Diett? Nei. Tradisjonelt? Ja. Sunn kost er ikke så komplisert. Rådet er enkelt: Gjør som bestemor!
Variert kosthold basert på tradisjonelle tilberedningsmetoder har gjort oss bedre enn noe annen “diett”. Ekte tradisjonsmat handler om å spise hel, næringstett og ren mat. Tilberedt på en måte som gjør at kroppen mest mulig effektivt kan bruke næringen som drivstoff.
Hva består den maten av?
Helheten!
Helheten av bærekraft ved at vi spiser hele dyret, mer i sesong og mer tilpasset der vi bor.
Dyr fra vill natur
Det betyr at vi spiser dyr som kan leve i vår natur, og lar dette utgjøre vår næring: lam, rein, urfe, geit – raser som har vandret her i nord i uminnelige tider.
Eller villfanget fisk, om ikke de også er ødelagt av en uetisk oppdrettsnæring som truer det naturlige økosystem i våre en gang så fruktbare fjorder.
Det som er bærekraftig i Norge, behøver ikke være det mest bærekraftige i Nederland.
Du trenger ikke å gjøre sunn mat komplisert: Spis godt, riktig og i passelige porsjoner. For meg har ikke det vært så komplisert. Bare spør bestemor!
Typisk tradisjonsmat hos oss:
- Lever og annen innmat fra beitefôra, glade dyr. Leverpostei, levergryter…
- Villaksolje for omega 3
- Fullverdige proteinkilder fra glade, beitefôra dyr, samt villfanget fisk.
- Alle måltid inneholder en god kilde til fett, som oftest naturlig animalsk fett fra kjøtt og kraft, extra virgin kokosolje/olivenolje, smør eller klarnet smør fra beitefôra kyr.
- Jeg er glad i grønnsaker og spiser mer av disse når de bugner i åkrene i sesong.
- Året rundt er jeg spesielt glad i urter og krydder.
- De fleste middager inneholder kraft, løk, hvitløk og andre varmende og fordøyelsesstimulerende krydder i tillegg og fullverdige proteiner.
- Melkesyregjæret mat og drikke har vært viktige følgesvenner. Mine favoritter som jeg har spist mest av har vært melkekefir, kombucha, vannkefir og kimchi.
- Men også yoghurt, surdeigsbakst og upasteuriserte langtidslagrede oster, samt melkesyregjæret spekemat er viktige innslag av levende og enzymrik mat full av god næring.
- Mitt beste tips er at du forsøker å fange inn helheten i tradisjonsmaten, slik at du får et variert kosthold der du får alle de essensielle næringstoffene.
- Det er også et av de beste kostholdsråd du kan få fra våre helsemyndigheter, så fremt den varierte maten ikke består av en variasjon av raffinert sukker, mel og halvfabrikata.
- Denne helheten har jeg samlet i boken min “Den moderne jeger”, som du kan lese mer om HER.
Mer fra hemali
Kremet, nydelig soppsuppe – uten melk
Langtidskokt viltgryte
Skoleboller av surdeig – uten melk
Malin var så slapp: – Løsningen skulle vise seg overraskende enkel!
-Annonse-
Hør Gry Hammer i podcast: Om tradisjonskost, EAT og fermentering
Her finner du studier om urfolks kost, og fordeler ved den