Ukens byttetips: For feit for nøkkelhullet?

Yoghurt

Jammen, det er jo nøkkelhullsmerket. Da er vel alt i orden?

Ukens byttetips: Denne uken ser vi på yoghurt i klemmepose markedsført for barn og naturell yoghurt. Begge fra Tine, men bare én av dem er nøkkelhullsmerket. Kan du gjette hvilken?

Klemmeposen inneholder skummet melk, 11 % bringebærpuré fra konsentrat, 4 % sukker, fløte, oligofruktose, sort gulrotjuice fra konsentrat, sitron fra konsentrat, aroma og yoghurtkultur.
Naturell yoghurt inneholder melk med 3% fett, skummetmelkpulver, yoghurtkultur (Streptococcus thermophilus og Lactobacillus bulgaricus).

Det er sistnevnte som er nøkkelhullsmerket, tenker du kanskje? Neida, det er klemmeposen, det!

Nøkkelhullet: Trangt, men ikke trangt

Nøkkelhullet er myndighetenes merkeordning som skal gjøre det enklere å ta sunnere valg. Velger du nøkkelhullmerkede matvarer spiser du mindre fett, sukker og salt, og mer fiber og fullkorn. Det er bra for helsen, skriver Helsenorge på sine nettsider.

For at et produkt skal få Nøkkelhullet, stilles det krav til innholdet av fett, mettet fett, sukker, salt og fiber.

  • Ferdigpakkede matvarer som inneholder mindre fett, mettet fett, salt og sukker og mer kostfiber enn andre matvarer i samme matvaregruppe, kan merkes med Nøkkelhullet.
  • Alle friske grønnsaker, poteter og belgvekster, samt fersk fisk er naturlige nøkkelhullsprodukter selv om de ikke er merket.
  • Brød, ost og kjøtt som ikke er innpakket kan også markedsføres med Nøkkelhullet i butikken dersom de tilfredsstiller kravene.

Matvarer som brus, godteri, kaker og kjeks, kan ikke få Nøkkelhullet.

-Annonse-

Fettet – en kilde til forvirring

Lite er så omdiskutert i ernæringsverdenen som fett. Vi må tilbake til 1950-årene for å finne det som sannsynligvis er kilden til forvirringen. Den amerikanske fysiologen Ancel Keys medvirket mer enn noen til å overbevise verden om at hovedårsaken til økt forekomst av hjerte- og karsykdommer var inntaket av mettet, animalsk fett.

I sin studie Seven Countries Study undersøkte han 12.000 menn mellom 40 og 59 år fra sju land (Italia, Hellas, Jugoslavia, Nederland, Finland, Japan og USA). Studien skulle senere anes som et bevis på at landene med høyest forbruk av mettet fett hadde høyest forekomst av hjertesykdommer.

Kritikken mot studien er at Keys valgte å studere et utvalg land hvor hans hypotese mest sannsynlig ville bli bekreftet. Han utelot eksempelvis Frankrike, et land med høyt forbruk av mettet fett og lite hjertesykdommer. Det hevdes videre at Keys opprinnelig hentet tallmateriale fra 22 land, men kun gjenga de syv som bekreftet sin hypotese.

Til tross for kritikken, synes det klart at Keys studie i høy grad forandret den vestlige verdens syn på fett. Matindustrien hang seg på og margarin med mye transfett fortrengte smør og annet animalsk fett. Samtidig skjøt forekomsten av hjerte- og karsykdommer i været.

Les også: Ikke så “hjertego´likevel?

Lettproduktenes inntog

For å bøte på problemet, ble lettproduktene innført. I tre tiår har disse vært rådende i butikkhylla -og etterhvert i myndighetenes kostholdsråd.

Folk har fulgt myndighetenes råd og kjøpt lettproduktene i den tro at de ville bli slankere. Statistikken viser imidlertid at vi i samme tidsrom har blitt stadig mer overvektige. Problemet ligger antagelig i de stoffene man erstatter sukkeret og fettet med, skriver Niels Christian Geelmuyden i Sannheten på bordet.

For industrien var dette en lønnsom affære. Kostbart fett ble erstattet med billig, modifisert stivelse uten å senke prisen.

Sunt fett er din venn og naturlig fett er ikke skadelig, slår Fedon Lindberg fast i boken Naturlig slank med tarm i balanse. Vi lar Lindberg få siste ordet i denne sammenhengen.

Til barn på farten

Tilbake til ukens bytte. La oss begynne med klemmeposens innhold som Tine markedsfører som et “smakfullt mellommåltid til barn som kommer i en praktisk klemmepose som er perfekt på farten”. Videre har den intet mindre enn “høy liking hos barn”, skal vi tro Tine.

