fbpx

– Trist at innmat og dyrefett er blitt æsj og fy

Hvorfor lærer vi ikke at innmat og sunt fett fra beitende dyr er gode kilder til Omega 3?

Gry Hammer

Gry Hammer er forfatter, matentusiast, blogger, yogalærer, og en ressurs på fermentering og kraftkoking. Opptatt av hele mennesket, kjent for sin tidvis skarpe penn og sine inspirerende foredrag og kurs. Gry er faglærer ved Tunsberg medisinske skole. Hun driver gryhammer.no og fikk Matprisen 2017 «Årets blogger» for frajordtilbord.no

jeg spiser ikke oppdrettslaks, med mindre jeg får den servert.

Innmat og sunt fett fra beitende dyr er god kilde til omega 3 fettsyrer.
Visste du det? Dette er fraværende informasjon når vi lærer om kosthold og ernæring.
Fiskenasjonen Norge anbefaler at du spiser oppdrettslaks i stedet.
Hva vet du om den industrien?
Den handler først og fremst om penger, jeg spiser ikke oppdrettslaks uten at jeg får den servert. Les og lær om næringen i Morgenbladet og Harvest sine mange artikler.

Innmat gir omega 3 og jern

Anemi (blodmangel) blant menstruerende, unge kvinner er vanlig. Innmat fra beitende dyr er en rik kilde til lettopptakelig jern. Men innmat og dyrefett er blitt æsj og fy. Mat som vi har spist i alle kulturer og på alle kontinent, til alle tider.
Vi skal spise raffinert plantefett og spinat i stedet. Hvorfor kan vi ikke ta inn over oss at det er umulig å dyrke grønnsaker uten husdyr?
Hvorfor vil vi ikke forstå at husdyr kan bidra til å reversere klimaproblemer og fø verdens befolkning? Kunnskapen og forskningen er der.

Regenerativt landbruk binder mer CO2 enn det slipper ut

Regenerativt landbruk, heter det. Jeg har snakket og skrevet om det i årevis. Bøker skrevet og foredrag holdt.
Hvorfor får ikke flere stemmer medienes oppmerksomhet? Hvorfor kan ikke denne kunnskapen gjenspeiles i Statens kostholdsråd?
I stedet vedlikeholder vi maktstrukturer, systemfeil og manipulerer forskning.
Vi blir enten fremstilt som sinte veganere, eller ekle kjøttetere uten moral.
Hvorfor vil vi ikke se at der finnes en tredje og klokere vei?
Alt det lurer jeg på, her jeg ligger og snackser på reinhjerte og rømme…


Indianerne ga indrefileten til hundene. Innmaten spiste de selv.

Av hemalis redaksjon

I sin legendariske bok Pelsjegerliv fra 1931 beskriver oppdageren Helge Ingstad villreinjakten som avsluttes med en real orgie av innmat.
Det var ikke det magre kjøttet urfolket i Canada kastet seg over. Neida, slikt gikk til hundene, mens jegerne fråtset i lever, nyrer, hjerter, fett, beinmarg og hoder.
Kjøttet var rått inni, og kjøttet nær beina – rikt på bindevev fra hinner og sener – var populært. Margen ble fortært rå.
Aller ypperst var hodet: stukket inn i ilden med hud og hår…
Indianerne spiste supper av blod og mage. Og reinens strupehode med brusk og hormonproduserende kjertler ble ansett som snadder.

Er det ikke rart? At indianernes hundemat, som fileter og stek, er blitt vår foretrukne mat? Innmat og animalsk fett, derimot, det spiser vi knapt.  

  • Miljøaspektet: Tidligere ble hele dyret utnyttet. Det meste av innmaten var råstoff i ulike matretter og produkter.
  • I dag utgjør matavfall et stort problem, både etisk og for miljøet.
  • Næring: For fullverdig ernæring anbefales at du jevnt spiser innmat fra vilt, stor-, små-, fjørfe, fisk og skalldyr.
  • Det bidrar til balansert tilførsel av amino-, fettsyrer, vitaminer, mineraler og andre næringsstoffer.
  • Innmat er gode kilder til mineraler som jern, kalium, natrium og sink, B-vitaminer og i varierende grad vitamin A (lever) og C (brissel).
  • Innmat kan være nødvendig for nok av visse aminosyrer, som glycin, og andre bioaktive stoffer som kolin og l-karnitin.
  • Velg helst innmat fra unge dyr og økologisk produksjon for å minimere tungmetaller og andre miljøgifter.
  • Denne metastudien med 263 ulike rapporter, viser at økologisk kjøtt og melk i gjennomsnitt gir 50 prosent mer Omega-3-fettsyrer enn ikke-økologisk.
  • Det samme gjelder ikke nødvendigvis for norsk kjøtt, da våre dyr spiser mye gress, i motsetning til kjøttfe i blant annet USA. Andelen gress dyret spiser er avgjørende for mengden Omega 3.
Oppdageren, vitenskapsmannen og sysselmannen Helge Ingstad spiste gjerne innmat med urfolk i Canada

Mer fra hemali

Optimalt immunforsvar? Få i deg dette.
Vitamin D mot virus.
Tre skiver brød. Gjett hvor mye sukker?

Følg oss!

0FansLike
0FollowersFollow

Helsedirektoratet om dosering av vitamin D: – Vi følger WHO

Helsedirektoratet: – Høye doser av D-vitamin er toksisk.

Lege Torp (43) fikk kreft: –Jeg hadde ikke tid til å vente på «mer forskning»

Jeg har ikke tid til å vente på store studier om kreft og kostens betydning. I forskning fant Øyvind ti grep som selvforsvar mot kreft. Han praktiserer dem hver dag.

Kriseløsninger for «kresne» barn

En del av barnets utvikling er å bli selvstendig og finne selvråderett over egen kropp. Det kan merkes i matveien.

Les mer om ...

Helsedirektoratet om dosering av vitamin D: – Vi følger WHO

Helsedirektoratet: – Høye doser av D-vitamin er toksisk.

Lege Torp (43) fikk kreft: –Jeg hadde ikke tid til å vente på «mer forskning»

Jeg har ikke tid til å vente på store studier om kreft og kostens betydning. I forskning fant Øyvind ti grep som selvforsvar mot kreft. Han praktiserer dem hver dag.

Kriseløsninger for «kresne» barn

En del av barnets utvikling er å bli selvstendig og finne selvråderett over egen kropp. Det kan merkes i matveien.

Professor Haug: –De har regnet feil om dosering av vitamin D

– Statistiske tabber i medisin kan koste mange menneskeliv, sier professor Espen Haug. Allerede i 2014 ble en statistisk tabbe oppdaget. Altså er grunnlaget for det en hevder er sunt nivå av vitamin D trolig feil.

Helsedirektoratet om kolesterol og statiner: – God dokumentasjon!

Dokumentasjonen for bruk av statiner er meget god, svarer Helsedirektoratet etter at hemali stilte kritiske spørsmål til statiner ved høyt kolesterol.