Søk
Close this search box.

Tvangsinnlagt for å ha postet på Facebook

mann og kvinne smiler mot kamera, begge er lyse, bygning i bakgrunnen

… men legene hadde ikke lest Trond Harald Hålands innlegg, innrømmet de. Håland ble hentet av politi og lege og tvangsinnlagt i ni dager etter et anonymt varsel.

Artikkelen er basert i siste episode av Antijantepodden. (Bildet over viser advokat Barbro Paulsen og Trond Harald Håland på vei ut av sykehuset i Stavanger.)
Til info: Hemalis redaktør og Barbro Paulsen er begge listekandidater for Folkestyret i Oslo.

“Kritisk, konspiratorisk innhold” på Facebook ble oppgitt som årsak til det anonyme varselet og til at Håland ble tvangsinnlagt. Han tok med seg treningsklær og bøker fordi han så for seg at oppholdet ved SUS Stavanger kunne bli langvarig. 28. juli slapp han fri etter et møte i kontrollkommisjonen.

– Hålands sak er enda et eksempel på at du kan bli tvangsinnlagt for dine meninger og ikke din adferd.

Håland gir ros til både politiet og ansatte på sykehuset, men han er kritisk til begrunnelsen for at han ble hentet og tvangsinnlagt.
– Det er sjokkerende at legene ikke engang hadde lest noen av postene mine på FB. De spurte meg mye om dem, jeg oppfordret dem til å lese. Jeg har skrevet mye så jeg visste ikke engang hvilke poster de henviste til. Det er er snevert grunnlag å agere på, sier Håland til Antijantepodden.
– Hålands sak er enda et eksempel på at du kan bli tvangsinnlagt for dine meninger og ikke din adferd, sier Hålands advokat Barbro Paulsen.

-Annonse-

Forteller i Antijantepodden om å være tvangsinnlagt

I siste episode av Antijantepodden forteller Håland og Paulsen om de siste dagers hendelser.
– Jeg fikk høy puls da politiet plutselig stod der, men jeg klarte å bevare roen. Jeg forstod at jeg måtte det og være forsiktig, sier Håland i opptaket.

Legene hadde ikke lest innleggene på FB

I kontrollutvalget kom det fram at overlegen som var ansvarlig for tvangsinnleggelsen ikke hadde lest de aktuelle Facebook-postene, bekrefter Paulsen.
– Lovens krav til tvangsinnleggelse er meget strenge, og i Hålands tilfelle ga den ingen begrunnelse i tråd med loven om psykisk helsevern. Paragraf 3.2. omhandler såkalt tvungen observasjon, siden har sykehuset 24 timer på seg til å frigi eller å fatte et innleggelsesvedtak, såkalt 3.3.

– Farekriteriet er et av hovedvilkårene for å bruke et av de hardeste tiltak staten har, nemlig å hente folk og lukke dem inne. Dette kriteriet er overhodet ikke oppfylt i denne saken, og sykehuset innrømmet det fra første stund, sier Paulsen i opptaket.

Hun sier at hun aldri før har opplevd at melderen er anonym.
– På vegne av Håland har vi begjært om innsyn to ganger, men ennå har ikke vedtakets begrunnelse kommet. Kontrollkommisjonen har 14 dager på seg.

– Det er vanskelig å forsvare seg når du ikke vet hvem som har varslet, sier Håland.

Det er ikke omsorg, varme og medmenneskelighet som preger systemet.

Bevisbyrden er snudd, mener Paulsen

I 2021 kom det et krav fra WHO om at medlemslandene skulle endre sin praksis for bruk av tvang ved innleggelse og medisinering.
– Prinsipielt og overordnet spurte jeg kommisjonen hvorfor Norge ikke har fulgt den retningslinjen, sier Paulsen.
Hun mener at Hålands sak berører folkets rettssikkerhet og trygghetsfølelse.
– Bevisbyrden etter legalitetsprinsippet er at det offentlige skal bevise at du er skyldig eller syk, men i Norge erfarer jeg at den bevisbyrden er blitt snudd på hodet. Det er nå folket som må bevise sin uskyld, eller at de ikke er syke. Hva slags land får vi om vi tillater at bevisbyrden snus? Kan noe da være trygg, spør Paulsen.


Advokat Jørgen Heier til Hemali: – Helsemyndighetene innrømmer at “vaksinene” gir økt risiko for blant annet hjerteproblemer og blodpropp. Da skulle sunn fornuft tilsi at det er myndighetenes oppgave å bevise at injeksjonene er «trygge og effektive». Ikke omvendt.
Fagbladet: Målfrid varslet om tvang på den psykiatriske avdelingen i Stavanger, da vurderte sjefen å få henne innlagt.


– En rød tråd i at loven ikke følges i saker med tvang

Paulsen mener å se en rød tråd ved at lovens strenge vilkår for tvang i barneverns- og i helsesaker ikke er oppfylt.

– Det er ikke omsorg, varme og medmenneskelighet som preger systemet. I stedet herjer det med gode, ofte sårbare mennesker. Jeg ser at kontroll og overmakt er blitt en metodikk som brukes og nå er det nok, sier Barbro Paulsen.

Tvangsinnleggelsen er påklaget til kontrollkommisjonen, dens medlemmer er oppnevnt av Statsforvalter.


Hålands innlegg på Facebook bærer mer preg av å presentere tall enn av hans meninger. Håland har studert matematikk og mener å se klare korrelasjoner mellom skader og vaksinering mot korona.

Om videoen skriver Håland på FB at myndighetene ikke svarer på spørsmål om “overdødeligheten og disse alfanumerisk lineære mønster vi ser i VAERS med batchene. Og at det er like mønster for de tre vaksineleverandørene. I stedet for å komme med svar og oppklare misforståelser, så velger myndighetene å legge folk inn som påpeker det. Nye normalen. De må forklare meg hvorfor det er feil når vi sier at det er ikke samme produkt i ulike doser. Alt kan sjekkes selv der. Men de velger å legge meg inn i stedet for å svare.”

Håland refererer til blant andre denne videoen der dr. Peter McCullough vitner i Pennsylvania senatet om vaksineskader, juni 2023.
Hemali: Dansk studie viser stor forskjell i risiko for ulike batcher med de samme koronavaksinene.


Siste fra Hemali

Hemalis redaktør: – Maktmisbruk sprer seg som virus.
Hemalipodden: Lone og datteren lever annerledes, ikke skole, ikke fast arbeidstid.
Norge: Suksesslandet for aspartamindustrien.
Ukens byttetips: Vi må snakke om Monsteret i rommet.

– Annonse –

– Annonse –

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *