beitedyr (og gjerne unge dyr)
 • Økologisk kjøtt gir 50 prosent mer omega 3-fettsyrer enn ikke-økologisk
 • Minimer bruken av oljer fra mais, soya og solsikke -erstatt med meierismør, ghee (klarnet smør), kokosolje og extra virgin olivenolje

Viktig for mange prosesser i kroppen

Omega 3 er viktig for en rekke prosesser i kroppen. Har du for lite, kan disse prosessene bli påvirket negativt.

– Energiproduksjonen (ATP-produksjonen) i mitokondriene i hver celle, er avhengig av at celleveggen fungerer optimalt for å frakte næringsstoffer inn. Og å kvitte seg med avfallsstoffer. Tilstrekkelig med omega 3 i cellemembranen er vesentlig her.

Frøiland Helgevold forklarer videre at omega 3 er viktig for:

 • Ledd og muskler
 • Hormonbalansen
 • Stoffskiftet
 • Insulinregulering
 • Immunforsvaret
 • Kognitive funksjoner
 • Kroppens evne til å regulere betennelser på en god måte
 • Spedbarnsutvikling

– Under svangerskap trenger kroppen høyere dose omega 3. Det har innvirkning både på utviklingen av fosterets hjerne samt fødselsdepresjon hos mor. Fordi fet fisk kan inneholde høye konsentrasjoner av miljøgifter, anbefales gravide å minimere inntaket av stor fet fisk og ta et godt omega 3-tilskudd.

Hvordan velge riktig tilskudd?

Hvordan skal man så finne riktig og best omega 3-tilskudd i jungelen av produkter?

– Ett av kriteriene er at tilskuddet har et høyt nok nivå av EPA og DHA med mest av det førstnevnte. Det er lurt å bruke oljer som er laget av villfisk som sardiner og ansjos, disse har kortere vei i næringskjeden. Omega 6 får man nok av via kostholdet, og det er derfor noe man sjelden trenger å tilføre ekstra av med tilskudd, sier ernæringsterapeuten.

– Tran og oljer som er laget av store, fete fisker kan inneholde mer tungmetaller. Alle slike produkter går imidlertid igjennom en renseprosess for å fjerne disse tungmetallene. Paradokset er at i denne renseprosessen ødelegges de naturlige antioksidantene i fisken, og produktet blir skadet. Da kan harskning fort oppstå, noe som ofte er en utfordring i tran og fiskeoljer. Derfor tilsettes ulike typer antioksidanter for å unngå dette, forklarer ernæringsterapeuten.

– Extra virgin olivenolje brukes også som en antioksidant, og bidrar med naturlige polyfenoler. Da harskner ikke oljen før den blir tatt opp i kroppen. Omega 3 kan harskne når den kommer inn i den varme kroppen, og før kroppen rekker å ta den opp. Tilskudd tilsatt olivenolje bidrar til at dette ikke skjer. Et tegn på at tilskuddet er tilsatt olivenolje av god kvalitet, er at den river litt i halsen.

Veganske omega 3-tilskudd

– Hva med veganere?

– For veganere er det ekstra viktig å teste fettsyrebalansen. Det finnes flere plantebaserte omega 3-tilskudd, men mange mennesker klarer ikke omdanne frø og nøtter til omega 3. Alfalinolensyre, som er typen omega 3 i frø og nøtter, må omdannes til EPA og DHA. Den omdanningsprosessen fungerer ikke like godt hos alle. Omega 3 fra fiskeolje er allerede omdannet, slik at kroppen ikke trenger å gjøre den jobben.

– Det finnes gode alternativer for veganere, basert på alger. Planteplankton er encellede alger, her starter produksjonen av omega-3-fettsyrer. Algene produserer de omega-3-fettsyrene vi høster fra fisken. Derfor vil en vegansk olje basert på alger kunne få kroppen i balanse på like god måte som fra fisk.

– For veganere er det ekstra viktig å teste fettsyrebalansen

– Tenk forebygging

Omega 6 er viktig i kroppen så lenge den ikke blir for dominerende.

– Ved akutte skader, når du for eksempel kutter deg i fingeren, er det blant annet signalstoffer laget fra omega 6 (arakidonsyre) som er med på å sende ut beskjed om at blodet skal koagulere. Ved en infeksjon er omega 6 involvert i signalstoffene som lager betennelsen, som er en del av kroppens immunforsvar. Man er deretter avhengig av omega 3 for å regulere betennelsen slik at den ikke blir kronisk. Omega 3 fungerer som en slags ”AV-bryter”. Det er finstilte mekanismer!

Omega 3 er naturlig blodfortynnende. Om du tar blodfortynnende medisin, bør du snakke med legen din før du inntar store mengder.

– Omega 3 er naturlig blodfortynnende. Om du tar blodfortynnende medisin, bør du snakke med legen din før du inntar store mengder, understreker Frøiland Helgevold.

Forebygging er viktig for helsen generelt, og fettsyrebalansen er intet unntak.

– Tenk forebygging, ligg i forkant ved å ta en test, og sørg for en dosering av omega 3 som er basert på det din kropp trenger. Viser fettsyretesten din stor ubalanse, vær tålmodig!

– Bedring er individuelt, men husk at kroppen bruker cirka 120 dager på å bytte ut alle de røde blodcellene. Derfor anbefales en ny test først fire måneder etter oppstart med tilskudd, råder ernæringterapeut Birgitte Frøiland Helgevold.


Internasjonal konferanse i Oslo 19.11.

Les mer, og sikre deg billett til Oslo International Conference her!


Les mer fra Hemali

Tran, vitamin D og Omega-3 – la oss avklare!
Hør motstemmene som kommer til Oslo 19.11
–Transtudien befester at statens anbefaling for vitamin D er altfor lav!
Internasjonal konferanse i Oslo 19.11.

– Annonse –

– Annonse –