Lege Aunmo: – På tide å bytte ut kolesterol med blodsukker som årsak til hjerte- og karsykdom?

I et innslag på NRKs Nyhetsmorgen nylig sa professor Kåre Harald Bønaa at «voksne bør kjenne sin kolesterolverdi.» Det ble hevdet at dødelig hjertesykdom er redusert med 85 prosent siste 50 år. – Upresist, svarer disse fagfolkene.

En medisinsk suksess, meldte NRK Radio 14.12. Professor Kåre Harald Bønaa sa at reduksjonen skyldes endringer i livsstil; kolesterolnivået er redusert takket være kolesterolmedikamenter og at folk spiser mindre fett. Medikamenter mot høyt blodtrykk er en annen årsak, sa professoren. Dessuten at færre røyker.
Lege Sjur Even Aunmo er én av flere fagfolk som er uenig.

– I dette intervjuet ble reduksjon av kolesterol, røyking og blodtrykk oppgitt som årsaker til reduksjon av dødelige hjerteinfarkt. Kolesterol er imidlertid ingen sikker årsak til hjerteinfarkt. Det finnes ikke solid forskning som viser at vanlig, såkalt høyt kolesterol, er en grunnårsak til hjerteinfarkt.

Kolesterol er livsnødvendig

– Det er også vesentlig tvil om det hjelper å redusere kolesterolnivået med medisiner. Kolesterol er også livsnødvendig, ved at kroppen trenger det for å lage vitamin D, østrogen, testosteron og galle, og bruker det til å holde cellemembranene i kroppen i orden. “Problemet” med kolesterol, som er en type fett, er at det synes å harskne ved røyking og høyt blodsukker, som er to vanlige grunner.

Det er kanskje på tide å bytte ut kolesterol med blodsukker som årsak til hjerte- og karsykdom. Lege Aunmo

-Annonse-

– Mange vet ikke at store deler av brødskivene, potetene, pastaen, risen, frukten, jusen og brusen de spiser og drikker blir til sukker i tarmen (hovedsakelig druesukker, og noe fruktsukker). Det harske kolesterolet finner man igjen i blodåreveggen ved åreforkalkning. Blod med mer druesukker tenderer også til å bli seigere og tyngre pumpe rundt, mens det å slutte å spise mat som blir til sukker ofte reduserer blodtrykket vesentlig. Høyt blodsukkernivå gir folkesykdommen diabetes, som er sterkt forbundet med hjerte- og karsykdom, og nyresykdom, som igjen kan gi høyere blodtrykk.

– Det er kanskje på tide å bytte ut kolesterol med blodsukker som årsak til hjerte- og karsykdom, mener Aunmo.

Hexeberg: – Myndighetenes strategi har neppe redusert sykdom

Lege og spesialist i indremedisin dr. med. Erik Hexeberg er også uenig med professor Bønaa.
– Det er ingen grunn til å tro at myndighetenes forebyggende livsstilsstrategi har redusert forekomsten av hjerte- og karsykdom. Etter min mening har den heller økt forekomsten. I dag lever svært mange med hjerte- og karsykdom, og årlig behandles 200.000 nordmenn ved norske sykehus for hjerte- og karsykdom.
Sammen med sin kone Sofie Hexeberg har han skrevet boken Nytt blikk på kolesterol – er vi blitt lurt? I boka som utkom i år, viser Hexebergene hvordan de ulike kolesteroltypene virker i kroppen. De stiller spørsmål ved sammenhengen mellom fet mat, høyt kolesterol og tette blodårer. Dessuten viser de til forskningsjuks.

– I 1990-årene var det ca. 12.000 innleggelser hvert år på norske sykehus på grunn av hjerteinfarkt, skriver Erik Hexeberg i e-post til Helsemgasinet.
– Når professor Bønaa forteller at det i 2021 var 13.000 som ble innlagt med hjerteinfarkt og at dette er en reduksjon på 40 prosent på 10 år, er det grunn til å stille spørsmål ved om det egentlig er en reduksjon av aterosklerotisk hjertesykdom.


Hemali: Kolesterolmedikament på blå resept fra nyttår.
Helsemagasinet: Viktig oppgjør med det offisielle synet på årsaker til hjerte- og karsykdom


– At det er en reduksjon i dødelige hjerteinfarkt på 85 prosent, viser ikke at det er en reduksjon i forekomsten av sykdommen. Derimot har det de siste 50 år vært en radikal endring av behandling; langt bedre akuttmedisin og rask åpning av blodårer både før infarkter har utviklet seg og etter at hjerteinfarktet er påvist slik at forløpet av sykdommen har endret seg, påpeker Hexeberg.

Ernæringsfysiolog Dag V. Poleszynski: – Svindel!

Helsemagasinets redaktør Dag Viljen Poleszynski henviser til denne artikkelen av Nina Teicholz og mener at myndighetene og “ekspertene” har løyet om mettet fett i omkring 50 år.

