fbpx

Malin var så slapp: – Utrolig hvor enkel løsningen var!

Malin spiste sunt, så hvorfor var hun så slapp? Under studiet i ernæring lærte Malin om det som skulle bli nøkkel til energi.

Malin Bruset vokste opp i Sverige med foreldre som tenkte holistisk om helse. Hun er utdannet ernæringsterapeut, og forfatter av «Den lille barnematbibelen». Kunnskap om mat og helse mangler altså ikke. Så hvorfor var hun så slapp?
– Det er ikke meningen at formen skal være slik, tenkte hun.
– Særlig etter måltidene var jeg slapp. Men det er vanskelig å tenke klart når det gjelder en selv. Noe annet er å råde andre.
– Hvorfor er ikke du piggere, du som spiser så sunt, spurte folk.

Magesyre

Under ernæringsstudiet oppdaget Malin magesyrens betydning. Hadde hun for lite? Tilskudd av magesyretabletter viste seg å være nøkkelen.
– Det første jeg merket, var at jeg ble mykere i kroppen. Og mindre trøtt, bedre fordøyelse. Jeg var utrent, men nå kunne jeg fint løpe tre kilometer. Forskjellen var enorm. De gode endringene skyldtes bedre næringsopptak. Uten magesyre kan du ikke oppta næring. Jeg er magesyrefrelst!
Malin oppdaget at sellerijuice på tom mage er smart.
– Det fungerer like bra som magesyretabletter, nå har jeg ikke tatt tabletter på over ett år. Kun sellerijuice gjelder!

Syrenøytraliserende kan gjøre vondt verre

Om du søker på «magesyre”, får du trolig inntrykk av at du har for mye. Og at du trenger tilskudd. Det er mer sannsynlig at du har for lite.
Men det typiske ved halsbrann, sure oppstøt og oppblåst mage er at du rådes til å ta syrenøytraliserende. For mange er det feil, og plagene kan forverres. Syrenøytraliserende medikamenter er blant er de mest solgte i Norge.
– For lite magesyre er mye vanligere enn for lite, sier Jens Veiersted. Han underviser ved Tunsberg Medisinske skole, som utdanner ernæringsterapeuter, blant annet.
– Om du har problemer med halsbrann, skyldes det ofte for lite magesyre. For lite magesyre kan hemme mange funksjoner, sier Veiersted.

Jens Veiersted underviser ved Tunsberg Medisinske skole.

Insulin hemmer magesyre

Flere studier viser at høyt nivå av insulin hindrer produksjon av magesyre. Insulin er hormonet som får blodsukkeret inn cellene. Nivået av insulin er altså direkte knyttet til ditt inntak av karbohydrater. Derfor råder Veiersted: begrens karbohydratene!
– Lengre matpauser er også gunstig fordi kroppen da pauser produksjonen av insulin. Mange har erfart at halsbrann forsvinner når en går over til karbotilpasset kosthold, sier Veiersted.

Les: Tre skiver brød. Gjett hvor mye sukker?

Sur mage kan bety for lite magesyre

Syrehemmende tabletter blokkerer produksjonen av magesyre. De gjør altså vondt verre dersom du har for lite. Ved symptomer som svie i spiserøret, raping og dårlig ånde rådes du typisk til medikamenter kalt protonpumpehemmere: Somac, Nexium, Losec, Lanzo mm. Før du tar slike, bør du vite om det virkelig er for mye magesyre som er problemet. Protonpumpehemmere er forbundet med en 30 prosent økning i risikoen for lungebetennelse. Studier viser også at medikamentene knyttes til økt risiko for magekreft. Samt bivirkninger som osteoporose, næringsmangel og lite energi. Så om du går på magesyrehemmende, snakk da med legen om du bør slutte eller ta en pause.

Ved fordøyelsesplager er det typisk å mistenke disse årsakene:

  • matallergier
  • ubalanse i tarmflora
  • for lite væskeinntak stress

Magesekken blir altså oversett, selv om mange fordøyelsesproblemer starter der. Produksjonen av magesyre styres av hormoner og signalstoffer på intrikat vis. Maten bør ikke bli liggende ufordøyd, for da kan bakterier som burde dø overleve. Tenk deg mat som ligger i romtemperatur for lenge. Det samme kan skje i magen ved for lite magesyre. Bakterien Helicobacter pylori – ”magesårbakterien” er et eksempel. Overvekst av denne tærer på slimhinnen i magesekken, da produserer du enda mindre magesyre. I verste fall kan det gi magesår, gastritt, kreft eller irritabel tarm. Spiserøret er ikke lagd for å tåle den sterke syren fra magesekken. Med stadige sure oversvømmelser nedenfra kan slimhinnene skades. I ett av ti tilfeller kan cellene i spiserøret endre seg, over tid gir det økt risiko for kreft i spiserøret.
Forskning tyder på at forekomsten av reflukssykdom har økt betydelig de siste tiåra, både i Norge og andre industrialiserte land. 

Magesyre dreper bakterier

Magesyren tar knekken på bakterier og virus, den er altså en viktig del av immunforsvaret. Med unntak av Helicobacter pylori overlever ingen bakterier i et normalt miljø i magen. Husk det når du er i eksotiske strøk der uvante bakterier finnes. Magesyretilskudd kan være en god forsikring! Uansett: Sjekk nivået av magesyre før du starter på syrenøytraliserende medisin!

