Vel er hemali en liten publisist. Men svar fra FHI bør vi få. Stoltenberg svarer ikke. Er hemali for ubetydelig, eller er spørsmålene for ubehagelige?
Krisetid burde vært debattid. Burde gitt mer åpenhet, mer nyansering, flere spørsmål, flere fagstemmer. Men FHIs direktør Camilla Stoltenberg vil ikke engang svare, og medievakten deres svarer som om hemali er skitt under skoa.
hemali mottar ikke pressestøtte, har ikke reklame, har ingen eiere på Wall Street. hemali er “rampen”, vi formidler mer kritisk om myndighetenes håndtering av krisen enn det riksmediene gjør. Vi siterer andre fagstemmer, formidler andre perspektiver. Jeg kan ikke se at noen riksmedier har problematisert følgende:
-Annonse-
- Hva visste FHI om effekten av eldre, eksisterende medisiner som behandling mot Covid-19?
- Hva er det vitenskapelige grunnlaget for at vaksiner ble framstilt som eneste løsning?
- Hvordan ville eksisterende, effektive medisiner ha utfordret den fremstillingen?
- Har mennesker dødd fordi eldre medisiner ikke ble tatt i bruk?
Om du ser bortenfor riksmedier, makt og myndighet, vil du finne solid grunnlag for å problematisere disse spørsmål. Én ting er at riksmediene har fungert som jublende reklamekanaler for en vaksine som viser seg å ikke fungere etter løftene. Samt til nå å ha 13 ganger flere rapporterte bivirkninger enn det «skandalevaksinen» Pandermix mot svineinfluensa hadde i 2009.
Lege Dvergsdal behandler C-19 med velprøvde medikamenter
En kunne håpet at Camilla Stoltenberg ønsket å utforske alternative strategier enn en usikker vaksine. En kunne saktens håpet på svar når en spør, men direktøren velger en vegg av taushet.
Meg bekjent er lege Peter Dvergsdal den eneste i Norge som behandler Covid-19 med velprøvde, eldre medisiner med minimalt av bivirkninger.
– Nedstenging hadde vært unødvendig om Legemiddelverket hadde latt meg importere de 400 000 tablettene av Avigan som jeg søkte om, sa han til hemali. Temaet er særs aktuelt, for nylig innrømmet til og med «verdens vaksinesjef» John Arne Røttingen at det eldre medikamentet Molnupiravr har effekt mot Covid-19. Nettopp å informere om effekten av eldre medisiner var lege Peter Dvergsdals mål da han 25. mars 2020 skrev til Camilla Stoltenberg:
«Jeg har tre års erfaring med Avigan i praksis på Fornebu Legesenter. Avigan svekker intensiteten av Corona. Ingen dør, men utvikler resistens. Jeg har prøvd å si at jeg kan skaffe Avigan til alle som er syke i Norge. Da trenger ingen å komme på sykehus. Kunne du tenke deg å medvirke til det?»
hemali får heller ikke svar
Legen fikk aldri svar. Derfor spurte vi Camilla Stoltenberg igjen i en e-post 18. 10.: (forkortet):
– Hvorfor fikk ikke Peter Dvergsdal svar?
– Hvordan vurderer du hans ord om at han kan behandle Covid-19 pasienter med eldre medikamenter, at liv har gått tapt fordi slik behandling ikke ble gitt og ikke gis?
– Hvilken kunnskap hadde FHI om eksisterende medikamenters effekt på Covid-19?
– Hvorfor har ikke FHI bidratt til å gi leger kunnskap om eldre medikamenters mulige effekt hos Covid-19 pasienter?
Camilla Stoltenberg svarte ikke, hemali sendte derfor e-posten videre til presseavdelingen:
Medievakt hos FHI:
– Vi har prioritert henvendelser fra helsepersonell som ber om råd gjennom vaktordningene og rådgivningstelefonene våre – og redaksjonelle medier som arbeider under vær varsomplakaten.
hemali: –Hvor har dere det fra at vi ikke arbeider under Vær varsom-plakaten?
Medievakt hos FHI: –Vi må dessverre avslutte denne dialogen da vi som medievakter kun har anledning til å svare pressen på spørsmål da vi har svært hektiske og lange dager. Camilla Stoltenberg har heller ikke kapasitet eller anledning til å svare alle som kontakter henne. Beklager det.
Siste e-post, 27. oktober fra hemali:
– For det første: Er ikke hemali.no presse? Hva er vi i så fall da?
– For det andre: Hvor har dere det fra at vi ikke jobber under Vær varsom-plakaten?
Stoltenberg kveler debatt
hemali har ikke fått svar, det kommer vi heller ikke til å få. Det mindre bildet: Det er grovt at makten ikke svarer. Slik tråkker FHI på en av våre demokratiets søyler om åpenhet, og om at en liten redaksjon fortjener samme behandling som en stor. Det større bildet: Vi ynder å kritisere Russland, Kina, Brasil, Polen og Ungarn når vi mener at deres ytringsfrihet og åpne debatt er kneblet. Men hva gjør FHI ved å ikke svare? Ved å kvele debatt i krisetid? Jo, FHI spytter på de verdier som Norge kritiserer andre regimer for å mangle.
Bakgrunn
- Forsker Jon Arne Røttingen ledet studien som skulle avdekke hvorvidt eksisterende, velprøvde medisiner kan behandle Covid-19. 100 millioner skattekroner gikk til Solidarity-studien.
- Studien konkluderte oktober 2020 at eldre medikamenter, som Remdisivir, ikke har effekt.
- Men oktober 2021 innrømmet Røttingen likevel at en eldre medisin, Molnupiravir, har effekt mot C-19.
- Bare ved å bevise at eksisterende medisiner ikke virker, har en lov til å hasteinnføre eksperimentelle vaksiner.
- Vaksinene vil tidligst i 2023 kunne godkjennes etter vanlige, vitenskapelige kriterier.
- Inntil da er vaksinene mot Covid-19 kun betinget godkjent.
Les mer fra hemali
Lege Peter Dvergsdal: – Jeg kan behandle C-19, nedstenging er unødvendig.
Dvergsdal om feilbehandling av C-19: – En planlagt, kriminell handling.
Dvergsdal om å være sliten: – Gode råd for å hjelpe deg på beina.
Massetesting av barna: – Har FHI glemt hva det skrev i fjor?