Tilskudd selges som reseptbelagt legemiddel til tredobbel pris

grønn tallerken med kapsler av tilskudd oppi

Ifølge Legemiddelverket er kosttilskuddet Divisun et legemiddel som kun selges på resept. Dagligvareforretninger selger samme produkt med andre navn til 1/3 av prisen. Driver Legemiddelverket med svindel?

Av journalist John Enebak I sin blogg formidler han spesifikt om vitamin D-mangel.

Ifølge Mattilsynet kan de som markedsfører kosttilskudd som legemidler straffes med tvangsmulkt. Hvorfor går leger fri? Når pasienter blir syke av D-vitaminmangel og leger ikke kan behandle symptomene på andre måter, får pasientene resept på et «legemiddel» som kalles Divisun. Innholdet i Divisun er nøyaktig det samme som kroppen produserer selv i huden av kolesterol når vi soler oss. Stoffet heter kolekalsiferol, eller vitamin D3, og selges som kosttilskudd i dagligvareforretninger.

Næringsmiddel, ikke legemiddel

Vitamin D ble i 2015 omklassifisert fra legemiddel til kosttilskudd. Men ikke D-vitamintilskudd av merket Divisun. Ifølge Legemiddelverket har Divisun blitt «hengende igjen» i legemiddellista, så det finnes et «legemiddel» som leger kan bruke til å behandle pasienter med D-vitaminmangel.

Argumentet er at Divisun er et kosttilskudd som lages etter «legemiddelstandard». Det gjør også andre D-vitamintilskudd som selges i Norge uten resept.

-Annonse-

«Det er ikke tillatt i merking eller markedsføring å påstå eller gi inntrykk av at et kosttilskudd forebygger, leger eller lindrer sykdom, sykdomssymptomer eller smerter (jf. kosttilskuddforskriften § 6). Dette gjelder for reklame eller presentasjon av næringsmidler, næringsmidlenes eller emballasjens form eller utseende, det materiale som anvendes til emballasje, og den måte næringsmidlene presenteres på (jf. merkeforskriften § 5).»
Fra Mattilsynets veileder til Kosttilskuddsforskriften

Vil beholde kontrollen over vitamin D

Legeindustrien mista i 2015 kontrollen over vitamin D da stoffet ble nedklassifisert fra legemiddel til næringsmiddel. Kontrollfunksjonen ble samtidig overført fra Legemiddelverkt til Mattilsynet. Men Legemiddelverket nekter å gi fra seg all kontroll over vitamin D. De beholdt derfor kosttilskuddet Divisun på lista over respepliktige legemidler.

Sett fra Mattilsynet ser Legemiddelverket tydeligvis allmektig ut.

Jeg har spurt Mattilsynet om hvorfor de tillater at leger markedsfører kosttilskudd som reseptpliktige legemidler i Norge. 
– Mattilsynet har ikke noe med hva Legemiddelverket gjør, er svaret jeg har fått. Sett fra Matiilsynet ser Legemiddelverket tydeligvis allmektig ut.

Legesvindel?

Når legene skriver ut resept på kosttilskuddet vitamin D til pasientene sine, kan det ikke være annet enn villedende. Det gir inntrykk av at det finnes vitamin D som er bedre og «sterkere» enn tilskuddet vi får kjøpt billigere og uten resept i matbutikker. I motsetning til «vanlig» D-vitamintilskudd, kan reseptpliktig D-vitamin kurere sykdommer (hvorfor er det ellers reseptpliktig?). Å gi et slikt inntrykk er mer enn bare misvisende.

Jeg er ingen jurist, men sett fra min gyngestol tenderer dette mot det jeg oppfatter som svindel: 

D-vitamintilskudd har ikke «styrke»

D-vitamintilskuddet legene skriver ut på resept er ikke «sterkere» enn tilskuddet vi kjøper i butikken. D-vitamintilskuddet du spiser har ikke «styrke». Enten det er reseptbelagt eller ikke, er D-vitamintilskudd i seg selv faktisk helt uvirksomt. Tilskuddet heter kolekalsiferol og er komplett biokjemisk inaktivt. Vi merker ingenting når vi spiser D-vitamintilskudd, selv om vi spiser 10 av de største tablettene fra Divisun samtidig.

For at vitamin D skal påvirke kroppen, må tilskuddet vi spiser gjennom en aktiviseringsprosess i flere trinn, som tar flere dager for kroppen å gjennomføre.

D-vitamintilskudd er bare en uvirksom råvare kroppen må ha for å få til å produsere et hormon. Det er ingen som har blitt forgiftet og dødd av å ha spist en engangsdose med vitamin D. Dødelig dose for D-vitamintilskudd er ikke engang kjent.

