Nå er det tid for sopptur!

Sopptur
Høsten er på vei og i skogen bugner det allerede av spiselige sopper.

Høsten er rundt hjørnet og naturen serverer noe av det beste den har å by på: Sopp! Her får du soppekspertens råd for trygg sopptur.

Denne saken ble først publisert august 2022.

Tid for sopptur: Hemali har invitert seg med på sopptur med med Jacklinn Freeman og Anne Teien fra Norges Sopp- og nyttevekstforbund.

Jacklinn er soppsakkyndig, Anne nyttevekstsakkyndig. Det er med andre ord ikke hvem som helst som tar oss med på tur!

Hemali er på sopptur med med Jacklinn Freeman (t.v) og Anne Teien fra Norges Sopp- og nyttevekstforbund.

Farge garn

Undertegnede har minimalt med forkunnskap, men stor lærelyst. Ikke mange meterne inn i skogen, bøyer Jacklinn seg ned og plukker opp en fløyelspluggsopp som vokser på stubber.

– Denne er fin når du skal farge garn, men den er ikke en matsopp.

Jacklinn ser ut til å ha et eget blikk for soppen. Vi har knapt gått to meter til, før hun finner den neste. En kremle. En klebrig matsopp.

-Annonse-

Skogens gull

Sånn fortsetter vi lenger og lenger innover i skogen. Vi stopper ved hennes faste kantarellsted. Skogens gull titter opp fra mosen. Den varme august har gjort den tørr, men værmeldingen sier regn, da vil det antagelig eksplodere under mosen.

Enda lenger inn i skogen finner vi endelig det vi leter etter. Den hvite fluesoppen. Den giftigste soppen i norske skoger. Kommer du på soppkontroll med den i kurven, blir du bedt om å kaste all den andre soppen i kurven også.

Hvit fluesopp
Den hvite fluesoppen regnes som den giftigste soppen i Norge. Har du en slik med deg hjem fra sopptur, må du kaste all den andre soppen i samme kurv. Imidlertid holder det å gni hendene rene i mose før du trygt spiser matpakken din når du er på tur.

Interessen for sopp har tatt helt av

– Interessen for sopp har tatt helt av de seneste årene, forteller Jacklinn. Som soppsakkyndig driver hun gruppen Soppsnakk på Facebook sammen med Åshild Løvås Borgersen. Sammen holder de livesendinger om sopp på Zoom.

Jacklinn var så vidt begynt på skolen da interessen for sopp våknet i henne. Hun hadde fått sin første soppbok og strøk til skogs på egenhånd. Tittelen soppsakkyndig krever et 40-timers kurs og deretter er man assistent på soppkontroll før man går opp til eksamen.

– Det er behov for flere sakkyndige, forteller Jacklinn. Det er billigere for staten med soppkontroller enn å ta inn mange forgiftninger.

Skulle du likevel være uheldig å få i deg giftig sopp, er det Giftinformasjonen du ringer først.

Over hele landet holdes det soppkontroller om høsten. På Norges sopp- og nyttevekstforbunds hjemmeside finnes en kalender med oversikt over alle kontrollene.

Fire gode matsopper med hjem fra sopptur

I Norge finnes over 9000 kjente sopparter. Stadig oppdages nye. Som nybegynner kan det kjennes overveldende, til og med skummelt å begi seg ut på sopptur. Jacklinn anbefaler å starte med å lære seg noen få arter og bygge ut kunnskapen etterhvert.

Kantarell

  • Kantarellen er kjent for de fleste med sin okergule, traktformede hatt. Kantarellen vokser i barskog og løvskog om sommeren og høsten. Stilken kan bli opp til 10 centimeter høy og hatten inntil 12 centimeter. Bør ikke forveksles med falsk kantarell som har en vond smak og ikke er en matsopp. Kantarellen kan stekes eller tørkes.
Kantarell
Kantarell. Disse eksemplarene av den kanskje mest kjente matsoppen i norske skoger, er et resultat av tørt og varmt augustvær. De minste er ettertraktede for gourmetrestauranter.

Steinsopp

  • Steinsoppen er en rørsopp med brun hatt som kan bli inntil 20 centimeter i diameter. Den lysebrune stilken kan bli opptil 15 centimeter høy. Steinsoppen vokser i løv- og barskog og finnes i skogen fra juni til tidlig i september. Angrep av rørsoppsnylter (Hypomyces chrysospermus) skal skjæres bort før den tilberedes og spises. Kan stekes eller tørkes.
Steinsopp. (Foto: Jacklinn Freeman)

Rødbrun pepperriske

  • Rødbrun pepperriske har en tørr hatt som blir mellom fire og 10 centimeter. Stilken blir cirka 10 centimeter. Ikke tradisjonelt regnet som de sikre soppene, men med en veldig eiendommelig farge, pukkel på hatten og hvit melkesaft skal det godt gjøres å ta feil av denne. Må trekkes i kokende vann i cirka fire minutter før bruk. Rå pepperriske kan tørkes, knuses til pulver og brukes som erstatning for pepper. Den er også god i påleggssalater som erstatning for kjøtt.
Rødbrun pepperriske
Rødbrun pepperriske må trekkes i kokende vann i cirka fire minutter før bruk.

Fåresopp

  • Fåresopp er en av de mest anvendelige matsoppene. Den finnes i moserik granskog/gammelskog sommer og høst og er vanskelig å ta feil av. Den har en 5-10 centimeter uregelmessig hvit til gråblek hatt og hvit, kort stilk. Fåresopp kan brukes i stuinger, supper eller alene som grønnsak til kjøtt, fisk og fugl.
Fåresopp
Fåresoppen er en av våre mest anvendelige matsopper.

Rødskrubb

  • Rødskrubb vokser alltid sammen med bjørk. Den er en matsopp, men er giftig om den spises rå. Rødskrubb har halvkuleformet rødoransje hatt på 10-30 centimeter i diameter. Stilken er kraftig og hvit med sorte skjell/prikker og kan bli 25 centimeter høy. Soppkjøttet mørkner ved gjennomskjæring. Den vokser fra sommer til sen høst. Må kokes eller stekes i 15 – 20 minutter før den spises.
Sopptur
Rødskrubb er en matsopp, men er giftig om den spises rå. Derfor må den varmebehandles i 15-20 min før den spises.

Sanketips

Soppsanking krever lite utstyr, men noen gode tips er fine å ta med seg. Jacklinn og Anne anbefaler å pakke dette med seg på sopptur:

  • Kniv
  • Kost
  • Kurv, gjerne med flere rom for å holde de ulike soppene adskilt
  • Har du ikke kurv, kan du samle i papirposer (NB! Aldri sanke i plast!)
  • En god og oppdatert soppbok

    Husk at sopp må varmebehandles før den spises!

Nettressurser

På Facebook er det flere grupper for soppentusiaster:
Soppsnakk
SOPP-plukkere
Norges sopp- og nyttevekstforbunds Facebookside
Vi som liker sopp

Andre nettsider:
Norges sopp- og nyttevekstforbund
Vilt Godt
Soppdilla
Sankenorge.no
Norsk friluftsliv – en nybegynnerguide til sopp
Plukkselv.no

Vi ønsker alle våre lesere god og trygg sopptur!

Les mer fra Hemali

– Sopp er framtidens medisin
Sopp ble redningen da fôrprisene steg til himmels
Lær å lage rå kakao med sopp!
“Skogsoppsuppe” – fra hvilken skog?

– Annonse –

– Annonse –