Hemali vokser: Guro er vår nye journalist!

Journalist Guro Skjelderup

Guro Skjelderup er blitt fast journalist hos Hemali. – Den uavhengige pressen har en stadig viktigere rolle, sier hun.

I et klasserom for over 30 år siden har 10 år gamle Guro konferansetime. Lærerens ord har fulgt henne hele livet. Du trenger ikke å engasjere deg så mye, du trenger ikke ta alle kampene.

– Jeg tror det tente en flamme i meg. Jeg skjønte at spørsmålene mine og min rettferdighetssans kanskje var til besvær for læreren. Jeg skjønte også at det var desto viktigere å fortsette å stille spørsmålene.

Det har hun gjort, hele livet siden.

Jeg vokste opp med hvitløk i ørene og det satt alltid langt inne for mamma å gi meg medisiner.

-Annonse-

Spesialpedagog og fotograf

Etter videregående tok Guro en lærerutdannelse, og utdannet seg videre innen spesialpedagogikk. Etter noen år i skolen, ble den sterke trangen etter mer kreativitet avgjørende for veien videre. Hun tok en fotoutdannelse ved Bilder Nordic School of Photography og har siden, i snart 12 år, jobbet som fotograf med eget foretak. Guro har også levert tekst og foto til en rekke magasiner og tidsskrifter. Det siste halvannet året har hun jobbet som journalist i lokalavisen Raumnes, stedet der hun faktisk begynte sin journalistkarriere allerede som 16-åring.

– Jeg har ingen formell journalistutdanning, men har lært faget gjennom variert praksis, sier hun.

Helse, mat og livsstil har alltid vært temaer Guro har brent for.

– Det har jeg nærmest fått inn med morsmelken. Jeg vokste opp med hvitløk i ørene og det satt alltid langt inne for mamma å gi meg medisiner. En tur til tannlegen i barneskoleårene gjorde inntrykk på meg. Jeg hadde fått mitt første, og foreløpig eneste, hull i tennene. Mamma nektet tannlegen å fylle det med amalgam. Han bedyret at det var trygt, men nå, tre tiår senere, er det opplest og vedtatt at amalgam er helseskadelig. Jeg er heldig som har en mamma som var så forut for sin tid!

Utmattet og hjernetåke etter svineinfluensavaksine

Etter svineinfluensavaksinen i 2009 opplevde Guro for første gang problemer med helsen.
– Jeg hadde muskel- og leddsmerter som enkelte dager ikke var til å holde ut. Jeg var utmattet og slet med hjernetåke. Videre ble jeg sensitiv for en rekke matvarer.

Det ble starten på en helsereise som har endret livet hennes.

Da forsto jeg for alvor hvordan ting henger sammen, og at helse er holistisk.

– Etter mange år med plager, oppsøkte jeg en biopat. Der fikk jeg hjelp til å rense kroppen og legge om kostholdet. Da forsto jeg for alvor hvordan ting henger sammen, og at helse er holistisk.

Nå bruker hun mye av sin ledige tid til å forstå enda mer om matens betydning for helsen, og hvorfor sykdom oppstår.

– Vi må rett og slett snu opp ned på mange av de etablerte sannhetene, og tenke forebygging i stedet for symptombehandling. Den kunnskapen brenner jeg for at flest mulig skal få tilgang til, for det er mye vi selv kan gjøre for å opprettholde god helse. Kreft, for eksempel, handler om mye mer enn gener og uflaks.

Lenge har Guro ønsket å få bruke pennen sin til å nettopp formidle helhetshelse.

Savner at mediene tar oppdraget som vaktbikkje på alvor

– Særlig de siste to årene har jeg savnet at mediene har tatt jobben som samfunnets vaktbikkje på alvor. De kritiske spørsmålene er nesten borte, mediene har blitt et talerør for myndighetene. At D-vitamin styrker immunforsvaret har nærmest blitt kontroversielt, vaksineskadede blir tiet, og uvaksinerte blir latterliggjort. Den uavhengige pressen er viktigere enn noen gang for å få frem nyansene! Noen må stille de kritiske spørsmålene når hovedstrømsmediene knapt gjør det.

Fra 1. juli har Guro vært fast ansatt i halv stilling hos Hemali.

– Å bli en en del av Hemali-teamet har kjentes som å komme hjem. Å få lov å stille spørsmål og tenke nye tanker uten å bli «mutet» er befriende og utviklende. Jeg gleder meg til fortsettelsen!

Noen må stille de kritiske spørsmålene når hovedstrømsmediene knapt gjør det.

Guro Skjederup og Julia Schreiner Benito

Hemalis redaktør: – Som å åpne døren for en etterlengtet gjest.

Jeg brant etter å si ja den dagen i høst, men jeg måtte si nei. Desto bedre var det å endelig kunne åpne døren denne sommeren, sier redaktør Julia Schreiner Benito.
– Da Guro kontaktet meg i høst med ord om hvem hun er og hva hun ønsker å formidle, tvilte jeg ikke. Likevel måtte jeg si nei fordi Hemali ikke hadde økonomi til å øke staben. Det endret seg etter aksjesalget vi gjennomførte i vinter.

Med Guro trengte vi ikke å gå den lange, formelle veien rundt lange intervjuer og utveksling av papirer.

– Med Guro trengte vi ikke å gå den lange, formelle veien rundt lange intervjuer og utveksling av papirer. Ingen personlighetstesting i Hemalis gård. Heller ikke hadde det betydning at Guro ikke har formell journalistutdannelse. Andre kvaliteter er mye, mye viktigere, jeg kjente sterkt at Guro skulle med. Naivt? Nei. Hvorfor? Tja. Heter det intuisjon eller magefølelse, eller er jeg en dritgod menneskekjenner?

– Kanskje er det en blanding, og ett er sikkert: De siste to og et halvt år har styrket tilliten min til den intuisjonen. Jeg stoler mer på min indre stemme nå enn i mars -20. Noe har jeg altså pandemien å takke, det at jeg enda mer ser menneskers kraft og kjenner deres energi. Slikt som ingen tiltak eller påbud kan ta fra oss.

– Med Guros kraft er jeg sikker på at Hemali skal fly på sterkere vinger mot markante høyder. Jeg gleder meg til fortsettelsen, og er uendelig takknemlig. Takk til dere som gjorde dette mulig ved å kjøpe aksjer hos oss.


– Annonse –

– Annonse –