Søk
Close this search box.

Svingdøren mellom tilsynsmyndigheten og Moderna

Redaktør av BMJ Peter Doshi: Først jobbet de i tilsynsmyndigheten FDA – siden gikk de til legemiddelgiganten Moderna.

Av Peter Doshi, dette er en forkortet og oversatt versjon av denne artikkelen i British Medical Journal, publisert 1. 11. 2023

Først skapte forsker Doran Fink seg en karriere i den amerikanske tilsynsmyndigheten FDA – Food and Drug Administration. Hans felt var vaksiner. Under pandemien fungerte Fink som rådgiver om koronavaksiner for befolkningen, byråkratiet, politikerne og legemiddelindustrien. Han deltok også i den endelige beslutningen om å lisensiere Pfizer- og Moderna-vaksinene.

Svingdøren blir særlig misbrukt i byråer der enorme pengesummer tilfaller dem.

To måneder etter at Fink i desember 2022 avsluttet sitt engasjement hos FDA, ble han ansatt i Moderna. Hans stilling er innen kliniske utviklingsprogrammer for smittsomme sykdommer.

-Annonse-

BMJ finner at også en annen forsker gikk fra sitt engasjement hos tilsynsmyndigheten FDA til Moderna.

Jaya Goswami startet ved FDAs Senter for biologisk evaluering og forskning i mars 2020. Ifølge henne selv hadde hun «bred oversikt over vaksiner og biologisk klinisk utvikling”. Hun var ansvarlig for å evaluere om de kliniske dataene for Modernas covid-vaksiner oppfylte regelverkets standarder for godkjenning.

Moderna fikk lisens for sine vaksiner i januar 2022. Goswamis oppgir at hun forlot FDA i juni 2022 og i samme måned startet som direktør for klinisk utvikling innen infeksjonssykdommer hos Moderna.

Svingdør mellom Moderna og det offentlige

En slik svingdør mellom offentlig og privat sektor har eksistert i tiår og vært gjenstand for kritikk fordi det truer tilliten til offentlige beslutningsprosesser.
Lobbyist for forbrukerorganisasjonen Public Citizen Craig Holman:
– Vi forventer at ansatte i offentlig sektor tjener allmennhetens interesse, og vi trenger tiltak for å sikre at de gjør det. Svingdøren blir særlig misbrukt i byråer der enorme pengesummer tilfaller dem. Dette er et stort problem i FDA, spesielt under pandemien og Operation Warp Speed. Operation Warp Speed er partnerskapet mellom legemiddelindustrien og militæret for å fremskynde koronavaksiner til markedet.

FDA kontrollerer ikke hvor tidligere ansatte går

BMJ finner ikke at FDA registrerer hvor de ansatte går etter at de forlater den offentlige tjenesten. Tilsynsmyndigheten krever heller ikke at ansatte skal gjennomgå en godkjennings- eller klareringsprosess før de blir ansatt i kommersiell industri. Til tross for at det fra offentlig hold lyder at
“begrensninger inkludere et permanent forbud mot å «bytte side», definert som “et livstidsforbud mot å kommunisere til eller representere regjeringen på vegne av sine ny arbeidsgiver eller noen annen i saker der de deltok personlig og vesentlig under hele deres offentlige tjeneste.»

Videre lyder det at de som søker eller forhandler om en kommersiell jobb i bransjen “umiddelbart må trekke seg fra deltakelse i enhver offentlig sak som involverer potensiell arbeidsgiver som part.»


Modernas bånd til det offentlige

  • Moderna ble grunnlagt i 2010. Forsøkene på å utvikle mRNA- produkter var mange, men de lykkes ikke før koronapandemien.
  • Styremedlem Moncef Slaoui ble utnevnt av president Trump til å lede Operation Warp Speed. Da solgte Slaoui hele sin aksjepost på rundt 12 millioner dollar og trakk seg fra styret i Moderna. Dog beholdt han en eierandel verdt ca. 10 millioner dollar i GlaxoSmithKline, en annen mottaker av Operation Warp Speed midler.
  • Slaouis stilling i Moderna lød “entreprenør”, en stilling som er underlagt mildere etiske krav for føderalt statsansatte.
  • På vegne av Public Citizen klaget Holman på dette, den fikk ikke medhold.
  • Under Slaouis ledelse ble Moderna ledende.
  • Modernas fase 1-studie startet i mars 2020, 66 dager etter at virussekvensen ble kjent.
  • Midtsommers hadde USA lovet 955 millioner dollar til fase 3-forsøk med ytterligere 1,5 milliarder dollar gjennom en forhåndsavtale for levering av 100 millioner doser.
  • I mars 2021 anslo en kongressrapport at Moderna hadde mottatt 4,94 milliarder dollar for totalt 300 millioner doser.
  • 18. desember 2020, under ledelse av FDAs Stephen Hahn, ga FDA verdens første autorisasjon til Modernas covid-vaksine, mRNA-1273.
  • Et halvt år senere, etter å ha sagt opp sin stilling i overgangen til Biden-administrasjonen, ble Hahn engasjert i Flagship Pioneering —fondet som ga opphavet til Moderna.

Flere kilder:
Demasi M. From FDA to MHRA: are drug regulators for hire?BMJ 2022;377:.
doi: 10.1136/bmj.o1538. pmid: 35768073
Department of Health and Human Services. Summary of post-employment restrictions. Jan 2022.
https://ethics.od.nih.gov/sites/default/files/Summary-Post-Employment-Restrictions-January2022.pdf
Obama B, White House. Shutting the revolving door. 2009. https://obamawhitehouse.archives.gov/21stcenturygov/actions/revolving-door
Holman C, Esser C. Revolving door restrictions by state, 2019. Public Citizen. 23 Jul 2019.
https://www.citizen.org/wp-content/uploads/Revolving-Door-Restrictions-by-State-2019.pdf
Keefe PR. Empire of Pain: The Secret History of the Sackler Dynasty. Knopf Doubleday Publishing
Group, 2021.
Meier B. Pain Killer: An empire of deceit and the origin of America’s Opioid epidemic. Random
House Publishing Group, 2023.
Dopesick: Dealers, doctors, and the drug company that addicted America. Hulu. 2021.
https://www.hulu.com/series/dopesick-227de06a-d3d4-42e0-9df1-bb5495e1738d
PainkillerNetflix. 2023. https://www.netflix.com/title/81095069
US Government Accountability Office. Prescription drugs: OxyContin abuse and diversion and
efforts to address the problem. 22 Jan 2004. https://www.gao.gov/products/gao-04-110
Bien J, Prasad V. Future jobs of FDA’s haematology-oncology reviewers. BMJ 2016;354:.
doi: 10.1136/bmj.i5055. pmid: 27677772
Piller C. Is FDA’s revolving door open too wide?Science 2018;361:.
doi: 10.1126/science.361.6397.21. pmid: 29976809

– Annonse –

– Annonse –

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *