Da kjæresten ville ha skoleboller, satte jeg én betingelse: De skal lages av surdeig! Disse trenger tid, men sannelig er skolebollene verdt det!
Skoleboller naminam. Jeg hadde lyst til å lage noe godt, men klarte liksom ikke helt å bestemme meg for hva. Det fristet ikke med kake, men så var det Luca som ønsket seg skoleboller.
– Greit, hvis jeg får lage dem av surdeig?
– Ja, seff!
Luca er enkel sånn, heldigvis. Men han prøver å holde seg unna kumelk for tiden, for han blir så slimete og føler seg litt småsyk når han spiser for mye av det. Så da prøvde jeg meg på en melkefri vaniljekrem. Det ble suksess!
Jeg tok utgangspunkt i oppskriften til Linn Sprudlendesunn, og det ble veldig så bra! Så takk Linn for super oppskrift!
Hvorfor surdeig? Mange gode grunner til å velge surdeig framfor vanlig, les hvorfor lenger ned.
Skoleboller av surdeig
- Ca. 20 stykker
- ca 1 dl aktiv surdeig, les mer om surdeig her – og lenger ned på denne siden
- 2 liter økologisk speltmel
- 2 dl kokossukker
- 200 g smeltet smør
- 2 ts kardemomme
- 7 dl valgfri melk (jeg brukte rismelk)
- evt. 1 ts gjær (jeg brukte kun surdeig)
Vaniljekrem
- 3 eggeplommer
- 2,5 ss maizenna
- 4 ss honning eller rårørsukker
- 1,5 ts vaniljepulver (evt 3 ts vaniljesukker)
- 3 dl valgfri melk (jeg brukte kokosmelk)
Aktiver surdeigsstarter
Du bør starte med en aktiv surdeigsstarter. Har du ikke surdeigsstarter, kan du få av noen andre som har, eller lage selv, du finner en rekke oppskrifter på nettet.
Ta den ut av kjøleskapet, “mat” den opp med litt mel og vann. Jeg bruker som regel 3-4 ss speltmel og litt vann, tar det litt på slump.
Rør, og la den stå på kjøkkenbenken noen timer så den er boblende og aktiv når du skal bake med den.
Skoleboller steg for steg
Smelt smør og avkjøl. Bland alt sammen og elt til en fast deig.
Det er lurt å ikke elte for lenge da speltmelet fort blir seigt.
Sett deigen tildekket på benken og la den få stå der i fred i ca. 12 timer.
Rull ut bollene
Rull ut fine boller. Er deigen klissete, kan det være lurt med litt olje på hender og kjøkkenbenken, så slipper du bruke mer mel. Sånt blir det saftige boller av!
Lag gjerne litt ekstra store boller siden det skal puttes litt vaniljekrem i midten av hver bolle. Etterhev i 1,5 time.
-Annonse-
Vaniljekrem
Lag vaniljekrem: Pisk sammen eggeplommer, maisenna, søtning og vanilje i en bakebolle.
Varm opp melken til litt før kokepunktet.
Hell den varme melken over eggblandingen, og hell blandingen tilbake i kjelen igjen.
Kok opp, la koke til den tykner (ca 5 minutter) mens du rører hele tiden. Avkjøl.
Heving
Nå skal de ha hevet skikkelig.
Lag en fordypning i midten av hver bolle med to fingre.
Fyll ca 1 ss vaniljekrem i hver bolle. Sett ovnen på 250 grader, stek i 10-15 minutter.
Avkjøl bollene, pynt med et tynt lag melis og kokos.
Knallgode!
De ble knallgode! Det morsomme var jo at når mamma skjønte at jeg skulle lage av surdeig og med melkefri krem, sa hun at hun også skulle lage skoleboller til i dag. Hun hadde nemlig ikke troen på at de jeg skulle lage ble like gode som de hun lager – med hvetemel, gjær og ferdig piano vaniljekrem.
Vel… Vi skal dit på middag nå, da får vi se hvem som fikk til de beste bollene. Game ON!
Jeg går nok uansett for disse. Jeg kjenner at de med spelt og surdeig er bedre for magen min. I tillegg føles de bittelitt grovere, og metter litt mer.
hemali Matdoktor: Surdeig fordi
- Surdeigen kan dateres til jordbrukets opprinnelse i området øst for Middelhavet, for ca. 11.000 år siden
- Karbohydratene i surdeig er i stor grad nedbrutt, så surdeig gir mye mindre blodsukkerstigning enn vanlig brød
- Også gluten og andre tungt fordøyelige stoffer i kornet er mer nedbrutt
- Derfor er surdeig enklere å fordøye
- Surdeig gjør mineraler og andre næringsstoffer mer tilgjengelig for opptak fra tarmen
Mer fra Hemali
Keto rundstykker, glutenfrie og mettende.
Kremet soppsuppe, kremet, uten melk.
Din tarmflora påvirker det meste, også vekten.