Ukens byttetips: Tacolefser med tre eller ni ingredienser -valger er ditt!

Tacolefser

I forrige uke kikket vi på industrifremstilt guacamole. Vi er ikke klare for å slippe tacoen helt – det er mer å ta tak i. Denne uken: Lefsene!

Tacolefser under lupen i ukens byttetips: Visste du at de første taco-produktene kom til Norge allerede i 1965? Det var Stavanger-kjøpmannen Allert Middelthon som først begynte å importere enkeltvarer av taco da amerikanere kom til Norge for å utvinne olje i Nordsjøen. Han tok også inn maismel, parfymerte Pampers-bleier, kakemikser, supper på boks, sauser og taco-produkter. Dette solgte han videre til kjøpmenn som Jacobsen på Holtet i Oslo.


Tacoen feirer faktisk i år 50 år i norske butikkhyller. I 1973 entret Old El Paso landet vårt og er det eneste tacomerket som har vært med helt fra starten. Selv om tacoen kom tidlig på 70-tallet, var det først på slutten av 80-tallet taco begynte å bli fast innslag ved norske kjøkkenbord.

Les også: Guacamole med 14 prosent avokado

Ultraprosessert vs hjemmelaget

Ekte og tradisjonell tortillalefse er laget av masa, en deig laget av maismel, der fullvokste maiskjerner tørkes, knuses og kokes i en løsning av lesket kalk for å bryte ned cellulose. Dette gjør vitamin B3 i maisen lettere tilgjengelig for fordøyelsen.

-Annonse-

Etter den spanske koloniseringen av Mesoamerika på 1500-tallet ble hvete introdusert i området som nå er Mexico og nordre del av Mellom-Amerika. Hveten trivdes kun i de nordre delstatene i Mexico, og derfor lages tortilla av hvete kun i dette området og i USA. Det er den vanligste tortillaen i texmex-kjøkkenet, selv om de viktigste ambassadørene for Mexicos kjøkken i USA i dag mener den kun skal brukes til burrito og quesedilla.

Santa Marias variant ligner ikke mye på den opprinnelige varianten og det er ikke mais å spore i ingredienslisten: Hvetemel (72%), vand, rapsolie, fugtighedsbevarende middel (E422), salt, emulgator (E471), hævemiddel (natriumbicarbonat), surhedsregulerende middel (citronsyre), sukkerroe fibre.

Alternativet lager du enkelt selv med havregryn, vann og salt. Eller en variant nærmere opprinnelsen med maismel vann og salt. Kort og greit står valget mellom ultraprosessert og hjemmelaget og rene produkter.

Hvete -produkt av genetisk forskning?

Santa Marias tacolefser inneholder 72 prosent hvete. Intoleranse eller allergi mot gluten eller ei, konvensjonell hvete er problematisk for alle mennesker. Hvete har blitt tuklet med for å gi store avlinger og for å tåle plantegifter. Dette har ført til at gluten i hvete har blitt tungt fordøyelig.

Tilfellene av cøliaki har firedoblet seg de siste seksti årene. Hvordan kan hvete, som har berget menneskeheten i tusenvis av år, plutselig være en helsetrussel?

Noen forskere hevder at hvetegenene er blitt giftige, at hveten som konsumeres i dag er et produkt av genetisk forskning. Det meste av hveten vi spiser i dag er raffinert, med mye gluten og få vitaminer og næringsstoffer. Det kan forårsake høyt blodsukker som igjen kan føre til diabetes og andre kroniske sykdommer.

Det finnes ingen vekster som i samlet volum blir utsatt for så store mengder plantegift som korn. Kan det være rester av plantegifter som gjør oss syke og at ikke gluten alene har skylden?

Slik lager du tacolefser på ditt eget kjøkken

Den gode nyheten er at du enkelt og med en dæsj tålmodighet kan lage glutenfrie tacolefser selv.

Vann og salt er felles for begge variantene, valget mellom maismel eller havregryn er ditt.

Havrelefser
Alt du trenger er 4 dl havregryn, 5 dl kaldt vann og 1 ts salt. Kjør alle ingrediensene i en blender. La røra svelle en halvtimes tid. Ha litt olje i stekepannen på middels varme. Hell røren oppi og fordel godt utover pannen. Stek ferdig på den ene side og snu. Oppbevar lefsene i et rent kjøkkenhåndkle som er vasket uten parfymert vaskemiddel for å beholde mykheten. Oppskriften gir ca fem lefser, avhengig av pannens størrelse.

Maislefser
Du trenger 300 gram maismel, 5 dl vann og 1 ts salt. Ha maismel og salt i en bolle. Tilsett vann gradvis til du sitter igjen med en deig som er fast, kan rulles til en ball og klemmes lett på uten at den sprekker. Tilsett litt potetmel om deigen ikke henger godt nok sammen. Vannmengde kan variere avhengig av kvaliteten på melet.

La så deigen hvile i fem minutter. Legg en klump deig på størrelse med en golfball mellom to bakeark. Har du en tortillapresse, letter det jobben. Kjevle deigen ut til en tynn lefse. Stek i en varm, tørr panne på begge sider i et par minutter. Oppbevar maistortilla under et fuktig kjøkkenhåndkle frem til servering. Oppskriften gir ca 10 lefser, avhengig av pannens størrelse.

Maislefser (Foto: NatureFriend/Pixabay)

Kilder

Store Norske Leksikon
Meny
MatPrat


Flere byttetips fra Hemali

Ville du sendt med sjokolade i matpakken?
Det er ikke hipp som happ hvilken kanel du strør på grøten
Vi må snakke om monsteret i rommet
Det misforståtte saltet
Også høna blir det hun spiser

– Annonse –

– Annonse –

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *