Søk
Close this search box.

Rundstykker med chia!

nært av rundstykker på et fat

Rundstykker med chia, uten mel. La de runde få følge av en nydelig aioli, da vel!

Lag rundstykker med chia – uten hvetemel! Hva er det med chia, da? La hemali fortelle: Chia er fra en plante i myntefamilien, urgammel næring som var mye brukt hos mayaer og astekere. Navnet chia er fra maya, og betyr ”styrke”.
Chia støtter fordøyelsen, gir masse fiber, masse næring. Chia inngår i lav FODMAP. Frøene smaker lite, dermed kan du bruke dem i alt fra smoothie til brød uten at smaken dominerer.

Du trenger:

3 dl vann, eller fløte og vann blandet
50 g chiafrø
50 g mandelmel
50 g kokosmel
3 ss smeltet smør
1/2 ss bakepulver
1/2 ss fiberhusk
1 ts kanel
1 ts kardemomme
2 ss kokosblomstsukker eller 1 ts sukrin
En klype salt

Slik gjør du:

  • Bland sammen chiafrø og væsken, og la blandingen svelle i 15 minutter
  • Tilsett de andre ingrediensene, rør godt
  • La blandingen stå i 5-10 minutter
  • Form til seks rundstykker på et bakepapir
  • Stek på 225 grader midt i ovnen i ca 20 minutter
  • La rundstykkene hvile en stund etter steking, du kan jo lage aioli imens:

Nesten hjemmelaget aioli – passer like godt til rundstykkene som til sjømat!

Når det skal smake hjemmelaget, men du ikke har lyst til å krangle med stavmikseren. Høyre og venstre hånd, gjør bare sånn:

  • Ca. 200 g. Hellmanns majones
  • Ca. 200 g. creme fraiche
  • 1-3 fedd hvitløk, presset
  • 1-2 ts dijonsennep
  • Smak til med en god dasj sitron, salt og pepper
  • Bland det godt sammen, nyt aiolien til rundstykkene, til sjømat, som dipp, til kjøttpålegget…
Du trenger ikke å krangle med stavmikseren for “hjemmelaget” aioli. Denne lager du på et vips!

Matdoktoren: chia fordi

  • Gir masse omega-3
  • Løselig og uløselig fiber og protein
  • En rekke vitaminer, mineraler og antioksidanter
  • 15 gram chia gir: 6 g fiber, 2,4 g protein, og 2,7 g omega-3.
  • Altså skal du spise en del for å dekke dagsbehovet for Omega 3, myndighetene anbefaler friske voksne 1 til 2 gram Omega 3. Mange av hemalis fagkilder anbefaler mer.
  • Mange lager chiagele ved å bløte dem i væske, chia absorberer 9-10 ganger sin egen vekt på ca et kvarter. Gjør slik:
  • Bland chiafrø med vann i forholdet 1:7, for eksempel 1 dl chia og 7 dl vann.
  • Gelé av chia holder seg inntil en uke i kjøleskapet Du kan bruke den i grøt, smoothie, brøddeig, yoghurt, dressinger…
  • Du kan blande chia i kokosmelk, juice, med bær…

Mer fra hemali

Tre skiver brød, gjett hvor mye sukker?
For mye magesyre? For lite er vanligere.
Rå peanøttkake! Uten steking, uten gluten.
Denne kokoskaken gjør susen!

-Annonse-

– Annonse –

– Annonse –