– Landbruksnæringen og hele matindustrien i USA er kontrollert av tre-fire store handelshus og befinner seg i en dyp krise. Det samme er i ferd med å skje med norsk landbruk, sier Anders Nordstad.
Anders Nordstad har jobbet i internasjonalt jordbruk med produksjon og handel i 25 år. På nært hold har han har sett hvordan dette matsystemet fungerer. Det er ikke noe vakkert syn, mener han.
– Mitt engasjement for norsk matproduksjon bunner i at vi fortsatt har en verdifull småskala matproduksjon, men at vi er på god vei til å etterligne det som skjer ellers i verden.
Mars 2022 gikk Anders Nordstad av som generalsekretær i Norsk Bonde- og Småbrukarlag. Her noen av hans ord om hvorfor:
– Jeg lurer på hvordan norsk jordbruk skal komme seg videre når enhver form for nytenkning blir tiet i hjel. Her kan du se Nordstads blogg på Facebook.
Foto: Josephine Nordstad Juul Møller
Fatter’n kom fra Østerdalen. Og spiste alltid poteter til middag. «Middag uten poteter er ikke middag», sa fatter’n. Og dermed basta. Han spiste aldri pasta.
Han ble født ganske nøyaktig ett år for sent til å ta over gården som heter Nordstad. Fordi den ligger lengst nord i Vingelen. Pragmatiske folk – østerdølene.
Fatter´n måtte ut i verden
Vingelen er en liten fjellbygd som klamrer seg fast til fjellet mellom Tynset og Røros et sted. 800 meter over havet, omtrent.
-Annonse-
Så fatter’n måtte ut i verden. Og det var i grunnen bra. For fatter’n var smart. Nesten like smart som storebroren sin. Som ble bonde.
Han ble kornhandler, fatter’n. Og han reiste mye. Også til USA. Der ble han kjent med Bob. Som var bonde. I midtvesten. Et sted.
– Vi må våkne før det er for sent!
Bob var nysgjerrig
Én dag snakket Bob og fatter’n om gårdsdrift.
“So you come from a farm in Norway, Ole?”, innledet Bob.
“That’s right”, sa fatter’n. Som sant var.
“What kind of farm?”, ville Bob vite. Bob var nysgjerrig.
“Cattle, mostly – milk and meat production”, svarte far min. Som sant var.
“Big?”, lød neste – nærmest uunngåelige – spørsmål. Bob var amerikaner.
“Not very”, svarte fatter’n. Som også sant var.
“How many heads?”, ville Bob vite. Han ville vite hvor mange kyr de hadde. På gården Nordstad. I Vingelen.
“Well – about 25- give and take a few» svarte fatter’n. Sannferdig igjen.
“I see – 25,000 cattle. Not bad, my friend. So you come from a mid-sized farm!”, konstaterte Bob
“Yeah – a mid-sized farm”, sa fatter’n. Og skifta tema.
– Vi må våkne og si stopp!
Landbruksnæringen og hele matindustrien i USA er kontrollert av tre-fire store handelshus og befinner seg i en dyp krise.
Det samme er faktisk i ferd med å skje med norsk landbruk. Hvis vi ikke våkner opp og sier klart og tydelig STOPP!
Vi trenger ikke å gjøre det, så klart.
Men det hadde vært veldig klokt å gjøre det.
Før det er for sent. For vi er på overtid. Av overtiden.
Siste fra Hemali
Vaksineskadet? Slik søker du erstatning
– Uvitenskapelig å hevde at høyt kolesterol gir hjertesykdom. Kroppen trenger kolesterol.
Lag rå kakao med sopp, uten melk!
Lege Peter Dvergsdal om det nye koronamedikamentet Paxlovid: – Mange bivirkninger og farlige interaksjoner med andre medisiner.
Psykolog Silje Schevig: – Historisk har gruppetenkning gitt fatale konsekvenser
Patolog Ryan Cole om overdødelighet: – Jeg vet hva jeg ser i mikroskopet. Cellene lyver ikke.