Symptomer på lite magesyre kan misoppfattes som det motsatte:

  • Halsbrann/refluks
  • Maten blir liggende lenge i magen
  • Oppblåsthet og gassdannelse
  • Kronisk diaré
  • Kronisk Candida-infeksjon
  • Dårlig ånde
  • Hudproblemer, flisete negler
  • Belegg på tunga
  • Ufordøyd mat
  • Forstoppelse
  • Kvalme
  • Følelsen av at maten ikke vil ned i magen
  • Hes stemme, kremter mye

Årsaker til for lite magesyre kan være

  • Stress
  • Inaktivitet
  • For mye karbohydrater
  • For mye vann til måltidet
  • Mangel på B6 eller sink
  • Svake binyrer (langvarig stress)
  • Hypotyreose (lavt stoffskifte)
  • Saltmangel

Dette kan du gjøre

Reduser inntaket av karbohydrater (sukker, brød, korn, ris, poteter…) Da vil insulinnivå i blodet synke, hormonet insulin ser ut til å hemme magesyreproduksjon.
Tilskudd av sink, B6 og jod kan hjelpe.
Syretilskudd er mest effektivt, og ufarlige for de fleste.
For eksempel: Aciglumin selges reseptfritt på apoteket, fra helsekost får du Betaine HCl.
Sellerijuice på tom mage kan også fungere.

Dosering er viktig

Begynn med en kapsel/tablett til måltidet, øk med en tablett for hvert måltid til du kjenner en «brennende» følelse i mellomgulvet.
Når du kjenner denne varmen, har du tatt for mye, og kan redusere med en. Da har du funnet din dose.
Fortsett med denne til du eventuelt trenger å redusere mer.

Har du nok? Slik kan du sjekke magesyren

Noen leger anbefaler sitrontesten: Drikk saften av en halv sitron på tom mage om morgenen. Det skal svi. Om ikke, kan det tyde på for lite magesyre.
Eller natrontesten: løs opp en teskje natron (bikarbonat) i vann, drikk på tom mage. Den er basisk, i magen vil den reagere med magesyre – du skal rape! Om ikke, kan det bety for lite magesyre.
Lab 1 utfører en såkalt Gastropanel undersøkelse, som måler det hormonet som stimulerer magesekken til å utskille syre.

Du trenger magesyre:

  • For opptak av en rekke viktige stoffer, som vitamin B12 og mineraler
  • For lite magesyre er en av de antatt underliggende årsaker til SIBO (bakteriell overvekst i tynntarmen).
  • For lite magesyre knyttes til kreft i magen
  • Ved bakterieovervekst i tynntarmen kan bakteriene bryte ned gallesalter, det reduserer opptaket av fett
  • Ved nedbryting av gallesalter dannes gallesyre som irriterer tarmveggen og gir betennelser i tarmslimhinnen
  • Det kan utvikle IBS (irritert tarm)
  • Slik reduseres opptak av næring, som vitaminer og mineraler
  • Med vanlig magesyreproduksjon har innholdet i magen pH mellom 1,5 og 3,0.
  • Magesekken er kroppens sureste sted, så surt at du kan fordøye en spiker!

Referanser

Mer fra hemali


Slik fôrer du de gode tarmbakteriene.
hemali mening: Korona, overvekt og livsstil, kan vi snakke om det?
Kaptein Thomas Ulsrud: – Trener godt på tom mage!

Følg oss!

0FansLike
0FollowersFollow

Poleszynski: – Dette gjør jeg for å unngå virus!

– Siden epidemien ble konstatert, har myndighetene kun snakket om smitte, vaksine, nedstenging, testing og munnbind. Men null om hva vi selv kan gjøre med kostholdet og tilskudd, sier Dag Viljen Poleszynski.

Far ble vaksinert, men han er like innesperret. Hva var vitsen da?

Vi er skeptiske til en vaksine som ikke er testet på fars aldersgruppe. Men lovnadene om frihet veide tyngre. Så slipper far likevel ikke ut. Hva var vitsen med vaksinen, da?

Mettet fett: – Vi har ikke forstått den biologiske mekanismen!

Striden går om mettet fett: Gir det risiko for sykdom, eller ikke? Ernæringsbiolog Marit Kolby Zinöcker håper at vi nå står ved et sprang.

Les mer om ...

Poleszynski: – Dette gjør jeg for å unngå virus!

– Siden epidemien ble konstatert, har myndighetene kun snakket om smitte, vaksine, nedstenging, testing og munnbind. Men null om hva vi selv kan gjøre med kostholdet og tilskudd, sier Dag Viljen Poleszynski.

Far ble vaksinert, men han er like innesperret. Hva var vitsen da?

Vi er skeptiske til en vaksine som ikke er testet på fars aldersgruppe. Men lovnadene om frihet veide tyngre. Så slipper far likevel ikke ut. Hva var vitsen med vaksinen, da?

Mettet fett: – Vi har ikke forstått den biologiske mekanismen!

Striden går om mettet fett: Gir det risiko for sykdom, eller ikke? Ernæringsbiolog Marit Kolby Zinöcker håper at vi nå står ved et sprang.

Christine fordypet seg i rådet om ”melk for kalsium.” Hun fant noe ille.

Rådet om kalsium og melk, hva ligger bak? I arbeidet med masteroppgaven ble Christine skremt. – For kultur viste seg minst like viktig som evidens.

Mange flere har cøliaki og intoleranser. Har vi blitt pysete?

Ifølge lege Jørgen Skavlan er vi blitt så velfødde at vi må skape oss diagnoser for å føle at vi står på beina. Eller?