Det er sommer, ferie og istid. Men ikke ta ferie fra å lese ingredienslistene!
Ukens byttetips iskremspesial: For å ta det første først: Vi har måttet lete med lupe for å finne iskrem som har både få og bare trygge ingredienser. Den gode nyheten: Det er ikke så vanskelig å lage selv -se oppskrifter nederst i saken!
La oss begynne med ingrediens-verstingene: Vegansk is.
Sommeridyll?
Plantebasert Idyll kaller Hennig Olsen en av sine veganske alternativer: Vann, sukker, kokosolje, kakaosmør*, glukose, rissiruppulver, kakaomasse*, hvetemel, risstivelse, rismel, emulgator (solsikkelecitin, E471), stabilisator (E460, E466, E407, E415, E410), aromaer, hydrolysert erteprotein, salt, fargestoff (E150d, E161b, E160b(ii)), hvetlemalt, , hevemiddel (E500).
I jungelen av iskrem har vi funnet Diplom is sin Fruitero. Dog er ikke ingredienslisten særlig kortere, men innholdet er i alle fall litt mindre gresk: Frukt og bær 80 % (hvorav eplejuice* 28 %, jordbærjuice* 22 %, bringebærjuice* 14 %, jordbærpuré 8,5 %, sitronjuice* 5,5 %, bringebærpuré 2,0 %), sukker, glukosesirup, vann, stabilisator (johannesbrødkjernemel, guarkjernemel, pektiner), sort gulrot*, emulgator (mono- og diglyserider av fettsyrer), surhetsregulerende middel (sitronsyre), potetprotein, gulrot*, aromaer. * fra konsentrat.
-Annonse-
Det er ikke mye som minner om idyll i Hennig Olsens veganske. De fleste av ingrediensene har høy glykemisk indeks og i parentesene som samler stabilisatorene skjuler det seg:
- Mikrokrystallink cellulose (E460) som fremstilles gjennom syrebehandling av enten bomull eller cellulose.
- Karboksimetylcellulose (CMC) (E466) som fremstilles fra cellolose ved hjelp av kjemiske prosesser.
- Karragenan (E407) som fremstilles av bearbeidet ekstrakt fra algen Euchuma. Kan forårsake gassdannelse i tarmen. Noen dyreforsøk tyder på at et stoff som dannes når tilsetningsstoffet brytes ned, muligens kan gi inflammatoriske tarmsykdommer, som Crohns sykdom og ulcerøs kolitt, som igjen kan øke risikoen for tykktarmskreft. Det er også forskning som tyder på at karragenan kan bidra til diabetes type 2. I en fornyet sikkerhetsevaluering utført av den europeiske mattilsynet EFSA ble det konkludert med at det var kunnskapshull om tilsetningsstoffet og at ytterligere toksikologiske data er nødvendig før en ny beslutning kan tas om bruk av tilsetningsstoffet.
I bunn og grunn er idyllen ingenting annet enn en sukkerbombe tilsatt stoffer produsert i et laboratorium. Alternativet hevder å være 80 prosent frukt og bær. Joda, det stemmer forsåvidt. Problemet er dog at alt stammer fra konsentrat som er varmebehandlet slik at det knapt er næring igjen. Det er omtrent bare sukker. Dét nevner ikke Diplom Is med et ord. Men skal du velge en industrifremstilt vegansk iskrem, er “smoothien” et bedre alternativ. Marginalt.
Barnas favoritt, men ikke tarmens favoritt
Barn velger med øynene. Isdiskene kryr av iskrem rettet mot barn. Med få unntak, er ingen industrifremstilt iskrem egnet for små barnemager. Men for å illustrere, har vi trukket frem en versting og en litt snillere. Hovedkriteriet var å finne et bytte uten karragenan. Diplom Is sin Litago er uten det omstridte tilsetningsstoffet, men er en sukkerbombe.
Smarties pop up har heller ikke karragenan, men byr på rekonstituert skummetmelk, sukker, glukosesirup, invertsukkersirup, maltodextrin, vann, kokosfett, skummetmelkpulver, kakaomasse, kakaosmør, hvetemel, smørolje, laktos- og melkeprotein, emulgator (mono- og diglycerider av fettsyrer, solsikkelecitin), stabilisator (guargummi, johannesbrødkjernemel), risstivelse, overflatebehandlingsmiddel (shellak, carnaubavoks, bivoks), naturlig aroma, fargestoff (rødbeta, karoten, kurkumin), spirulinakonsentrat, grønnsakskonsentrat (tidsel, reddik), byggmaltekstrakt, naturlig vaniljearoma.
Litago har en kortere ingrediensliste med skummetmelk, kremfløte (14 %), sukker, invertsukker, glukosesirup, mysepulver (melk), skummetmelkpulver, fettredusert kakao, emulgator (propylenglykolestere av fettsyrer, mono- og diglyserider av fettsyrer), stabilisator (johannesbrødkjernemel, guarkjernemel).
I jakten på lyspunkter er det verdt å trekke frem at de to første ingrediensene i Litago er noe vi kjenner igjen som råvarer. Før sukkeret i ulike forkledninger tar over showet.
Hva da med saftis?
