Sykehusmat: På Norges ledende kreftsykehus trumfer fortsatt usunne valg i kiosken og automater. Skal det virkelig være sånn?
Tekst: Ina Johnsen. Teksten ble først publisert på hennes Instagram @matpaabordet

Kan vi snakke om sykehusmat? Eller nærmere bestemt maten som tilbys i automater og i kiosken på Radiumhospitalet.
Jeg er pasient der. Jeg er der for å bli frisk. Frisk blir jeg takket være fantastisk pakkeforløp, god oppfølging og gode råd. Blant annet om å spise sunt.
Sykehusmat: Et paradoks?
Men, når jeg er sulten mellom slagene og ser hva som tilbys i automatene på sykehuset, undres jeg over diskrepansen mellom hva som tilbys og hva som anbefales.
-Annonse-
I en automat som har plass til 60 ulike produkter, har jeg valget mellom fire “sunne” produkter. Tre varianter med Wasa sandwich og en pose nøtteblanding for å være presis.
Er ikke det et paradoks?
De gode alternativene finnes
Bør ikke maten som tilbys være i tårn med hva som anbefales i forbindelse med behandlingen?
For det er jo ikke sånn at det ikke finnes bedre alternativer enn til den ultraprosesserte maten, drikke uten næring og godteriet som tilbys i dag?
Verden har gått videre og det finnes et godt utvalg av spennende produkter som er bra for helsen og som fint kan selges i automater og kiosker.
På Norges ledende kreftsykehus blir man forfulgt av pølselukt på vei til cellegiftbehandling.
Les også: Kjeks, sjokolade og saft på venterommet for kreftoperasjon.
Pølselukt og cellegift
For tre år siden satset en annen kreftpasient tid og krefter på å få til endring. (Dagens Næringsliv: Tidligere kreftpasient kjemper mot syk sykehusmat).
Dessverre er det lite som har skjedd med sykehusmaten siden da.
På Norges ledende kreftsykehus trumfer fortsatt usunne valg i kiosken og i automatene. På Norges ledende kreftsykehus blir man forfulgt av pølselukt på vei til cellegiftbehandling.
Skal det virkelig være sånn?
Det må en endring til!
Burde ikke Radiumhospitalet være et flaggskip for behandling av kreft også når det kommer til kosthold? Hadde det ikke vært en idé å hjelpe pasienten med å ta gode valg ved å tilby gode valg?
Skal vi sammen sette litt fokus på dette og se om vi kan få til en endring? Ha et mål om at det i fremtiden skal være overvekt av sunne valg i landets sykehuskiosker og automater?
Er du enig med meg? Si fra til de som bestemmer!
Lege og «kreftoverlever» Øyvind Torp: Prekært behov for annen type kost til kreftpasienter
Sykehusmat: – Kreftceller kan ikke lage energi på vanlig måte. De trenger mye mer glukose (sukker) enn friske celler. Kreftpasienter er de siste som bør ha mye sukker og stivelse.
– Vi har lenge vært klar over at kreftcellers stoffskifte skiller seg fra friske cellers: kreftceller er langt mer avhengige av glukose (sukker) enn friske celler. Selv om vi aldri kan «sulte ut» kreftceller ved å nekte kroppen sukker, tyder mye på at kreftpasienter bør være forsiktige med å overdrive sukkerinntaket. Og da mener jeg alt: I det totale regnestykket må også stivelsen fra korn, poteter og ris regnes med, for det omdannes til sukker i kroppen.
Lege Øyvind Torp (46) er forfatter av «Selvforsvar mot kreft, ti grep du selv kan ta».
Les intervjuet med Øyvind Torp.
Se videointervjuet med Øyvind Torp om kost og kreft.

Siste fra Hemali
Faste: Lege Stig gjør det minst 14 timer hver dag
Etter to doser: Sykehuset mistenkte hjerteposebetennelse, men det fikk ikke Julie vite
Lege Peter Dvergsdal har anmeldt helsebyråkrater til politiet. – Folk dør fordi jeg ikke lenger kan behandle covid-19-pasienter, sier legen som nå er uten autorisasjon.
Hemalis journalist Guro: – Jeg gikk på jobb med melkespreng og lengsel.
One Response
Dette er jo helt normalt. Det ville jo være idioti om man skulle gjøre pasientene sunne og friske. Det er rett og slett dårlig butikk. Målet er jo at pasientene skal komme igjen og igjen. Det er jo dette industrien lever av. Skulle tatt seg ut om leger gjorde mennesker friske. Hvem skulle man da selge medisiner og behandling til?
Det finnes over en halv million nordmenn helseutdannelse. Skal vi sende de på NAV liksom?