— Matsug kan komme av undertrykte følelser

dame, blå genser, følelser, mat, diett, kjøkken
Margrethe Skår har tatt etterutdannelse i ernæringspsykologi for å forstå hvorfor det er så vanskelig å følge dietter. Hun forteller at følelser kan spille en viktig rolle. Foto: privat

Helseveileder Margrethe Skår forteller at det hjelper lite å presse seg til å følge en diett når matsuget egentlig handler om undertrykte følelser.

Helseveileder og homøopraktiker Margrethe Skår har jobbet med kostholdsveiledning for blant annet personer med mage-tarmproblemer i over 20 år. Hun har undret seg over hvorfor det er så vanskelig for folk å følge dietter som beviselig er bra for dem. Og også hvorfor dietter kan fungere så ulikt fra person til person. Det ledet henne til ernæringspsykologi-studiet ved Marc Davids “Institute for Psychology of Eating” i Colorado i USA. Der fant hun ut av sug etter bestemte typer mat kan maskere følelser.

— Sukker, fett og salt er typisk trøstemat – og de virker. De kan fungere som en distraksjon ved at de legger lokk på følelsene, forteller hun.

Man bærer med seg tidligere stadier, så noen ganger må man diskutere med 5-åringen i seg som vil ha is til middag uten å tenke på konsekvensene.

Maskerer følelser

Skår forteller at den eneste måten å bekjempe denne typen matsug på, er å komme til bunns i hvilke følelser kroppen prøver å dempe.

-Annonse-

— Det trenger ikke å handle om en veldig dramatisk situasjon. Det kan dreie seg om for eksempel kjedsomhet eller fysisk smerte. En “craving” kommer aldri uten en beskjed, sier hun. Og legger til at det også kan være rent fysiske årsaker – som ubalanse i tarmfloraen eller avhengighet av de morfinstoffene som dannes når gluten eller melk brytes ned.

Skår skriver om 11 ulike faser av ernæring på bloggen sin. Det dreier seg om stadier i livet der man bruker mat på ulikt vis. De ulike fasene er: rensefasen, byggefasen, vedlikeholdsfasen, den emosjonelle fasen, feirefasen, lærefasen, den fanatiske fasen, stuckfasen, healingfasen, alt funkerfasen og overgivelsesfasen.

— Mange tenker at dietter handler om rå viljestyrke, men det er altså mer komplekst enn det, og man går igjennom flere faser i livet. Man bærer med seg tidligere stadier, så noen ganger må man diskutere med 5-åringen i seg som vil ha is til middag uten å tenke på konsekvensene, ler hun.

Derfor vil kronisk stress kunne føre til økt intestinal permeabilitet, det som kalles lekk tarm. Tarmene blir altså mer gjennomtrengelige.

Stress gir lekk tarm

Helseveilederen forteller at dersom man har en personlig historie med traumer, kan det skape kronisk høyt stressnivå. Det vil igjen påvirke fordøyelsen og forbrenning av kalorier.

— Da er det ikke sikkert at dietter fungerer slik man håper fordi stress frigjør hormonet kortisol. Studier viser at økt utskillelse av kortisol vil samtidig kunne øke utskillelsen av zonulin, proteinet som regulerer gjennomtrengeligheten i tarmen. Derfor vil kronisk stress kunne føre til økt intestinal permeabilitet, det som kalles lekk tarm. Tarmene blir altså mer gjennomtrengelige, forklarer Skår.

Fenomenet lekk tarm er omdiskutert, men mange hevder at det kan skape blant annet immunreaksjoner som gir sykdomsfølelse, Crohns sykdom, cøliaki, kronisk utmattelse og andre autoimmune sykdommer.
Dersom man er i den emosjonelle ernæringsfasen, bør man altså prøve å lytte innover for å finne ut hvilke beskjeder kroppen prøver å gi.

— Man trenger ikke strenge dietter i den fasen. Det vil bare skape mer stress, mener Skår.

Mange spiser for lette måltider tidlig på dagen, noe som resulterer i at de overspiser til middag, eller at de begynner å “snacke” på kvelden fordi kroppen trenger mer mat.

Fett bærer til neste måltid

Hun forteller at det viktigste man kan gjøre, er så sørge for at man får i seg nok mat og en velbalansert kost. Hvert måltid bør ha god balanse mellom:

  • Proteiner – fungerer som byggesteiner i kroppen
  • Fett – det eneste næringsstoffet som ikke resulterer i at insulinnivået øker
  • Fiber – gir mat til de gode bakteriene i tarmen, metthetsfølelse, samt regulerer blodsukkeret

— Fett er viktig. Det bærer deg til neste måltid. Mange spiser for lette måltider tidlig på dagen, noe som resulterer i at de overspiser til middag, eller at de begynner å “snacke” på kvelden fordi kroppen trenger mer mat. Pass på å spis nok. Spis gjerne det tyngste måltidet midt på dagen. Da både fordøyelsen og forbrenningen er best, sier Skår.

Ikke fokuser på tall

Hun tror at overdrevet fokus på veiing av maten og kroppsvekt bare vil skape negativt fokus.

— Lytt til kroppen istedenfor å se etter et magisk tall. Du trenger kanskje ikke å gå ned de berømte fem kiloene dersom tarmen fungerer godt og du er frisk. Hvis du går på et for strengt kosthold, vil det ikke fungere over tid. Motivasjon er en ferskvare – folk er som regel motivert i veldig kort tid, sier hun.


Siste fra Hemali:

Ambulansesjåfør: — Hverdagen endret seg i takt med dosene
Henrik gjør mange tiltak, prøvene viser klar forbedring. – Ikke uflaks at jeg fikk lymfekreft. – Tausheten er det verste.
Bør vi velge aspartam-produkter?

– Annonse –

– Annonse –

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *