Aksel (16) var frisk inntil to dager etter første dose Pfizer. –Vi hadde ikke lyst til å kontakte media, å blottlegge oss om en så privat sak, sier mor Ida Fretland.
Aksels helse raste utfor, og hjelpen uteble.
– Jeg trodde at når du er med på en «dugnad», så tar hjelpeapparatet imot deg når du faller, sier Aksels mor Ida Fretland.
– Så naiv var jeg. Vi har fryktet for Aksels liv, jeg har aldri sett et menneske fallere så fort, har aldri vært med på noe så vondt. Aksel var helt frisk før vaksinen, nå sitter vi her med en invalid gutt, og vi er satt bakerst i køen.
Tilbudene om hjelp til Aksel var ikke gode nok, mener Ida. (Se faktaboks hva han fikk.) Hun har tatt ulønnet permisjon fra jobben for å ivareta sønnen.
Når ingen vil innrømme feil, mister man tilliten til helsenorge.
Aksel (16)
Aksel fikk en dose Pfizer andre september i fjor. To dager senere kom første symptomer på bivirkninger, siden gikk det nedover. Aksel havnet i rullestol uten evnen til å prate, han hadde problemer med å tygge, og måtte ha hjelp til personlig hygiene og påkledning. Han rakk å gå to uker på videregående.
Først da Aksels foreldre kontaktet media, fikk de mer hjelp. Under faksimile fra NRKs besøk 25.5.
Avisen Firda omtalte først Aksels sak. Aksel bor i Fjaler kommune i Sunnfjord med faren Terje, moren Ida og tre yngre søsken. Til Firda skriver en av overlegene som har behandlet Aksel følgende:
-Annonse-
«Sett vekk frå den klare tidsmessige samanhengen har vi ikkje gjort andre funn som sannsynleggjer at symptoma er utløyst av vaksinen.»
Hemali har sett Aksels epikrise. Utdrag fra innkomstjournalen:
Pas kjem til elektiv innlegging/kontroll. Pasienten var på tidspunkt ved utskrivelse i november svært redusert og låg for det meste i senga og sat i rullestol ved forflyttning.
– De sa at vaksinen var trygg
– De kaller vaksinen frivillig, men det er bortimot tvang, mener Ida.
– Ingen informerte meg om mulige bivirkninger før vaksinering, sier Aksel.
– Jeg tok den fordi alle sa at den er trygg. Dessuten var det praktisk, endelig kan jeg reise til utlandet, tenkte jeg. Jeg har hatt lyst til å gi opp, har lurt på om det er noen vits i å fortsette. Men så tenker jeg på at jeg jo bare er 16 år, jeg har lyst til å være med venner, feste, drikke, oppleve … Jeg hadde aldri klart meg uten familien min, de har vært fantastiske, sier Aksel.
Aksels søsken er 10, 12 og 14 år.
– Ingen fra det offentlige har spurt hvordan de har det, om de har bruk for noe, sier Ida.
Jeg spurte om Aksels plager kunne skyldes vaksinen. Nei, og det er 110 prosent sikkert, svarte legen.
Aksels symptomer startet som influensa, siden ble han utmattet, og hans høyre øye begynte å sige. Det ble en rekke legebesøk og prøver, men ingen funn.
– På barne- og ungdomsavdelingen i Førde 27.september spurte jeg om Aksels plager kunne skyldes vaksinen. Nei, og det er 110 prosent sikkert, svarte legen. De mente at han bare var slapp, at han måtte komme seg opp av sengen og til skolen.
Innlagt
Aksel ble så lysømfintlig at han startet med solbriller, han ble utredet og innlagt. – Men han ble bare dårligere, og trengte hjelp til alt. Det gikk ti uker fra vaksinen til vi hadde en totalt pleietrengende gutt. Det går litt bedre med Aksel nå.
– Han klarer å kle på seg selv, men fortsatt trenger han rullestol.
I vinter var det spesielt ille, da tenkte jeg at hvis jeg overlever denne dagen, så er det bra.
– Hvordan har du det?
– Tungt. I vinter var det spesielt ille, da tenkte jeg at hvis jeg overlever denne dagen, så er det bra. Vi har ventet på oppfølging fra spesialisthelsetjenesten i fire måneder. Når Aksel fekk den oppfølgingen, ble han sendt hjem uten svar, uten legeerklæring uten noen form for videre oppfølging. Aksel har vært uten psykisk oppfølging siden januar. Da NAV avslo søknaden min om pleiepenger, og Aksel ikke skulle få mer oppfølging, gikk vi til media. Ingen leger kunne svare meg på når Aksel vil bli bedre, men lokalavisen Firda fikk svar. Det lød «i løpet av to år, kanskje lenger».
Får ikke bekreftelse på at skadene skyldes vaksinen
– Kommunen har endelig kommet på banen, nå har vi ett tilbud i hjemmet. Men spesialhelsetjenesten vil ikke bekrefte at Aksel er skadet av vaksinen, dermed kan kampen om erstatning bli vanskelig. På spørsmål om de anbefalte vaksinedose nummer to til Aksel, sa de nei. Indirekte har legene innrømmet at han er vaksineskadet, men vi får det ikke skriftlig.
– Hva trenger dere nå?
– Penger til å bygge om huset. Jeg er imponert over Aksels sterke psyke, men venter på at det skal komme en psykisk reaksjon. Vi har mistet all tillit til spesialisthelsetjenesten.
Aksel: – Ikke lett å være meg
– Det er ikke lett å være meg, øynene mine svir, jeg bør ha solbriller på hele dagen. Jeg savner å være med venner og å gå på skolen, sier Aksel.
– Jeg er sint, noen ganger får jeg lyst til å slenge noe i veggen, men det hjelper jo ikke. Når ingen vil innrømme feil, mister man tilliten til helsenorge. Jeg skulle ønske at de hadde vært ærlige om bivirkninger. Mor er fantastisk, og jeg har gode venner, nå orker jeg å spille litt med dem. Men ikke alle vennene er der, jeg innser nå hvem som er mine ekte venner, sier Aksel.
– Hvordan holder du deg oppe, Ida?
– Ungene. Du er nødt til å stå opp, klare dagen, uten meg er det ingen her til å hjelpe Aksel. Om jeg ikke er her, kommer han på sykehjem, det vil verken han eller vi.
Tilbud til Aksel
- Aksel har hatt tilbud om fysioterapi, ergoterapi og logoped, til sammen tre timer i uken fra november i fjor.
- Fra mai -22 har Aksel økt til to timer ukentlig med fysioterapi.
- Aksel ble tilbud å bo på en “hybel”, et rehabiliteringsrom i tilknytting til fysioterapi og sykehjem.
- Aksel har disponert “hybelen” ved trening for hvile før neste treningsøkt og veien hjem.
- Aksel disponerer «hybelen» noen timer én gang i uken.