Søk
Close this search box.

Eksperter orker ikke å svare på spørsmål om vitamin D

Når vi spør norske eksperter og forskere om vitamin D, er det sjelden vi får svar. Enkelte sier rett ut at de ikke gidder å svare.

Av John Enebak, artikkelen er hentet fra hans utmerkede side Mer D-vitamin
Først etter publisering av denne kom svaret fra forskeren, se nederst i artikkelen.

Ved Universitetetssykehuset i Nord-Norge (UNN) er det de siste årene blitt gjennomført en studie der 130 pasienter med psoriasis har fått D-vitamintilskudd for å sjekke om det reduserer symptomer. Studien ble avsluttet for snart tre år siden, men det er enda ikke publisert resultater fra studien.

“Svar ham om du orker”

Da vi sendte lederen for undersøkelsen, Kjersti Danielsen, spørsmål om undersøkelsen, sendte hun e-posten videre til assistenten sin med beskjeden «Du må gjerne svare han om du orker..». Selv gadd hun tydeligvis ikke å svare.

Ett av spørsmålene vi ønsker svar på, er hvorfor Danielsen gir psoriasispasientene doser på 2.800 IE vitamin D pr. dag. Det finnes flere undersøkelser som tester mer enn ti ganger så høye doser med svært gode resultater. Hvorfor følger ikke forskerne i Tromsø opp disse undersøkelsene?

-Annonse-

Det orket heller ikke assistenten til Danielsen å svare på.

Slik ser vår korrespondanse med psoriasisekspertene i Tromsø ut:


Emne:SV: Ang. studie av vitamin D og psoriasis.
Fra:Jenssen Marita <Marita.Jenssen@unn.no>
Dato:Onsdag 16. Februar 2022 09:51 CET
Til:john.enebak@ntebb.no <john.enebak@ntebb.no>
CC:kjersti danielsen <kjerstidanielsen2007@hotmail.com>
Svar-til:Jenssen Marita <Marita.Jenssen@unn.no>

Hei John Enebak,
Takk for din interesse i vår studie. Funnene vil bli publisert, men det ligger noe frem i tid fortsatt. Vi har i høst og vinter analysert data fra studien, og arbeider nå med utforming av vår artikkel. I artikkelen vil vi se på våre funn i sammenheng med tidligere forskning.
Mvh
Marita Jenssen
PhD stipendiat


Fra: kjersti danielsen <kjerstidanielsen2007@hotmail.com>
Sendt: tirsdag 15. februar 2022 22:54
Til: Jenssen Marita <Marita.Jenssen@unn.no>
Emne: Vs: Ang. studie av vitamin D og psoriasis.

ADVARSEL: Denne eposten kommer fra utsiden av din organisasjon. Ikke klikk på lenker eller åpne vedlegg med mindre du kjenner igjen avsenderen og vet at innholdet er trygt.

Du må gjerne svare han om du orker.. 


Fra: John Enebak < >
Sendt: mandag 14. februar 2022 20:11
Til: kjerstidanielsen2007@hotmail.com <kjerstidanielsen2007@hotmail.com>
Emne: Ang. studie av vitamin D og psoriasis.

Hei Danielsen.

Er det publisert resultater fra studien din av D-vitamintilskudd og psoriasis?
Hvis studien ikke er publisert, vil den bli publisert?

I 2015 ble det gjennomført en pilotstudie der psoriasispasienter ble gitt 35.000 IE vitamin D/dag i seks måneder. Studien viser gode resultater og pasientene viste ikke negative bivirkninger fra behandlingen.

Denne casestudien følger seks pasienter som behandles med mellom 30.000 og 60.000 IE vitamin D daglig. Pasientene blir 100% symptomfrie på to til seks måneder uten negative bivirkninger.

Kan du si noe om hvorfor det ikke er interessant å følge opp disse studiene med større forsøk istedenfor å gjenta forsøk med doser som ikke har vist positiv effekt?

Vennlig hilsen
John Enebak

Svar fra forsker Kjersti Danielsen kom etter at denne artikkelen ble publisert:

Takk for interessen for vår studie. Vi vil publisere våre resultater så snart som de er kvalitetssikret og klare. 
Jeg syns det er trist og noe useriøst å bli hengt ut på denne måten på vegne av intern korrespondanse og delegering av besvaring av en henvendelse til min dyktige PhD kandidat Marita, som forøvrig var syk på det aktuelle tidspunkt. 
Marita har det daglige ansvaret for arbeidet i prosjektet og jobber i full stilling med dette, mens jeg virker som kliniker på fulltid samt superviserer. Hun er som hudspesialist og doktorgradsstipendiat fullt kompetent til å svare på vegne av prosjektet. 
Mvh, Kjersti Danielsen 


Les mer fra hemali

– Annonse –

– Annonse –