Saftis trenger ikke inneholde mange ingredienser, tenker du kanskje? Du ser for deg isformene fra barndommen med appelsinjuice. Så enkelt er det dessverre ikke skal vi tro iskremprodusentene.
Dyreparken 50% frukt er en sikker vinner hos barna. De femti prosentene med frukt er i praksis sukker, da frukten er fra konsentrat og med det oppvarmet slik at næringsstoffene forsvinner. Hva er så den andre halvparten? Vel… Eplejuice fra konsentrat (41%), sukker, vann, ferskenjuice fra konsentrat (9,1%), kokosolje, dekstrose, maltodekstrin, stabilisator (guarkjernemel, johannesbrødkjernemel), surhetsregulerende middel (sitronsyre), aroma, emulgator (mono- og diglyserider av fettsyrer, solsikkelecitin), naturlig farge (spirulina ekstrakt, fargekonsentrat av reddik, solbær og eple), fargestoff (lutein, klorofyllin-kobberkompleks, kurkumin, rødbetfarge).
Alternativet Kolonihagens italienske fruktis med smak av jordbær har en langt kortere ingrediensliste: Jordbærpuré* (45 %), vann (36 %), rørsukker* (13 %), sitronjuice* (2 %), skogsbærpuré (blåbær*, bjørnebær*, rips*, bringebær*), fruktosesirup*, inulin*, stabilisatorer* (E 414, E 412, E 410). *Økologisk.
Den andre halvparten av Dyreparken er i det store og det hele også sukker. Dyreparken sukkervann kunne kanskje vært et bedre navn?
Lag iskrem selv -det er enklere enn du tror!
Hjemmelaget iskrem kan gjøres superenkelt og litt mer avansert -det er opp til deg!
La oss starte med det enkleste først: Nice cream med to ingredienser: Frossen, moden banan og råkakao. Kjøres i en kjøkkenmaskin til fin konsistens og kan serveres direkte. Enklere blir det ikke! Denne oppskriften kan utvides med å tilsette:
- Kokoskrem
- MCT-olje
- Avokado
- Hakkede dadler
- Hakkede nøtter
- Kokosflak
- Rå vanilje
- Honning, lønnesirup eller annen søtning
Hjemmelaget pinneis -barnas favoritt
Pinneis kan også gjøres både enkelt og litt mer avansert. Til alle varianter trenger du former med ispinner.
Den aller enkleste varianten lager du med kun én ingrediens: Fruktjuice. Velg helst kaldpressede varianter, der er næringsinnholdet bevart.
Mangois med kokos og lime
Mangois med kokos og lime passer fra seks måneder, men lag gjerne dobbel porsjon så resten av familien kan momse også. Du kan bytte ut kokosmelk med morsmelk hvis du gir disse til de minste barna.
Ingredienser
- 1 pose frossen mango (300 g)
- 1 dl kokosmelk
- Saften av en halv lime
Du kan også prøve deg frem og tilsette en halv avokado for å øke fettinnholdet.
Fremgangsmåte
Ha frossen mango, kokosmelk og limesaft i en blender eller bruk en stavmikser. Bland alt godt til du får en kremet konsistens og spis som en sorbet med en gang! Putt resten i kjøkkenglass eller iskremformer og oppbevar i fryseren.
Gir ca 6 – 8 småis
Allergener: ingen
Takk til Bare Bra Barnemat for oppskrift.
Hjemmelaget fløteis
Hjemmelaget iskrem -helt uten unødvendige tilsetningsstoffer. Du trenger ikke ismaskin, en tur i fryseren er alt som skal til.
Ingredienser
1 vaniljestang (evnt vaniljepulver)
8 stk eggeplommer
100 g sukker
5 dl kremfløte (fra Rørosmeieriet)
Fremgangsmåte
Visp eggeplommer og sukker til eggedosis. Visp kremfløten stiv og bland inn i eggedosisen. Tilsett frøene fra vaniljestangen/vaniljepulver. Frys ned i en brødform eller glassbeholder. Rør i isen underveis i nedfrysingen. Serveres med friske bær, sjokolade eller nøtter.
Tips: Ikke kast eggehviten. Den kan du lage marengs eller hvit omelett av!
Takk til Wenche Sundby for oppskrift.
Kilder
Kolonihagens guide til tilsetningsstoffer
European Food Safety Authority
Flere byttetips fra Hemali
Hvor fersk er salamien, sånn egentlig?
Valg av fet fisk er ikke ett fett
Nyrørt jordbærsyltetøy med lus
Ingen Kims, ingen kos?
Ikke bare rent mel i posen
2 Responses
Jeg går for en enkel variant, laget av egg plommer, sukker og fløte. Av egge hvitene lager jeg kokos makroner, marengs. La sistnevnte tørke noen timer. En enkel fløteis uten dikkedarer der man kan legge på den frukten man har for hånden. Eller hakkede nøtter jeg også bruker i min frokostblanding. God sommer!
Her kunne dere med fordel ha vist til “Sjefredaktørens supersunne sommmeriskrem” i Helsemagasinet 5/2022, skrevet av Anne Lene Johnsen. Man kan lage iskrem helt uten vanlig sukker og søte med erytritol, stevia og/eller ribose (fra Helsemagasinets nettbutikk).