Søk
Close this search box.

Det Orkla ikke opplyser om

Skjermdump fra Debatten på Nrk 02.11.23

I Debatten på Nrk 02.11 fikk Orkla fortelle alt det positive med prosesseringen av utvalgte produkter.

Tekst: Susann Stave, master i samfunnsærnæring og prosjektleder i Barnematbyen. Teksten ble først publisert på hennes Instagram.

Susan
Susann Stave – Foto: Ida Bjørvik

Toro tomatsuppe var et av eksemplene. Rita Nilsen Mcstay, leder for helse, ernæring og forskning i Orkla, fortalte at næringsstoffinnholdet er tilnærmet likt kokt tomat.

Det Orkla ikke forteller, er at i råvarer er næringen pakket inn i celler, mens når maten er malt til mel (acellulær) er næringen fritt tilgjengelig. Dette påvirker fysiologien vår på ulike måter. Det ser blant annet ut som at tarmbakteriene våre, som skal spille på lag med helsen, får mindre næring når maten er acellulær. Tarmbakteriene vil ha hel plantemat.

Les også: – Jeg savner en helhetlig debatt om hva som holder oss frisk

-Annonse-

Toro med definisjonsmakt

Nilsen Mcstay opplyste videre at tomatsuppen fra Toro er tilsatt diverse ingredienser slik som hvetemel, stivelse, gjærekstrakt og aroma. For det må jo en tomatsuppe ha?

Det Orkla ikke forteller, er at flere av disse ingrediensene er tilsatt for at vi skal like maten bedre. Slik at smak og konsistens er identisk. Hver eneste gang. Toro sier jo selv at de har definert hvordan tomatsuppen skal smake.

Det Orkla heller ikke opplyser om, er at en pose utblandet suppe tilsvarer 380 gram totalt. Spiser du en porsjon, spiser du EN tomat til middag (så kan du selvfølgelig fylle på med makaroni, egg og lignende, men det er ikke poenget).

Ikke like bra som hjemmelaget

Lager du tomatsuppen selv, bruker du mest sannsynlig mer tomat, og kanskje også andre grønnsaker og urter?

Betyr dette at Toro tomatsuppe er farlig? Nei.

Men hører du bare på Orkla, kan inntrykket du sitter igjen med være at Toro tomatsuppe er like bra som hjemmelaget. Det er den ikke.

Les også: Debatten om ultraprosessert mat: – For dårlig, for barnslig


Siste fra Hemali

Jeg skal spise Vær Varsom-plakaten
Jan Raa: – Naturen har svar på vitenskapelige stridsspørsmål
Fortsatt bruk av glyfosat er ingen gladnyhet
Sør-Afrika leder an i arbeidet for “exit WHO”

– Annonse –

– Annonse –

Én kommentar

  1. Kunnskap om hva man putter i seg er viktig. Men hvor lenge gjelder dette for folk flest? Det er flere år siden aspartam ble omtalt som noe vi ikke skulle innta. Men temaet er igjen på agendaen hos Hemali. Den siste tiden har Hemali fokusert på mat som inneholder kjemiske bestanddeler. Og en debatt om hva man bør gi små barn – og da om Nestle barnegrøt, er greit? Du kan selv sjekke hvem som eier Nestle. Og da er poenget mitt at det som idag blir fremstilt som «helt innafor» blir propagandert av de samme eierne. Hva gjelder smaksforsterkelsen MSG kan jeg vise til to interessante linker.
    Den ene viser deg hva dette inneholder av forskjellige ingredienser. Og i den andre linken hvilke sykdommer som følger av dette. Les det og bli klok!
    https://miaculpa2009.blogspot.com/2012/05/potetgull-ddelige-kjemikalier.html

    https://miaculpa2009.blogspot.com/2012/05/msg-sykdommer.html

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *