Søk
Close this search box.

Maria Borelius: – Jeg har medfølelse med fastlegen.

Maria Borelius, forfatter av Helserevolusjonen og Bliss

– Legen er låst i et system, og hun har ikke tid, sier den svenske forfatteren og vitenskapsjournalisten Maria Borelius (59). Mest kjent for suksessbøkene “Helserevolusjonen” og oppfølgeren “Bliss”.

Foto: Kjetil Skårdal Andersen

Tenk deg at du kommer til legen med diabetes 2 og ønsker å bruke kost i tillegg til legemidler. En livsendring som krever tid, tid legen ikke har. Legen blir berømmet for å få flest mulig pasienter igjennom, ikke for dybde, mener Maria.
Mange husker henne som den svenske handelsministeren med tidenes korteste karriere: Etter åtte dager måtte hun gå etter å ha informert om svart betalt barnepass til sine fire barn.
Mer kjent er hun for sine superselgende faktabøker Helserevolusjonen og oppfølgeren Blliss, oversatt til en rekke språk.

– Kvinner driver utviklingen

Det er kvinner som driver utviklingen, erfarer Maria.
– Jeg treffer dem i LA, New York, Toronto og i Norden: kvinner som prater om helse på samme vis. De går til legen om de har brystkreft, men de gjør en masse annet også. Vi er som de gamle medisinkvinnene, datidens kloke koner med urter i grytene.
Til den gang smertene kom: Maria er 52 år. Ryggen er vond, humøret er mørkt, hun mangler energi, men ikke muffinmage. Kan inflammasjon forklare smerter og uhelse?
På 80-tallet hadde hun studert biologi, nå vekker hun gammel lærdom for å forstå hvordan inflammasjon påvirker helsen. Hun finner forskning fra hele verden. Hun savner brød, pasta og eplepai, men innser at sukker i alle former må reduseres.

Inflammasjon er venn og uvenn

I biokjemikeren Barry Sears´ studie, publisert i European Review of Medical and Pharmalogical Sciences, lærer hun om inflammasjon som en venn når du har kuttsår eller urinveisinfeksjon. Men som uvenn når en stille betennelsestilstand vedvarer.
Hun leser: «Om den proinflammatoriske fasen fortsetter på et lavt, men kronisk nivå, under smerteterskelen, kan den føre til mange kroniske sykdommer.»

-Annonse-

Inflammasjon knyttet til følelser

Nevrolog Ed Bullmore er blant verdens fremste hjerneforskere og forfatter av boken «The Inflamed Mind». Han har utfordret legestanden ved å lansere begrepet «det inflammatoriske sinnet».
– Mest forundret ble jeg over den sterke koblingen mellom følelser og inflammasjon, sier Maria.
–Det fikk meg til å tenke at mat ikke er nok. Helse er 360 grader stort: naturopplevelser, kunst, musikk, åndelighet… Hun smiler:
– Jeg går ikke til legen med vond rygg lenger. Jeg fikser det med kost og stressmestring.

Våre forfedre hadde stress i form av kortvarige kriser, men kriser går over. hva gjør konstant stress med oss?

Inflammasjon er som en by med evige småbranner, forklarer Maria:
– Brannmennene blir slitne, og ingen biler er ledige når Nationaltheatret brenner.
– Våre forfedre hadde stress i form av kortvarige kriser, men kriser går over. Vi har konstant stress, hva gjør det med oss?

Heier på Gro Harlem Brundtland

– Om du var helseminister med dårlig tid?
– Da ville jeg koblet forskere med leger, og laget fora for kunnskapsoverføring om kost. Dagens legekongresser er betalt av legemiddelindustrien. Og jeg ville sørget for å systematisere forskningen.
– Finnes det gode unntak blant politikerne?
– Visst! Gro Harlem Brundtland! Hun brant for helse, ikke bare for å klatre i partisystemet. Det er bra at myndighetene er forsiktige, men jeg orker ikke å vente på deres utredninger. Det finnes nok forskning til å gå videre i lærdommen om helse via livsstil.
– Om jeg blir sint? Nei. Jeg tror på vennlig utholdenhet.

Det er bra at myndighetene er forsiktige, men jeg orker ikke å vente på deres utredninger.

Mer fra Hemali

Inflammasjon. De fleste moderne sykdom starter her. Se symptomene.
Visste du at koriander er betennelsesdempende? Lag fårikål med koriander!
Lege Fedon Lindberg: Mine beste råd for å forebygge kreft.
Tre skiver brød. Gjett hvor mye sukker?

Referanser

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3492709/
https://www.health.harvard.edu/staying-healthy/understanding-acute-and-chronic-inflammation
https://www.nature.com/articles/s41591-019-0675-0

– Annonse –

– Annonse –