På e-post til Hemali svarer Tine at bringebærpureen pasteuriseres. Dette innebærer oppvarming som i sin tur gjør at vitaminene forsvinner. Pasteurisert blir også den sorte gulrotjuicen og sitronkonsentratet. Gulrotjuicen er tilsatt for å gi produktet en stabil, rød farge, forklarer Tine. Slik presiserer de:

En skiller mellom «aroma» og «naturlig aroma». «Kunstig aroma» finnes ikke. I naturlig aroma er bestanddelene 95% naturlige ingredienser, f.eks. bringebær. I aroma kommer smaken fram gjennom ulike kjemiske forbindelser. Når det gjelder bringebær kjenner vi ikke til hvilke forbindelser dette er. Det ligger hos leverandøren. I dette produktet er det tilsatt aroma.

En tommelfingerregel i matmerking er at aroma merkes med “naturlig aroma” når den er naturlig.

Hvor er logikken?

– Hvor er logikken i at disse posene, med relativt lang ingrediensliste, blant annet sukker, er nøkkelhullsmerket?

Svaret fra Tine lyder:

Nøkkelhullet er myndighetenes merkeordning som skal gjøre det enklere å ta sunnere valg. Når klemmeposen med Junior yoghurt er nøkkelhullmerket betyr det at den inneholder mindre fett og tilsatt sukker enn andre smaksatte yoghurter. Nøkkelhull-merkingen handler altså om sammensetningen av næringsstoffer i produktet og har ingenting med antall ingredienser å gjøre, eller hvordan produktet er fremstilt.

Litt goddagmann, der, altså!

Fett er nøkkelen som ikke passer i nøkkelhullet

I ukens byttetips er det altså fettet som først og fremst skiller de to produktene. Fettet, som vi vet er så viktig for oss mennesker. Hva er da logikken med at syrnede melkeprodukter, med mer enn 1,5 gram fett per 100 gram vare, ikke slipper gjennom det trange nåløyet… eh, nøkkelhullet?

Yoghurt naturell med sine 3 gram blir veid og funnet for tung. I denne sammenhengen er det også vanskelig å komme utenom Kefir. Med sine 4 gram er den ikke nøkkelhullet verdig. Ikke en gang det faktum at den er fermentert og økologisk, taler Kefirens fordel.

Men klemmeposen, med sin relativt lange ingrediensliste, får passere. Den går hårfint under grensen med sine 1,4 gram fett. Klemmeposen har 8,1 gram sukkerarter. Tilsatte sukkerarter har en øvre grense på 4 gram for å gi syrnede meieriprodukter med smak nøkkelhullsmerke. Her lukter det en vid tolkning av hva som er naturlig og hva som er tilsatt. Men litt tolkning må kanskje til for å selge klemmeposer? Dette er jo tross alt et flott alternativ til barn på farta, skal vi tro Tine.

Hva med å smaksette yoghurten selv?

Det er riktignok ikke like lett å slenge sammen en bolle naturell yoghurt med frukt, nøtter og bær på farta. Men nyter du frokosten hjemme ved kjøkkenbordet, tar ikke denne varianten særlig lang tid å tilberede. Bonusen er rene råvarer som tarmen takker deg for.

Sett smak på yoghurten med rene råvarer!

Ta utgangspunkt i naturell yoghurt og tilsett det du liker.

  • Varme blåbær
  • Andre bær
  • Eplebiter
  • Tørket frukt og bær
  • Nøtter og frø
  • Hakkede dadler
  • Lønnesirup eller honning
  • Proteinpulver
  • Ceylonkanel
  • Kardemomme

Til de helt minste barna kan frukt og bær moses inn i yoghurten. Husk at honning ikke skal gis til barn under ett år!

NOVA-klassifiseringen
Per i dag klassifiseres bearbeidet mat i henhold til den såkalte NOVA-klassifiseringen. Den er laget av en gruppe forskere, ledet av Carlos Monteiro fra Brasil.

Kilder

Bok: Takk for maten?
Bok: Sannheten på bordet
Helse Norge
Lovdata


Etter pandemien: Hvordan kunne splid oppstå? Hvordan bygger vi nå bro? Møt Guro, Julia og Silje på Litteraturhuset i Bergen! 2. mai.

Hva har frykt, moralisering og sensur gjort med oss som folk?
Hvordan bidrar tekgiganter, media og myndighet til å kontrollere ytringer og påvirke hva som er «god moral»?
Hvordan kan vi forstå nordmenns adferd de siste tre årene?
Med Hemalis journalist Guro Skjelderup, Hemalis redaktør Julia Schreiner Benito og psykologspesialist Silje Schevig. Se arrangementet her.


Flere byttetips fra Hemali

Ikke bare rent mel i posen
Skinke er skinke, vel?
Uten palmeolje, men…
Ikke så «hjertego´» likevel?

– Annonse –

– Annonse –

[bsa_pro_ad_space id=1]
[bsa_pro_ad_space id=9]

Leave a Reply