Helsemyndighetene anbefaler gravide å være forsiktig med bearbeidede kjøttprodukter. Fersk salami med 20 ingredienser er trygt, mener Grilstad.
Denne ukens byttetips tar for seg salami. Det finnes åpenbart ulike måter å fremstille dette kjøttpålegget på.
Grilstad klinker til med en miks av 20 ingredienser: Kjøtt av svin, spekk, vann, rapsolje, salt, konserveringsmiddel (natriumnitritt E250), fortykningsmidler (natriumalginat E401, guargummi E412), stabilisator (difosfat E450), surhetsregulerende middel (kalsiumsulfat E516), druesukker, maltodekstrin, hydrolysert vegetabilsk protein, antioksidant (natriumaskorbat E301), krydder, krydderekstrakt, aroma, farge (karmin E120), rødbetepulver, startkultur.
Mens Kolonihagen nøyer seg med under halvparten: svinekjøtt 136 g, havsalt 3 g, naturlig grønnsaksaroma, fennikelfrø, dekstrose, hvitvin, antioksidant (E 300), krydder, hvitløk.
Les også: Skinke er skinke, vel?
-Annonse-
En rekke problematiske stoffer
“En mild og saftig salami som er lett å like – en ny familiefavoritt for store og små! Kan, på lik linje med andre typer varmebehandlede kjøttpålegg, spises av gravide”, hevder Grilstad.
Ja, det er riktig at varmebehandlede kjøttpålegg anses som trygt for gravide. Men har Grilstad fullstendig oversett den lange ingredienslisten?
La oss starte med en opprydding i konserveringsmidlene ved bruk av Kolonihagens oversikt over tilsetningsstoffer.
Kolonihagen bruker en trafikklysmodell:
- Grønt lys: Tilsetningsstoffer som det per i dag ikke er kjente helserisikoer knyttet til.
- Gult lys: Tilsetningsstoffer det er for lite informasjon om til å fastslå eventuelle negative påvirkninger på helse og miljø.
- Rødt lys: Tilsetningsstoff det finnes nok faresignaler og underlag på, til at man bør holde seg unna stoffet i sin helhet. Det mener Kolonihagen matvarebransjen burde også.
En gjennomgang av Grilstads ferske salami gir følgende resultat:
- Grønt lys: E401, E412
- Gult lys: E516, E301, E120
- Rødt lys: E250, E450
Av tilsammen syv E-stoffer, er kun to ansett som trygge.
Høy glykemisk indeks
Legger vi også til druesukker og maltodekstrin, begynner det å ligne en cocktail som neppe et foster ber om for å utvikle seg. Sistnevnte er et karbohydrat som ofte finnes i sportstilskudd og bearbeidede produkter. Ofte brukes det i ultraprosessert mat som fortykningsmiddel.
Maltodekstrin er et hvitt, løselig pulver som fremstilles av blant annet mais, hvete og ris. Det er et sterkt bearbeidet produkt som blir utsatt for høy varme.
Maltodekstrin har høyere glykemisk indeks (GI) enn raffinert sukker og jevnlig inntak skaper belastning på bukspyttkjertelen. Et overdrevent inntak av næringsstoffer som gir høy GI er forbundet med økt risiko for å utvikle metabolsk syndrom.
Tidsskriftet den norske legeforening skriver:
Metabolsk syndrom er nær knyttet til overvekt og karakteriseres av insulinresistens kombinert med sentral fedme, hypertriglyseridemi, lavt HDL-kolesterolnivå, høyt blodtrykk og høyt nivå av fastende glukose. Disse tilstandene er knyttet til økt risiko for flere typer svangerskaps- og fødselskomplikasjoner.
Dette har ikke Grilstad tatt med i beregningen i markedsføringen av sin ferske salami. En advarsel på pakken hadde neppe bidratt til salget, men hadde kanskje vært på sin plass?
Les også: Naviger trygt i E-stoff-jungelen
Lag kjøttpålegg selv!
Det er faktisk ikke all verdens jobb å lage kjøttpålegg selv. I ni måneder er det anbefalt å være forsiktig med bearbeidede kjøttpålegg, så salamien får vente. Men kokt skinke kan være en god erstatter?
Alt du trenger er å kjøpe en skinkestek! Men vær obs -ikke alle er 100 prosent rent kjøtt. Gjør det til en vane å lese ingredienslisten!
Alt du trenger er en skinkestek på rundt 1 kilo, 10-15 hele pepperkorn og laurbærblader, en stor kjele og en skarp kniv. Har du en påleggskjærer er det en bonus som gjør det lettere å få tynne skiver.
Slik gjør du:
- Ta nettet av skinken
- Legg skinken i kjele med kaldt vann som dekker hele
- Ha pepperkorn og laurbærblader i kjelen, legg lokk på, og sett den over ved høy varme
- Skru ned til lav varme etter oppkok og la det trekke i 40 minutter -koketiden teller fra vannet kokte opp
- Sil av skum underveis
- Etter 40 minutter dras kjelen av platen mens skinkesteken blir stående å trekke i ytterligere 20 minutter
- Avkjøl før kjøttet skjæres i skiver
Er du i tvil om, hvorvidt skinken er gjennomkokt, kan du bruke et steketermometer og stikke det inn der hvor skinken er tykkest. Temperaturen skal vise 75 grader.
Kilder
Store Norske Leksikon
PubMed: High-Carbohydrate Diets and Food Patterns and Their Associations with Metabolic Disease in the Korean Population
PubMed: Impact of Food Additives on Gut Homeostasis
Veien til helse
Tidsskriftet den norske legeforening
Flere byttetips fra Hemali
Valg av fet fisk er ikke ett fett
Nyrørt jordbærsyltetøy med lus
Ingen Kims, ingen kos?
Ikke bare rent mel i posen
2 kommentarer
MSG eller Maltodekstrin er en smaks forsterker. Det finnes i tørrvarer som Toro suppe, Toro saus, og mange Rema produkter. I tillegg er MSG et stoff som er mye brukt på kinesiske restauranter. Jeg fikk det bekreftet da jeg laget en sak om MSG for noen år siden. Har du tenkt over hvorfor du aldri klarer legge fra deg potet chips posen før den er tom? Svar MSG
MSG og maltodekstrin er ikke det samme…