Rundstykker med chia!

nært av rundstykker på et fat

Rundstykker med chia, uten mel. La de runde få følge av en nydelig aioli, da vel!

Lag rundstykker med chia – uten hvetemel! Hva er det med chia, da? La hemali fortelle: Chia er fra en plante i myntefamilien, urgammel næring som var mye brukt hos mayaer og astekere. Navnet chia er fra maya, og betyr ”styrke”.
Chia støtter fordøyelsen, gir masse fiber, masse næring. Chia inngår i lav FODMAP. Frøene smaker lite, dermed kan du bruke dem i alt fra smoothie til brød uten at smaken dominerer.

Du trenger:

3 dl vann, eller fløte og vann blandet
50 g chiafrø
50 g mandelmel
50 g kokosmel
3 ss smeltet smør
1/2 ss bakepulver
1/2 ss fiberhusk
1 ts kanel
1 ts kardemomme
2 ss kokosblomstsukker eller 1 ts sukrin
En klype salt

Slik gjør du:

  • Bland sammen chiafrø og væsken, og la blandingen svelle i 15 minutter
  • Tilsett de andre ingrediensene, rør godt
  • La blandingen stå i 5-10 minutter
  • Form til seks rundstykker på et bakepapir
  • Stek på 225 grader midt i ovnen i ca 20 minutter
  • La rundstykkene hvile en stund etter steking, du kan jo lage aioli imens:

Nesten hjemmelaget aioli – passer like godt til rundstykkene som til sjømat!

Når det skal smake hjemmelaget, men du ikke har lyst til å krangle med stavmikseren. Høyre og venstre hånd, gjør bare sånn:

  • Ca. 200 g. Hellmanns majones
  • Ca. 200 g. creme fraiche
  • 1-3 fedd hvitløk, presset
  • 1-2 ts dijonsennep
  • Smak til med en god dasj sitron, salt og pepper
  • Bland det godt sammen, nyt aiolien til rundstykkene, til sjømat, som dipp, til kjøttpålegget…
Du trenger ikke å krangle med stavmikseren for “hjemmelaget” aioli. Denne lager du på et vips!

Matdoktoren: chia fordi

  • Gir masse omega-3
  • Løselig og uløselig fiber og protein
  • En rekke vitaminer, mineraler og antioksidanter
  • 15 gram chia gir: 6 g fiber, 2,4 g protein, og 2,7 g omega-3.
  • Altså skal du spise en del for å dekke dagsbehovet for Omega 3, myndighetene anbefaler friske voksne 1 til 2 gram Omega 3. Mange av hemalis fagkilder anbefaler mer.
  • Mange lager chiagele ved å bløte dem i væske, chia absorberer 9-10 ganger sin egen vekt på ca et kvarter. Gjør slik:
  • Bland chiafrø med vann i forholdet 1:7, for eksempel 1 dl chia og 7 dl vann.
  • Gelé av chia holder seg inntil en uke i kjøleskapet Du kan bruke den i grøt, smoothie, brøddeig, yoghurt, dressinger…
  • Du kan blande chia i kokosmelk, juice, med bær…

Mer fra hemali

Tre skiver brød, gjett hvor mye sukker?
For mye magesyre? For lite er vanligere.
Rå peanøttkake! Uten steking, uten gluten.
Denne kokoskaken gjør susen!

-Annonse-

– Annonse –

– Annonse –

[bsa_pro_ad_space id=1]
[bsa_pro_ad_space id=9]