Søk
Close this search box.

Kraft i bein og armer!

Kjele med grønnsaker og kjøtt Kraft
Kraft kan lages med flere typer kraftbein. Her er det brukt en hel høne

Å lage kraft er enklere enn du tror og helsefordelene er mange. Bruk det i matlaging og drikk det som styrkedrikk.

Kjøttkraft inneholder næringsstoffer som stimulerer fordøyelsen, virker avgiftende, styrker muskel- og skjelettsystemet og forebygger sykdom. Et kinderegg av de sjeldne som du enkelt lager hjemme på kjøkkenet.

Knapt noe annet kan måle seg med god, gammeldags kraft når det gjelder smak og næringsverdi. Dette er mat og medisin på sitt beste, noe både leger og lekfolk har verdsatt i uminnelige tider. Derfor har kraft av bein, bindevev og kjøtt fra dyr og fisk vært en viktig del av kosten i årtusener på tvers av alle kulturer.

Hvorfor kraft?

Moderne mattilberedning og hurtigmatkulturen har imidlertid redusert bruken av ekte kjøtt-, kylling- og fiskekraft til fordel for industrielt framstilte buljonger eller ekstrakter med lav næringsverdi. Bilde av en høne, kalv eller fisk på en buljongpakke, betyr ikke at det er kraft i terningform. Ferdigprodereserte buljongterninger består av omtrent 50 prosent salt, i tillegg til tørka grønnsaker, noe innkokt kraft og smaksforsterkere som MSG.

Å ta kraftkokingen tilbake, har en rekke helsefordeler i tillegg til å sette smak på maten:

 • Kraft tilfører kroppen mineraler, bra fett, aminosyrer, glykoproteiner og andre byggeklosser som stimulerer fordøyelsen.
 • Det er avgiftende, styrker muskel- og skjelettsystemet og forebygger sykdom
 • Gir deg mer krefter og energi.
 • Kraften bidrar med byggeklosser til hud, muskler, sener, brusk, bein og bindevev.
 • En hjerne i balanse og styrket psyke.
 • Tykkere hår og negler

Få ingredienser

Å lage kraft er enklere enn du tror! Alt du trenger er kraftbein og grønnsaker. Tilberedningstiden er bare noen minutter, deretter trekker kraften seg ferdig selv. Smaken vil være på sitt beste og kraftigste når 50-75 prosent av væsken har kokt inn etter 15-20 timer. NB! Trekkes kraften for lenge, kan den bli bitter.

-Annonse-

Kraftbein fås kjøpt i de fleste dagligvarebutikker, på REKO-ringer og direkte hos bonden. Oksekraft er rimeligst, mens også hel høne, som selges i dagligvarebutikker, gir rimelig kraft.

En god grønnsaksbase er en såkalt mirepoix -det franske navnet på blandingen av oppkuttet løk, gulrot og selleri. Har du disse ingrediensene, har du utgangspunktet for en smaksrik kraft. Du kan tilsette også en rekke andre grønnsaker, det er bare å prøve seg frem.

Fremgangsmåte

Bruk en stor gryte. Varm olje og surr grønnsakene som er kuttet i store biter. Ved dårlig tid, kan grønnsaker og kraftbein legges direkte i vannet uten å surres i olje først. Ha kjøtt i gryten og hell over vann slik at dekker alle ingrediensene. La vannet koke opp og sett deretter platen på minste varme. Skum og fett som legger seg overflaten, tas vekk med en øse.

Sil av kraften når den har kokt ferdig og kjøl den raskt ned. Det beste er å fylle vasken med kaldt vann og sette gryten nedi. Bytt gjerne på vannet i vasken for å holde det kaldt. Porsjonér kraften i glass, fryseposer og isterninger. Kraften som skal brukes innen få dager, kan settes i kjøleskap, resten fryses ned.

Nykokt kraft klar for kjøleskap og fryseren.

Fiskekraft

Med fiskekraft er fremgangsmåten litt annerledes og koketiden mye kortere. Fiskekraft blir best på bein, hode og avskjær fra hvit fisk.

Slik lager du fiskekraft:

 • Skyll og rens fiskebein i kaldt, rennende vann. Fjern gjeller og blodrand. Del fiskebeina grovt og evt. hodet i to om det er stort. Legg alt i en kjele.
 • Vask og skjær grønnsakene i grove biter. Ha grønnsakene, hel hvit pepper og laurbærblad i kjelen med fiskebein.
 • Tilsett kaldt vann til det dekker alt i kjelen og kok sakte opp.
 • Fjern skummet som samler seg i overflaten. Jo mer du skummer, jo klarere og mer transparent blir kraften til slutt. Kok i 45 minutter- 1 time.
 • Sil kraften gjennom en tynnmasket sil. Husk å sette en bolle under silen og gjerne et gryteunderlag under bollen.
 • Ferdig! Fiskekraft bør avkjøles før den settes i kjøleskap eller fryses ned.

Bruksområder

God kraft kan du tilsette alle type supper, sauser, gryteretter, lasagne og brødbakst. Det kan også drikkes som ren styrkedrikk! Tilsett gjerne litt salt av god kvalitet for bedre smak.

Til slutt en huskeliste når du koker kraft:

 • Kraft skal trekke, ikke fosskoke
 • Når kraften har trukket ferdig, kan den trekke videre og redusere den. Men da er både trekketid og temperatur viktig for det endelige resultatet.
 • Er du utålmodig og øker temperaturen for å bruke kortere tid – så får du en kraft med mindre smak.
 • Har du mage- og tarmbesvær, bør du i begynnelsen bruke en kraft som ikke har trukket så lenge.

Kilder:

Helsemagasinet vitenskap og fornuft
Margit Vea
Berit Nordstrand
Matprat.no


Foredrag på Litteraturhuset i Oslo 26. februar 2023. Møt Hemali, Jon Holden, Husbonden og Wenche & Even fra Teppa gård.
Det nye Norge: En hverdag i endring krever kunnskap om matauk, konservering, hjemmedyrking og helhetlig helse. Rabatt på billettene nå!


Les mer fra Hemali

Æresdoktor i mikrobiologi: Kan det tenkes at mRNA-vaksinen gir skadelige bivirkninger?
ABC-klinikken legges ned: – Pengejakten på fødestuen.
Astrid Stuckelberger: – WHO har gått fra rådgivende til instruerende.
Forskning.no omtaler «dramatisk gode tall» for vaksinering i sponset artikkel

– Annonse –

– Annonse –

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *