På Din Side/Dagbladet kan vi lese om Coxor at “nå er den nye og potensielt livreddende medisinen snart tilgjengelig i alle apoteker.”
Foto: Produktbilde fra Vitusapotek.
Men prinsippet for medikamentet er ikke nytt, og kilden i artikkelen er produsentens konsulent. Kan DinSide/Dagbladets artikkel 10.2. om den “nye” medisinen Coxor kalles annet enn reklame? En rekke andre medier har også omtalt “den nye medisinen”.
DinSide/Dagbladet siterer professor ved Ullevål Universitetssykehus (UiO) Dan Atar og hevder at han tidligere var rådgiver for produsenten av Coxor, Asamedic. Ifølge selskapets nettside er han fortsatt deres rådgiver.
Vær varsom-plakaten om integritet
Vær varsom-plakaten er medias “etiske rammeverk”, punkt 2.7. lyder:
“Journalistisk omtale av produkter, tjenester, merkenavn og kommersielle interesser, også mediets egne, skal være journalistisk motivert og ikke fremstå som reklame. Oppretthold et klart skille mellom markedsaktiviteter og redaksjonelt arbeid. “
-Annonse-
Videre: Unngå ukritisk videreformidling av PR-stoff.
“Skjult reklame er uforenlig med god presseskikk. Kommersielle interesser skal ikke ha innflytelse på journalistisk virksomhet, innhold eller presentasjon.”
Redaktøren: – Folkeopplysning
Redaktør i DinSide Rolf Fiske viser til at en rekke andre medier også har omtalt Coxor. Han skriver videre at “Jeg skjønner ikke at denne artikkelen for deg framstår som reklameartikkel. For meg framstår den mer som folkeopplysning. Og jeg ser selvsagt at her kan det gå et skarpt skille.” Videre:
“Da vi bestemte oss for å omtale Coxor var det fordi vi mente at våre lesere også kunne bli informert om akkurat Coxor.
Lege: – Dette erstatter Dispril
Lege Peter Dvergsdal opplyser at “den nye medisinen” Coxor er acetylsalicylsyre.
–Som ble brukt beskyttende både akutt og til å redusere risikoen for nytt infarkt siden tidlig på 60-tallet. Før var Dispril til akutt bruk og Albyl E til kronisk. Coxor er en likeverdig erstatning for Dispril, som ble fjernet fra markedet i 2007. Det er stort sett ikke skadevirkninger i de lave dosene man bruker for å lamme blodplater, men risikoen for blødninger øker selvsagt en del, sier Dvergsdal.
Balanse
I balansens navn kunne journalisten vist til at legemidler er den tredje viktigste dødsårsaken i den vestlige verden. Hun kunne også tatt seg bryet med å opplyse at en i USA fraråder bruk av acetylsalisylsyre ved febersykdom hos personer under 19 år. I stedet skriver altså DinSide/Dagbladet at “alle bør ha den” i overskriften om Coxor.
Mulige bivirkninger av Coxor er
- økt blødningstendens
- dyspepsi, kvalme og diaré
- Ulcus ventriculi/duodenalsår
- gastrointestinal blødning
- bronkospasmer hos astmapasienter
- og trolig assosiasjon mellom acetylsalisylsyre og Reyes syndrom (encefalittbilde, leveraffeksjon og hypoglykemi)
Hva om Dagbladet/DinSide i stedet utfordret global helsepolitikk
Tenk om Dagbladet/DinSide heller så kritisk på global politikk enn å juble fra farmasiens hyller. Det kunne blitt aktuell gravejournalistikk. For eksempel kunne de – i folkeopplysningens navn – sett kritisk på forestillingen om Norges suverenitet i helsespørsmål.
WHO har gått fra å være rådgivende til instruerende, som vist i dette nullutkastetet til sin internasjonale traktat om pandemien. Avtalen vil gi det ikke-valgte organet nye fullmakter til å «slå ned» på det WHO anser for å være «falsk, villedende, usant eller feilinformasjon».
WHO vil i hovedsak få nye, juridisk bindende sensurfullmakter dersom traktaten går igjennom. Traktaten er planlagt å presenteres i en sluttrapport for Verdens helseforsamling (WHA), WHOs beslutningsorgan, i mai 2024. Hvis vedtatt, vil traktaten være juridisk bindende i henhold til folkeretten.
De 194 medlemslandene i WHO, som representerer 98 prosent av alle land i verden, vil bli pålagt å overholde kravene i traktaten for å bekjempe «desinformasjon».
Dagbladet/DinSide taler heller produsentens sak enn folkets. Og når WHO sensurere det denne definerer som “feilinformasjon”, er det neppe påstanden om at “alle bør ha Covax” som rammes.
Møt oss på Litteraturhuset i Oslo 26.2.
- Jon Holden om «Det nye Norge»: samarbeid og fellesskap
- «Husbonden» Steven Maddix om soppens mirakler i mat og jordbruk
- Wenche og Even fra Teppa gård om hjemmedyrking, konservering og matauk
- Julia fra Hemali om sensur: Alt vi ikke får vite i “vitenskapens” navn
- Guro fra Hemali om veien tilbake til helse etter at hun lå nede av svineinfluensavaksinen
Siste fra Hemali
Ekteparet er nesten selvberget: – Fra butikken trenger vi bare øl og meieriprodukter!
Long covid – årsaken sitter trolig i tarmen.
Forskning.no omtaler “dramatisk gode tall” for mRNA-vaksinering i sponset artikkel med tynn studie
Patolog Ryan Cole om overdødelighet: – Dette er hva jeg ser i mikroskopet.