– Teicholz har skrevet en veldokumentert bok om svindelen. Det er nesten ikke til å tro at leger flest og nesten alle ernæringsfysiologer har gått på limpinnen i så mange år. Teicholz nevner flere årsaker til dette:

  • Den selektive assosiasjonen vist av Ancel Keys (7-landsstudien), som er avslørt som et falsum
  • Mannen som i 1977 skrev McGovern-komitens utredning Dieatary Goals for
    Americans, var en ihuga veganer, i likhet med flere eksperter som står bak
    USDAs ernæringsråd.
  • Korrupsjon på grunn av kontakt med produsenter av flerumettet fett (som konkurrerer med palme-/kokosolje)
  • religiøs overbevisning

Hjertespesialist Kjellevand: – Kolesterol er livsviktig!

Lege Tor Ole Kjellevand viser også til forskningen som gir et helt annet bilde av kolesterol og mettet fett enn hva helsemyndighetene og riksmedia gjør. I 17 år arbeidet han med invasiv kardiologi ved Ullevål sykehus og Rikshospitalet.
– Den utbredte oppfatningen i medisinske miljøer om at kolesterol er farlig, er feilaktig. Tvert imot er kolesterol livsviktig, og det er på tide at helsemyndighetene tar konsekvensen av hva forskningen faktisk viser om mettet fett, kolesterol og hjerte- og karsykdom, skriver han i denne artikkelen, publisert i Helsemagasinet i 2015. Videre skriver Kjellevand:
– En gang i midten av forrige århundre oppstod hypotesen om at kolesterol var et sykdomsframkallende stoff. I utgangspunktet er det merkelig at noen engang kunne komme på tanken om at et for kroppen helt naturlig og livsviktig stoff kunne være sykdomsframkallende. Men det skjedde dessverre. Siden da har myten levd videre og står nok sterkere enn noen gang i det medisinske fagmiljøet.

– Ikke mål ditt kolesterolnivå!

Riktig kolesterolverdi er den du har, skriver Kjellevand i nevnte artikkel.
– Du har så mye kolesterol som kroppen din trenger, hverken mer eller mindre. Det sørger kroppen for. Kroppen er nemlig så fantastisk innrettet at hvis den trenger mer av dette livsviktige stoffet, produserer leveren det kroppen trenger. Har du nok, ja da reduserer leveren produksjonen av kolesterol.

– Slike mekanismer er det mange av i kroppen. Vi kaller det homøostase, den egenskapen kroppen har til å opprettholde likevekt når det gjelder mange av kroppens funksjoner. Denne homøostasen fungerer utmerket og skal ikke tukles med ved tilføring av kunstige virkemidler, som for eksempel kolesterolsenkende medikamenter.

– Det beste rådet jeg vil gi til friske kvinner og menn er følgende: ikke mål ditt kolesterolnivå! Å måle kolesterolverdien har ingen som helst betydning for din helse og kan bare skape problemer, skriver Kjellevand.