D-vitamintilskudd har bare «mengde»

Tilskudd med vitamin D selges ut fra mengde. Tablettene/dråpene/bjørnene vi kjøper som D-vitamintilskudd har angitt hvor MYE vitamin D de inneholder, enten som mikrogram eller internasjonale enheter (IE). Ved å gjøre D-vitamintilskudd som inneholder mer enn anbefalt døgndose reseptpliktig, gir Legemiddelverket inntrykk av at vi må gå til legen før det er trygt å ta større mengder vitamin D enn det som anbefales av Nasjonalt råd for ernæring. Det er også misvisende.

Engangsdoser på 600.000 IE medførte ikke negative bivirkninger og ga et tilfredsstillende nivå vitamin D i blodet som varte minst to måneder.

Hvis vi tar høyere daglige doser enn anbefalt fra Helsedirektoratet uten å sjekke først, kan vi bli forgiftet, er mantraet som blir gjentatt i det uendelige. Dette er feil.

De fleste leger vil insistere på at vi må komme til dem for å måle det eksisterende nivået med vitamin D i blodet før vi begynner å spise tilskudd. Hvis vi tar høyere daglige doser enn anbefalt fra Helsedirektoratet uten å sjekke først, kan vi bli forgiftet, er mantraet som blir gjentatt i det uendelige. Dette er feil.

Legeforeningen Endocrine Society angir 10.000 IE/250 mikrogram vitamin D som trygg øvre grense for alle voksne og anbefaler ukentlige doser på 50.000 IE vitamin D (2-3 ganger mer for overvektige) i åtte uker for å kurere D-vitaminmangel (punkt 3.4 og 3.5 i denne anbefalingen).

Leger tør ikke å snakke om vitamin D

Jeg har som journalist intervjuet mer enn et dusin norske leger (de fleste professorer) om vitamin D. De forteller gjerne det de vet (spesielt hvis det står «emeritus» bak tittelen), men bare hvis jeg lover å ikke publisere intervjuet. Hvis de står fram offentlig med sannheten om vitamin D, er mange redde for å bli svartelistet av legemiddelindustrien og frosset ut av kolleger. Hvis de uttaler seg offentlig, blir det sannsynligvis slutt på invitasjoner til lukrative seminar og konferanser og karrieren vil sannsynligvis få bråstopp.

Ingen redaktører i «seriøse» medier tør å utfordre leger og legemiddelindustri med kritisk journalistikk.

Leger og helsemyndigheter har diktatorisk makt over helseinformasjonen som skal tilflyte befolkningen. Ingen redaktører i «seriøse» medier tør å utfordre leger og legemiddelindustri med kritisk journalistikk. Leger er yppersteprester og journalister som skriver kritiske artikler om leger og legemidler, blir fort marginalisert som useriøse og alternativt orienterte konspirasjonsteoretikere. Når «seriøse» journalister skriver om vitamin D, er det uten unntak for å formidle helsemyndighetenes feilinformasjon og skrekkpropaganda.

Skrekkpropaganda

Leger sprer skrekkpropaganda om D-vitamintilskudd for å få oss til å begrense inntaket. Den mest alvorlige feilinformasjonen fra leger om vitamin D er at vi blir forgiftet hvis vi tar for store enkeltdoser med tilskudd.

Akutt dødelig dose for D-vitamintilskudd er ikke slått fast, fordi det blant mennesker ikke er dokumentert dødsfall av enkeltdoser med vitamin D. Enkeltdoser på 1.500 ganger norsk anbefalt dose blir i India brukt som standardbehandling av D-vitaminmangel. Til sammenligning er akutt dødelig dose for vitamin A beregnet til bare 150 ganger anbefalt dose. Har du noen gang lest advarsler om at du kan dø av en overdose med vitamin A?

Sannheten er at folk dør av D-vitaminmangel, ikke av tilskudd.

Helsemyndighetenes anbefaling for daglig D-vitamintilskudd er heller ikke vitenskapelig begrunnet. Norske helsemyndigheter (som for en stor del er bemannet med leger) har satt anbefalt daglig inntak med D-vitamintilskudd til 10 mikrogram/400 IE og øvre trygge grense til 100 mikrogram/4.000 IE. Ifølge EFSA (det europeiske matsikkerhetorganet) er NOAEL (No Observed Adverse Effect Limit) for daglige tilskudd med vitamin D 250 mikrogram/10.000 IE vitamin D.

Det er altså ikke observert negative bivirkninger av å ta 25 ganger anbefalt daglig dose med D-vitamintilskudd. 

At leger og helsemyndigheter i flere land koordinerer feilinformasjon og skrekkpropaganda om vitamin D, kvalifiserer det til betegnelsen «konspirasjon»?


Les mer fra hemali

Ivermectin er tåkelegging, årsak til sykdom ved covid knyttes til vitamin D.
Professor i statistikk: – De har regnet feil om dosering av vitamin D.
Opprop fra 197 fagfolk: – Vi trenger mye mer vitamin D enn det anbefalingene sier.
Prisbelønnet hjertespesialist: – En epidemi av feilinformerte leger.

– Annonse –

– Annonse –