Mattilsynet har godkjent genmodifisert raps

Raps Rapeseed
Mattilsynet har godkjent genmodifisert raps.

Mattilsynet har godkjent rapsolje fra genmodifisert raps til bruk i fiskefôr.

Tekst: Romy Rohmann. Først publisert i Steigan 03.07.23. Foto: Tatjana/Pixabay

Dame med langt blondt hår
Romy Rohmann

Mens NOU 2023:18 Genteknologi i en bærekraftig framtid fortsatt er ute til høring, har Mattilsynet godkjent rapsolje fra genmodifisert raps til bruk i fiskefôr.

Den 6. juni ble overnevnte NOU overlevert til Klima- og miljøminister Espen Barth Eide av leder i Genteknologiutvalget, Anna Wargelius. Hun innledet sin presentasjon av rapporten med blant annet disse ordene:

Verden står fremfor en rekke store utfordringer: klimaendringer, matforsyningsproblemer og helseutfordringer. For å møte disse utfordringene trenger vi teknologi, og én av de teknologiene er genteknologi.

-Annonse-

Ny kurs for regulering og bruk av GMO

Et flertall i Genteknologiutvalget som har stått for utredningen ønsker en ny kurs for regulering og bruk av genteknologi og genmodifiserte organismer (GMO) i Norge og EU. De anbefaler at Norge går foran i liberaliseringen av GMO-regulering, og stiller færre krav om risikovurdering, sporing og merking for noen av de presisjonsavlede (PB) produktene og organismene. Flertallet mener videre at en rask implementering av ulike krav til PB og GMO vil potensielt kunne bidra til både å stimulere innovasjon i Norge samt gjøre Norge til et attraktivt land for markedsføring av nye produkter fra internasjonale utviklere.

Rapporten er på høring.

Uklar merking

I dag er det et krav at all mat som inneholder, eller har blitt produsert ved hjelp av GMO, skal være merket. Dette kravet gjelder ikke for animalske produkter hvor det er brukt genmodifisert fôr.

Dette kravet gjelder både i Norge og i EU. Noen land har frivillige merkeordninger på slike produkter og i Tyskland har merket Ohne Gentechnik blitt markedsdominerende innen meieriprodukter, egg og fjørfe. Norsk laks har også enn så lenge blitt markedsført under dette merket i Tyskland. Nå er den tida over.

Den frivillige «Ohne Gentechnik»-merkingen er en tysk forskrift. Det gir selskaper som også er avhengige av genetisk umodifiserte planter i dyrefôr muligheten til å annonsere matvarer med riktig etikett eller informasjon. Forbrukere kan støtte GMO-fritt landbruk ved å kjøpe mat merket på denne måten.

Hovedkonklusjonen i rapporten fra Mattilsynet var:

Fiskefôr som inneholder den genmodifiserte rapsoljen Aquaterra® gir ikke økt helserisiko for fisk sammenliknet med konvensjonelt fiskefôr.

Hele rapporten kan leses her.

Nederland i front

Ikke overraskende er det det Nederlandske firmaet Nufarm BV i Nederland som har produsert dette genmodifiserte produktet. Nederland ligger i front på mange måter.

Nederlandske Nufarm BV skriver på sine hjemmesider:

Vi er store og små. Vårt firma er stort, stabilt og bygget på solide verdier. Vi er små nok til å være raske, smidige og innovative. Vi vet hvor og hvordan vi skal gi verdi til våre kunder. Våre produkter inneholder beviste aktive ingredienser, pakket for å gi praktiske løsninger for fremtidsrettede produsenter og forhandlere. Vi bygger varige relasjoner med kundene våre, og vi jobber hardt for å gjøre ting enkelt, strømlinjeformet og morsomt.

Nufarm Nederland har kommet langt siden vår begynnelse som gjødselselskap i New Zealand for over 100 år siden. Nå er vi sterkt fokusert på å gi bønder og dyrkere et bredt utvalg av plantebeskyttelsesprodukter av topp kvalitet, inkludert ugressmidler, insektmidler, soppdrepende midler og plantevekstregulatorer.

Kontoret vårt ligger i Capelle aan den IJssel og består av et variert team av spesialister.

Vi er stolte av å være en partner i nederlandsk landbruk.

GMO-nettverket svarer

Når nå Mattilsynet har gitt godkjenning til den genmodifiserte Aquaterraoljen til bruk i fiskefôr har GMO-nettverket kommet med følgende uttalelse:

Ikke etikk under matloven?

Aquaterraoljen kommer fra en transgen raps som er genmodifisert for å tåle glufosinat, et sprøytemiddel som er forbudt i Norge og EU.

Dette er også det samme sprøytemiddelet som førte til at regjeringen Solberg la ned forbud mot mais 1507 på etisk grunnlag i 2017.

GMO-nettverket mener det er et tilbakeskritt at Mattilsynet i dag har godkjent et produkt med samme egenskaper uten å foreta en grundigere vurdering knyttet til bruken av glufosinat, og uten å vurdere mulighetene til å legge etiske vurderinger til grunn også under matloven. Særlig tatt i betratkning at dette er helt sentrale problemstillinger i den nylig publiserte NOU-en Genteknologi i en bærekraftig fremtid.


Siste fra Hemali

Advokat Marius Reikerås i Hemalipodden: –Jeg mistet tilgangen til eget liv
Også høna blir det hun spiser
Aspartam på WHOs liste over kreftfremkallende stoffer
Forbrukermakten er din -bruk den!

– Annonse –

– Annonse –

One Response

  1. Er det ikke slik at all rapsolje som brukes i matproduksjon er et produkt av genteknologi? Den opprinnelige rapsoljen ble jo kun brukt i industri på grunn av for høye nivåer av erukasyre som ble modifisert til en olje med lavere nivåer av denne syren (canola oil).

Leave a Reply