Så godt, så enkelt, så sunt! Skikkelig varmende, helende og næringsrik. Vi hadde et stort stykke deilig reinsdyrkjøtt, det ble ei vilt god viltgryte!
Høstens beste viltgryte? Jeg tok utgangspunkt i denne oppskriften, takk til Naturlig liv!
Jeg laget viltgryten i en Wonderbag, en “dyne” som du putter gryten i etter oppkok. Der bevarer gryten varmen i mange timer, og du får den deilige, langsomme effekten. Dessuten kommer alle næringsstoffer til sin rett. Min viltgryte stod i bagen i fem timer, da ble kjøttet skikkelig mørt!
Men du kan selvfølgelig la viltgryten småputre på ovnen i stedet.
Server med ris eller potetstappe. Første dagen spise vi med ris til, men i dag spiste vi restene med potetstappe til, og det passet enda bedre. Lag stappen av av vanlig potet, søtpotet, ghee (klarnet smør) og havsalt.
Du trenger
- 1/2 kg rein-, hjort eller elgskav
- Noen baconskiver (da blir jo alt bedre)
- 2 gule løk, grovhakket
- 1 purre grovhakket
- 2 persillerøtter, grovhakket
- 2 ss smør
- 2-300 g sopp, gjerne skogssopp eller champignon
- 1-1/2 liter kjøttkraft
- 2 dl fløte (jeg brukte havrefløte for å få den melkefri)
- ca 1 ts havsalt
- nykvernet pepper
- noen never tyttebær
- evt. litt maisenna for å tykne sausen
Slik gjør du
- Skjær kjøttet i tynne skiver. Bruk elg, rein, hjort eller annet vilt. Det er lettest å skave opp kjøttet når det er halvfrossent.
- Brun smør i en gryte. Ha i kjøttet og brun det, hiv i bacon og løk og surr.
- Ha i soppen og brun den litt.
- Dryss på salt og pepper og tyttebær.
- Ha i resten av de grovhakkede grønnsakene.
- Tilsett kjøttkraften og fløte, og la gryta få et rask oppkok.
- Sett deretter gryta i Wonderbag. La gryta stå i Wonderbag i minst 1 time, men gjerne flere timer (3-12 timer avhengig av hvor stor porsjon du lager). Smak til med salt og pepper.
- Evt. rør inn maisenna før servering om du ønsker tykkere saus.
hemali Matdoktor: Rødt kjøtt trolig ikke kreftfremkallende
Pølser, kjøttdeig, biff. Øker det risikoen for kreft?
Er det grunnlag for å fraråde rødt kjøtt?
– Nei, til det er bevisene for svake, konkluderer rapporten fra Dalhousie og McMaster University i Canada. Rapporten ble publisert høsten 2019.
Da de forskere tok for seg tallene, fant de at sammenhengen er svakt dokumentert: det statistiske grunnlaget for sammenhengen mellom kjøtt og kreftrisiko ga samme som tidligere forskere hadde funnet. Men tolkningen av tallene er radikalt forskjellig:
– Vi sier ikke at det ikke er noen risiko.
– Men at det kun er dokumentert minimal reduksjon av kreft ved å redusere inntaket av rødt kjøtt. Dermed er det mest naturlig for de fleste å spise kjøtt som før, sier førsteamanuensis Bradley Johnston til BBC News.
Rapportens konklusjoner strider mot rådene fra Helsedirektoratet, WHO og en rekke andre institusjoner. Dette er de viktigste konklusjonene:
- Om 1000 mennesker kutter ut tre deler rødt eller bearbeidet kjøtt hver uke resten av livet, vil syv færre dø av kreft
- I løpet av 11 år vil det være fire færre dødsfall av hjertesykdom
Anerkjente statistikere støtter studiens metode. Kevin McConway, professor emeritus i anvendt statistikk ved Open University, beskriver den som «meget omfattende».
Professor David Spiegelhalter ved University of Cambridge:
–Denne grundige vurderingen finner ikke gode bevis på helsemessige fordeler ved å redusere kjøttforbruket. Faktisk finner den ikke noen gode bevis, sier han til BBC.
Andre forskere, blant dem Dr Marco Springmann ved University of Oxford, mener at rapporten sprer «farlig villedning».
Verdens kreftforskningsfond ved Dr Giota Mitrou mener fortsatt at høyt inntak av kjøtt gir risiko for kreft.
Norsk ernæringsfysiolog: – Absurd å hevde at kjøtt er usunt
– Forestillingen om at rødt kjøtt er usunt er absurd, sier ernæringsfysiolog og redaktør av Helsemagasinet, Dag Viljen Poleszynski.
– Evolusjonsforskere påpeker at kjøtt trolig er viktigste bidrag til utvikling av mennesket som art.
Sammenhengene mellom økt kjøttinntak og mulig sykdomsrisiko er så svake at man kan se helt bort fra dem.
– Dessuten er det ikke gjort studier på norsk kjøtt; de publiserte studiene er stort sett fra USA, der kjøttkvaliteten generelt er dårligere enn her hjemme, sier Poleszynski.
– Kjøtt er næringsrik mat. Spis helst kjøtt fra vilt eller beitedyr som gjør bruk av norske utmarksressurser, sier Poleszynski.
-Annonse-
Referanser
- Om studien:
https://annals.org/aim/fullarticle/2752328/unprocessed-red-meat-processed-meat-consumption-dietary-guideline-recommendations-from - https://www.sciencefocus.com/news/controversial-new-guidelines-suggest-there-is-no-need-to-cut-red-meat-consumption/
- https://www.bbc.com/news/health-49877237
- Vegetarianere har høyre risiko for slag enn kjøttspisere:
https://www.bbc.com/news/health-49579820 - New Aspects of Meat Quality.
- Bradford Hill: The environment and Disease: Association or Causation?
- Evolution of the Human Diet: The Known, the Unknown, and the Unknowable.
- Survival of the fattest: The key to human brain evolution.
- Helsemagasinet: Hva er menneskets naturlige kosthold?
- Iver Mysterud: Mat, mennesket og evolusjon.
- Tidsskriftet Den Norske Legeforening: Kosthold og evolusjon.
- Richard David Feinman: The World Turned Upside Down.
Mer fra hemali
Slik fôrer du de gode tarmbakteriene
Stille betennelse knyttes de de fleste moderne sykdommer
Periodisk faste er noe av det beste du kan gjøre for helsen.