Ryllik er en av de mest velkjente plantene fra gammelt av. Sank og tørk den nå og ha i hjemmeapoteket til høsten og vinteren.
Nå blomstrer i rylliken i store deler av landet. I følge Artsdatabanken vokser ryllik fra Nordkapp til Lindesnes og funn er også gjort på Svalbard.
I Plantevernleksikonet er ryllik merket som “skadegjører”, fordi den opptrer som ugras i gammel eng, beiter og plener. Dens sterke, aromatiske lukt og bitre smak kan overføres til melkeprodukter, og sette usmak på disse dersom kyr får det i seg. Som oftest styrer kyrne unna, men kan få i seg ryllik gjennom høy.
For menneskekroppen kan ryllik imidlertid hjelpe mot en rekke plager. Innen urtemedisinen er ryllik en svært gammel og velprøvd urt, og ryllikens legende egenskaper omtales allerede i gamle kinesiske og egyptiske skrifter. I Norge har ryllik gjennom historien vært en av de mest populære medisinplantene. Særlig nordpå har urten vært regnet som et universalmiddel. Der ble det laget salve av knuste ryllikblad og fett som ble brukt på sår. På grunn av innholdet av eteriske oljer og garvestoffer, har ryllik virkning som et blodstillende, sårhelende og urindrivende middel.

Lufttørk for best resultat
Ryllik blomstrer i juni til september. Blomsterkurvene samles i begynnelsen av blomstringstiden, og til medisinsk bruk bør det ikke være med alt for mye av stengelen eller bladene. Blomstene tørkes ved maks 35°C, da beholdes smak og aroma. Blomstene må ikke bli brune. Tryggest er det derfor å lufttørke, da mange dehydratorer ikke går under 40°C. Legg blomstene utover et kjøkkenhåndkle og la det ligge i noen dager. Alternativt kan du sanke hele planten og henge til tørk. Når blomstene er helt tørre, legges de over i lufttette glass og oppbevares i romtemperatur.
-Annonse-
På grunn av den store overflaten på blomstene og bladene, vil de lett kunne ta opp støv og forurensninger fra biltrafikk. Derfor bør man unngå å høste ryllik for nært inntil sterkt trafikkerte veier.
Innen urtemedisinen er ryllik en svært gammel og velprøvd urt
Rylliks mange egenskaper
Ryllik har en kompleks smak, aller mest framtredende er sterk bitter. Den bitre smaken gjør at den stimulerer apetitten og bedrer fordøyelsen. I tillegg er ryllik:
- En hjelp i sårbehandling: Strammer og styrker vev. Kan brukes både på innvendig og utvendige blødende sår. Ryllik har antiseptiske egenskaper.
- Sirkulasjonsstimulerende: Spesielt god mot venøse sår, som kan skyldes svikt eller skader i ett eller flere av venesystemene i beina. Kan også være til hjelp mot åreknuter og hemoroider.
- Svettedrivende: Hjelper til å avslappe og berolige spenning i kapillærårene og i blodkarene. Den svettedrivende virkningen gjør at ryllik er et av de mest kjente urtebaserte midlene for å dempe feber. Et uttrekk av ryllik inntatt som te eller brukt i badevannet ved en begynnende feber eller influensa kan virke avslappende på huden og åpne hudporene, og dermed dempe kroppstemperaturen.
- Menstruasjonsdrivende: Effektiv ved blodstagnasjon i livmor og vil framskynde bevegelsen av mens. Strammer vevene og dreper bakterier.
- Blodtrykksenkende: Toner blodårene (astringerende) og utvider perifert vev som senker spenningen som hindrer at blodet flyter lett.
- Urindrivende: Et varmt uttrekk av Ryllik vil bringe opp og ut, svettedrivende, mens et kaldt uttrekk vil drenere nedover og ut via nyrene som urindrivende. Nyttig i behandling av urinveistilstander, spesielt ved inflammasjon og behov for antiseptisk virknig.
- Blodrensende: Stimulerer blodomløpet ved at den styrker blodårene og virker avslappende på de perifere hårrørsårene, en effekt som skyldes plantens flavonoider.
- Inflammasjonsmodulerende: Brukes både utvendig og innvendig for mange former av inflammasjon. Sår , forbrenning, muskler/ledd betennelser forårsaket fra revmatisk artrose og andre lettere autoimmune- eller allergiske tilstander som har satt seg i leddene.
- Antiseptisk: Brukes ved urinveisinfeksjonersom blærekatarr og irritert blære. Urtete av ryllik kan også brukes som munnvann ved betennelser i tannkjøttet.
Tilberedning og bruk
- Te: Ta en toppet teskje tørkede blomster i en stor kopp te og la trekke i ti minutter. Legg et lokk over på grunn av flyktige oljer. Hell dampen fra lokket tilbake i koppen. Teen drikkes varm inntil tre ganger om dagen. Søtes med honning etter ønske. Teen kan brukes utvendig for vask av sår, eller kompress. Klede dyppes i teen og legges på.
- Tinkur: Plukk blomstene i solskinn og tilsett 40% sprit til blomstene er dekket. La stå i ca 14 dager i sol eller varme. 20 dråper blandes i vann og drikkes inntil tre ganger daglig.
- Myggspray: Tilsett tinkturen noen dråper eterisk olje av lavendel, salvie eller kattemynte og hell over på sprayflaske.
- Eterisk olje: En eterisk olje med søt og urteaktig duft kan utvinnes av ryllikblomstene ved dampdestillasjon.
- Salve: Bivoks eller talg fra storfe smeltes i vannbad og blandes med eterisk olje av ryllik.
- Kompress: Dypp et klede i te eller i fortynnet tinktur.
Advarsler, bivirkninger og kontraindikasjoner
Ryllik må unngås av de som er allergiske mot denne planten eller andre arter i kurvplantefamilien. Halvpartene av dem som reagerer allergisk på planter i kurvplantefamilien, vil være allergiske for ryllik. Inntak av store doser med ryllik er kjent for å kunne gi kvalme, hodepine og svimmelhet, særlig hos eldre.
Ryllik bør brukes med forsiktighet av personer som lider av epilepsi. Urten er ikke kjent for å kunne påvirke fosteret negativt hvis den anvendes under graviditet, men blir ofte frarådet brukt av gravide da den kan virke livmorstimulerende og derfor være abortfremkallende. Ryllik kan anvendes under amming, men overdreven bruk bør unngås. Store doser bør også unngås hvis man går på antikoagulerende medisiner eller medisiner mot for høyt eller lavt blodtrykk. Utvortes bør ikke ryllik brukes over lang tid om gangen, dette på grunn av faren for allergiske reaksjoner og at det kan gjøre huden sensitiv for sollys.
Den eteriske oljen av ryllik er meget kraftigvirkende og den må brukes med forsiktighet under svangerskap. Brukt i for store konsentrasjoner kan den irritere ømfintlig hud og forårsake hodepine.
Kilder
Urtekilden
Plantevernleksikonet
Røysheim urteverksted
Charlottes urtekosmetikk
Siste fra Hemali
Skogstad svarer Rashidi om barnemat: -Unyansert
Trude Dybendahl: – Vi har alle gullet på innsiden
Bak næringsrike bokhveteknekkebrød
Ville du sendt med sjokolade i matpakken?