Kilder

http://dx.doi.org/10.1136/bmjopen-2015-010401 Lack of an association or an inverse association between low-density-lipoprotein cholesterol and mortality in the elderly: a systematic review
https://doi.org/10.1016/j.mehy.2018.09.019 Inborn coagulation factors are more important cardiovascular risk factors than high LDL-cholesterol in familial hypercholesterolemia
PMID: 18277343 ApoB/ApoA1 ratio and subclinical atherosclerosis
https://doi.org/10.1016/0021-9150(89)90130-5 Cigarette smoking renders LDL susceptible to peroxidative modification and enhanced metabolism by macrophages
https://doi.org/10.1161/01.CIR.93.7.1346  Cigarette Smoking Potentiates Endothelial Dysfunction of Forearm Resistance Vessels in Patients With Hypercholesterolemia: Role of Oxidized LDL
https://doi.org/10.1161/01.CIR.97.20.2012 Passive Smoking Induces Atherogenic Changes in Low-Density Lipoprotein
https://doi.org/10.1016/j.atherosclerosis.2008.04.046 Smoking and smoking cessation—The relationship between cardiovascular disease and lipoprotein metabolism: A review
https://doi.org/10.1161/ATVBAHA.113.300156 Smoking and Cardiovascular Disease
https://doi.org/10.3402/fnr.v59.29240 LDL biochemical modifications: a link between atherosclerosis and aging
https://doi.org/10.1016/j.cjca.2017.07.015 Association Between Circulating Oxidized LDL and Atherosclerotic Cardiovascular Disease: A Meta-analysis of Observational Studies
https://doi.org/10.1097/MOL.0b013e328306a057 Glycation as an atherogenic modification of LDL
https://doi.org/10.1054/plef.2000.0204 Why is glycated LDL more sensitive to oxidation than native LDL? A comparative study.
https://doi.org/10.2174/0929867325666180508100950 Role of Ox-LDL and LOX-1 in Atherogenesis
https://doi.org/10.1016/S0895-7061(00)01260-7 Blood viscosity and blood pressure: role of temperature and hyperglycemia
https://doi.org/10.2337/dc13-1374 Blood Viscosity in Subjects With Normoglycemia and Prediabetes
https://doi.org/10.1007/s00592-017-1004-z Elevated 1-h post-challenge plasma glucose levels in subjects with normal glucose tolerance or impaired glucose tolerance are associated with whole blood viscosit
https://doi.org/10.1080/09674845.2010.11730293 Blood viscosity at different stages of diabetes pathogenesis.
https://doi.org/10.1161/ATVBAHA.114.303284  Small Dense Low-Density Lipoprotein-Cholesterol Concentrations Predict Risk for Coronary Heart Disease
https://doi.org/10.1016/0021-9150(93)90084-8 Glycosylated low density lipoprotein is more sensitive to oxidation: implications for the diabetic patient?
https://doi.org/10.2337/diabetes.55.02.06.db05-1103 Loss of Endothelial Glycocalyx During Acute Hyperglycemia Coincides With Endothelial Dysfunction and Coagulation Activation In Vivo
https://doi.org/10.1001/jamacardio.2020.7073 Association of Lipid, Inflammatory, and Metabolic Biomarkers With Age at Onset for Incident Coronary Heart Disease in Women
http://dx.doi.org/10.1136/bmjopen-2018-023085 Statins for the primary prevention of cardiovascular disease: an overview of systematic reviews
http://dx.doi.org/10.1136/bmjopen-2014-007118 The effect of statins on average survival in randomised trials, an analysis of end point postponement
https://doi.org/10.1001/archinternmed.2010.182 Statins and All-Cause Mortality in High-Risk Primary Prevention: A Meta-analysis of 11 Randomized Controlled Trials Involving 65 229 Participants
https://www.felleskatalogen.no/medisin/lipitor-upjohn-eesv-pfizer-560999
https://www.felleskatalogen.no/medisin/zocor-organon-565655
https://www.legemiddelhandboka.no/L8.15.1/Statiner
https://www.bmj.com/campaign/statins-open-data Statins – a call for transparent data
https://doi.org/10.1001/archinternmed.2011.625 Statin Use and Risk of Diabetes Mellitus in Postmenopausal Women in the Women’s Health Initiative
https://doi.org/10.1007/s40264-017-0620-4 Amyotrophic Lateral Sclerosis Associated with Statin Use: A Disproportionality Analysis of the FDA’s Adverse Event Reporting System
https://doi.org/10.1001/jamainternmed.2020.6084 Evaluation of Time to Benefit of Statins for the Primary Prevention of Cardiovascular Events in Adults Aged 50 to 75 Years
https://doi.org/10.1016/j.atherosclerosis.2022.07.003 Statin therapy for the primary prevention of cardiovascular disease: Cons
https://doi.org/10.1001/archinte.166.3.285 Effects of Low-Carbohydrate vs Low-Fat Diets on Weight Loss and Cardiovascular Risk Factors
https://doi.org/10.1017/S0007114513000548 BritJourNutr 2013 RCT-meta Very-low-carbohydrate ketogenic diet v. low-fat diet for long-term weight loss: a meta-analysis of randomised controlled trials
https://doi.org/10.7326/0003-4819-140-10-200405180-00006 : AnnIntMed 2004 A Low-Carbohydrate, Ketogenic Diet versus a Low-Fat Diet To Treat Obesity and Hyperlipidemia: A Randomized, Controlled Trial
https://doi.org/10.1001/archinternmed.2009.492 JAMAIntMed A Randomized Trial of a Low-Carbohydrate Diet vs Orlistat Plus a Low-Fat Diet for Weight Loss
https://doi.org/10.1056/NEJMoa022637 NEJM RCT 2006 A Low-Carbohydrate as Compared with a Low-Fat Diet in Severe Obesity
https://doi.org/10.1111/j.1464-5491.2005.01760.xShort-term effects of severe dietary carbohydrate-restriction advice in Type 2 diabetes—a randomized controlled trial
https://doi.org/10.1136/bmj.k4583 Effects of a low carbohydrate diet on energy expenditure during weight loss maintenance: randomized trial
https://doi.org/10.1067/mpd.2003.4 Effects of a low-carbohydrate diet on weight loss and cardiovascular risk factor in overweight adolescents
https://doi.org/10.1001/jama.297.9.969 Comparison of the Atkins, Zone, Ornish, and LEARN Diets for Change in Weight and Related Risk Factors Among Overweight Premenopausal WomenThe A TO Z Weight Loss Study: A Randomized Trial
https://doi.org/10.1016/j.jpeds.2010.02.010 Efficacy and Safety of a High Protein, Low Carbohydrate Diet for Weight Loss in Severely Obese Adolescents
https://doi.org/10.1007/s10620-005-9027-7 A Very Low-Carbohydrate Diet Improves Gastroesophageal Reflux and Its Symptoms


Siste artikler fra Hemali

Marianne (44) fikk ME etter koronavaksine og får ikke erstatning. – Jeg sørger over tapt liv.
Slik begrunner Norsk pasientskadeerstatning Mariannes avslag.
Sunnere julekos: – Proteinkuler uten raffinert sukker, melk eller gluten
Pimpa julegrøt – uten melk, med masse næring

– Annonse –

– Annonse –

Én kommentar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *