Indremedisiner Hexeberg: Mine kollegers organisasjoner er det største problemet

middelaldrende mann med briller og lys skjorte smiler litt mot kamera, grå bakgrunn

– Det største problemet er ikke legemiddelindustrien, men mine kollegers organisasjoner, sier spesialist i indremedisin Erik Hexeberg.

Disse profiterer på sitt tette samarbeid med legemiddel- og utstyrsindustri på en slik måte at de blir bundet i sine synspunkter. Det er et større problem enn at legemiddelindustrien er skruppelløs. Og opptatt av at deres produkter ikke bare skal brukes av dem som virkelig trenger dem, men av så mange som mulig.


Erik Hexeberg er spesialist i indremedisin og har lang erfaring med hjertepasienter. Han har også jobbet i legemiddelindustrien.

Fagorganisasjoner i symbiose med industri

– Legers organisasjoner og regulerende myndigheter burde satt andre krav til studier. European Society of Cardiology og American Heart Association har faglig status, men er påvirket av industrien. Det er de legefaglige organisasjonene som lager kongresser og gir retningslinjer og styrer ulike behandlingstradisjoner. De lever i symbiose med farmasøytisk- og utstyrsindustri som betaler for å få tilgang til kongresser og såkalte round tables. Dette er en måte hvor farmasøytisk- og utstyrsindustri øver innflytelse på våre myndigheter via de faglige organisasjonene. De ser ut til å være uavhengige, men er tett koblet mot industrien, det er et samrøre.

-Annonse-

Våre politikere svikter totalt. De følger byråkratiet og stiller ikke spørsmål ved rådene de får. Slik blir det ingen forskjell mellom partiene innen helsepolitikk.

Bedraget om kolesterol

Med sin kone Sofie Hexeberg har Erik skrevet boken Nytt blikk på kolesterol, har vi blitt lurt. Om hvorfor høyt kolesterol ikke er farlig for alle og om hvordan forskning kan lyve. Det er bare en del av det «dårlige» kolesterolet som er skadelig, og det måles ikke ved vanlige kolesteroltester hos fastlegen, framkommer det i boken.

Erik viser til at nye retningslinjer for kolesterolbehandling gir enda lavere grenser for kolesterolverdier, som fører til enda mer behov for medikamenter.
– Bakgrunnen er ikke nødvendigvis medisinsk, men kommersiell for at de nye legemidlene som skal senke kolesterol blir tatt i bruk i større grad. Her hjemme er Den norske legeforeningen et eksempel på en som formidler retningslinjer som ikke nødvendigvis er bare faglige. Rådet om å ytterligere redusere kolesterolnivået fremstår som et uavhengig råd, men det er økonomisk styrt. De store, internasjonale fagforeningene er egentlige ganske økonomisk styrt, basert på hva som skaper inntekter til foreningene.

Rådet om å ytterligere redusere kolesterolnivået fremstår som uavhengig, men det er økonomisk styrt.

Hør Hexeberg i Hemalipodden om

 • Overforbruk av kolesterolsenkende medisiner som statiner
 • Behovet for diabetesmedisin kunne vært mindre med andre kostråd
 • Forskerne blitt lurt av seg selv om fett, derav dårlige råd om kolesterol:
  Industrielt transfetts rolle i troen på at mettet fett er farlig og forårsaker hjerte- og karsykdom
  Man skjønte ikke at stivelse kunne omdannes til fett
  Disse to grunnleggende forhold og misforståelser endte med å gi råd om å redusere mettet fett og heller spise stivelsesrike matvarer
 • Det har ført til epidemier av fedme, overvekt, diabetes 2 – som gir risiko for hjerte- og karsykdom
 • Høyt totalkolesterolnivå fører ikke nødvendigvis til tette blodårer
 • Å endre kostråd ville være å innrømme at de har tatt feil
 • Nye, nordiske kostråd (NNR2023): Dårlige råd og sviktende vitenskap
 • Les Hexebergs kronikk: Tvilsom metodikk og feil konklusjon

– Annonse –

– Annonse –

2 kommentarer

 1. Helt enig . Har vært gjennom alt dette med feil mat og medisiner som holdt på å ta livet av meg. Har forandret på kosten og sluttet med all medisin, og er frisk. Takk til Dere som tar opp dette.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *