Thomas Ulsrud: – Trener godt på tom mage

thomas ulsrud er kaptein på landslaget i curling

– Jeg savner et mer oppdatert syn på kostrådene, sier kaptein Thomas Ulsrud (48). Nå satser landslaget i curling mot OL i 2022.

Smarte matvaner kan kompensere for høy alder, erfarer Thomas.
– Min personlige rekord i knebøy, markløft og benkpress er gjort på tom mage. Når jeg løper i to timer, gjør jeg det ofte bedre uten å ha spist. Veksthormonene går i taket når du faster. Jeg erfarer at mine kostvaner har gitt bedre konsentrasjon og jevnere prestasjon. Det dummeste jeg ser er proteinbarer. Da kan du like gjerne spise sjokolade.
48 år, er du ikke for gammel for OL 2022?
– Jeg slår tjueåringene i styrkeøvelser. Dessuten er vi smartere enn dem, ler Thomas.
Smarte matvaner mener han i hvert fall å ha. Og det mangler ikke meritter:
Sølv i OL i 2010, verdensmestere i 2014, en drøss med sølv og bronse i VM og EM.

Det er med kost du kan ødelegge og reparere alt

Det er mer hva Thomas ikke spiser enn hva han spiser.
– Juice skal likesom være så sunt… I beste, beste fall tilsvarer en flaske fem appelsiner. Når spiste du sist fem appelsiner i slengen? Det nærmer seg rent sukker.

Disponert for overvekt

Ti år er gått siden Thomas forstod at han genetisk er disponert for overvekt. Kroppen hans samler fett like fort som den bygger muskler.
– Jeg må bruke opp raske karbohydrater der og da, ellers har de ikke noe sted gjøre av seg. Da omgjøres de til fett. Jeg hadde jojo-blodsukker, var ekstremt glad i sjokolade, fikk kick av dårlig snack. Dagen startet med juice og frokostblanding, så noe snack på formiddagen, så en bagett til lunsj med «sunn smoothie» til, så snack før middag, hvit hurtigris og proteiner tilsatt noe saus på glass til middag, så kom sulten før jeg skulle legge meg, mer snack…
Han sukker:
– Sånn ville jeg ikke ha det. Suget forsvant da jeg gikk over til annen metode. Det er med kost du kan ødelegge eller reparere alt.
Lenger ned kan du se Thomas´ metode.

-Annonse-

Mennesket er smartest, men eneste art som ikke vet hva vi skal spise

Han fikser en kaffe, unnskylder at han ikke har fløte, kun «lettmelk, som Elin kjøper».
Han prøver å inspirere sin kone til smartere metoder, men ser seg uferdig med jobben. Sønnen Jesper (18) derimot, gjør som sin far.
– Er det ikke rart, spør Thomas:
– Mennesket er smartest, men eneste art som ikke vet hva vi skal spise? Jeg tror at matvareindustri og betalt forskning er en del av årsaken. Fortsatt sier «ekspertene» at «en kalori er en kalori». Så kan de gå hjem fra jobb og alt går opp.

Målet er jevnt blodsukker

Dess mer Thomas gravde i forskningen, jo klarere ble bildet: Jevnt blodsukker er målet.
– Jeg tror at alle har den muligheten. Kroppen er en hybridmotor som kan gå på ulikt drivstoff, men den kan ikke brenne fett på høyoktav av for mye karbohydrater.
Når blodsukkeret er jevnt, klarer Thomas seg fint med lange matpauser. Såkalt periodisk faste har dessuten vist seg særs helsefremmende.
Den forskningen er veldig spennende. Her om dagen rakk jeg ikke å spise før halv seks på kvelden, det var overhodet ikke noe problem.
Fortsatt lærer vi at frokost er dagens viktigste måltid?
– Ja, den myten fikk Kelllog´s plantet. Tenk på alle som ikke er sultne når de våkner, likevel stopper de den gode fasten fra natten, så står blodsukkeret i taket. Vi er ikke skapt for å spise karbohydrater uten fiber. Som er fellesnevneren i ferdigmat.
Reaksjonene er mange, og til dels rare, erfarer Thomas.
– Mat er følelser, mange blir såre, mange stempler meg en raring. Jeg snakker ikke om dette i middagsselskaper, eller til barn og unge.

Testet blodsukkeret

– Av de som prøver «kalorier inn, kalorier ut-metoden», uten hensyn til hvor kaloriene kommer fra, så lykkes kanskje fem prosent. La oss si at 95 prosent av elevene dine stryker, da må læren spørre: Er det noe galt med elevene, eller med metoden?
Ernæring er ikke synsing, men forskning og fysiologi, poengterer Thomas. Fysiologien beviste han da han hadde en sensor på armen i to uker.
– Forskjellen på blodsukkeret etter hva jeg spiste var sjokkerende: En stor bolle salat med fire hardkokte egg, rømme og chilisaus rørte ikke blodsukkeret. Men etter en smoothie og sandwich – mye mindre mat enn salaten, steg blodsukkeret helt vilt. Faktisk til nivå som tilsvarer prediabetes. På brødskiver gikk det også helt tullete høyt.

Mat er følelser, mange blir såre, mange stempler meg en raring.

Guilty pleasure

Men følgende var den største overraskelsen for Thomas:
– At jeg kunne faste i tre dager uten problemer. Vi drev og pusset opp huset, jeg var aktiv hele dagen.
Visst har han sin guilty pleasure: Is!
– Men har du tenkt på noe rart: Om du spiser ren, usøtet krem av fløte, så får du nok etter få skjeer. Om du spiser rent sukker, får du også nok. Men bland de to – da blir det iskrem, og vi klarer ikke å slutte!

Thomas Ulsrud har funnet sin metode for å prestere bedre

Thomas´ metode:

 • Spiser ikke før sulten melder seg, typisk rundt lunsj
 • Det gir periodisk faste, som siste års forskning og erfaring har vist er meget helsefremmende
 • Inntar to måltider om dagen
 • Mandler, nøtter, fiken dersom han trenger raskt påfyll
 • Unngår raffinert sukker og stivelse (korn, ris, poteter), altså karbohydrater uten fiber
 • Unngår prosessert mat
 • Trener best på tom mage
 • Vann som tørstedrikk

Thomas inspireres av blant andre:

 • Naomi Albertson
 • Gary Taubs
 • Robert Lustig
 • Andreas Eenfeldt
 • Peter Brukner
 • Jeff Volek
 • Paul Mason
 • Eric Berg
 • Jason Fung

Les mer fra Hemali

Lege Stig Bruset: – Jeg faster minst 14 timer hver dag.
Korona, overvekt og livsstil – kan vi snakke om det?
Lege Fedon Lindberg: – Mine beste råd for å forebygge kreft.– Annonse –

– Annonse –