Ukens byttetips: Høgg potetene selv!

Potet

Lovord som “norske poteter” og Nyt Norge-merking til tross. Ultraprosessert, er ultraprosessert.

Denne uken tar vi en titt på Hoffs Opphøgde Poteter med Grillkrydder. I rettferdighetens navn: Ingredienslisten er lang, men lang betyr ikke alltid skummel. Slik er det i dette tilfellet; det meste er harmløse krydder. Sukker i ulike forkledninger og solsikkeolje er imidlertid helt unødvendig og ikke fullt så harmløst. Alternativet er enkelt: “Høgg” potene selv, krydre med salt og pepper og bruk olivenolje.

I tillegg til norske poteter, serverer Hoff: Poteter (80%), solsikkeolje, vann, salt, sukker, maltodekstrin (mais, potet), løk, hvitløk, svart pepper, løpstikke, paprika, gurkemeie, koriander, fennikel, spisskummen, bukkehornskløver, cayennepepper, aroma, krydderekstrakt (paprika, gurkemeie), modifisert stivelse, fortykningsmiddel (E415).

Les også: Omega 6:3: Er du i balanse?

Solsikkeolje -en kilde til omega 6

Vi lar sukkeret og stivelsen ligge for nå og ser heller på fettet som er brukt. Fett er nemlig et kapittel for seg -i dette tilfelle solsikkeolje!

-Annonse-

Helsedirektoratet oppfordrer til bruk av planteoljer for deres innhold av umettet og flerumettet fett. Det er en sannhet, men innholdet av omega 6 problematiseres ikke. Videre blir det heller ikke problematisert at matvareindustrien fjerner omega 3 fra produktene for å økt holdbarhet, fordi omega 3-fett harskner/oksiderer lett. Og det er da det blir problematisk.

Solsikkeolje inneholder den essensielle fettsyren omega 6, men ingen omega 3. At den er essensiell betyr at kroppen ikke lager den selv, men at vi må tilføre det gjennom mat. Utfordringen med dagens høyprosesserte kosthold, er imidlertid at vi får i oss alt for mye omega 6 og kommer ut av den viktige balansen med omega 3. Forholdet mellom omega 6 og 3 bør være 3:1, altså tre ganger så mye omega 6. Virkeligheten for mange som lever av et typisk vestlig kosthold i dag, er 15:1. Å være ubalansert kan skape betennelser i kroppen.

Tegn på omega 6-dominans kan være:

 • Redusert energi
 • Redusert hukommelse og fokus
 • Tungsinn og depresjon
 • Tåler stress dårligere
 • Hodepine/migrene
 • Tørr og ru hud
 • Vanskeligere å bli gravid
 • Fødselsdepresjon
 • Forsinket vekst hos barn
 • Synsproblematikk og lærevansker

Ovnsbakte poteter lager du enkelt selv! (Foto: moerschy/Pixabay)

Høgg selv

Det vil ta litt lenger tid enn de ni minuttene Hoff lover det tar å steke sine poteter. Men helsegevinsten av å stå for “høggingen” selv er stor!

Men er det bra å varme olivenolje, da? Du har kanskje fått høre at olivenolje ikke egner seg til steking eller oppvarming. Dette er en feilaktig myte ifølge mange kilder.

 • Olivenolje består for det meste av umettet fett som er stabilt ved oppvarming. Oljer med høyere andel flerumettet fett som solsikke-, mais- og soyaolje er mindre stabile ved oppvarming.
 • Olivenoljens innhold av vitamin E og polyfenoler er antioksidanter som hindrer oksidasjon (harskning).
 • Oppvarming, selv for svært lange perioder, bryter ikke ned næringsstoffene i eksta virgin olivenolje.
 • Olivenolje har et høyt røykepunkt (punktet der degradering begynner å skje) på 210°C som er godt over normal temperatur for steking av mat. Uansett hvilken matolje du benytter, bør ikke temperaturen være så høy at det ryker av oljen.

En viktig tilleggsinformasjon er at ved temperaturer over 70 grader mister olivenolje sine fineste snaksaromakomponenter.

Finn frem skjærefjøl og en skarp kniv og høgg i vei. Krydre med ditt favorittkrydder og bak poteter helt uten omega 6 og tilsatt sukker av ulike slag!

Kilder

Fedon Helse
Bra Mat

– Annonse –

– Annonse –

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *