Rundstykker med chia, uten mel. La de runde få følge av en nydelig aioli, da vel!
Lag rundstykker med chia – uten hvetemel! Hva er det med chia, da? La hemali fortelle: Chia er fra en plante i myntefamilien, urgammel næring som var mye brukt hos mayaer og astekere. Navnet chia er fra maya, og betyr ”styrke”.
Chia støtter fordøyelsen, gir masse fiber, masse næring. Chia inngår i lav FODMAP. Frøene smaker lite, dermed kan du bruke dem i alt fra smoothie til brød uten at smaken dominerer.
Du trenger:
3 dl vann, eller fløte og vann blandet
50 g chiafrø
50 g mandelmel
50 g kokosmel
3 ss smeltet smør
1/2 ss bakepulver
1/2 ss fiberhusk
1 ts kanel
1 ts kardemomme
2 ss kokosblomstsukker eller 1 ts sukrin
En klype salt
Slik gjør du:
- Bland sammen chiafrø og væsken, og la blandingen svelle i 15 minutter
- Tilsett de andre ingrediensene, rør godt
- La blandingen stå i 5-10 minutter
- Form til seks rundstykker på et bakepapir
- Stek på 225 grader midt i ovnen i ca 20 minutter
- La rundstykkene hvile en stund etter steking, du kan jo lage aioli imens:
Nesten hjemmelaget aioli – passer like godt til rundstykkene som til sjømat!
Når det skal smake hjemmelaget, men du ikke har lyst til å krangle med stavmikseren. Høyre og venstre hånd, gjør bare sånn:
- Ca. 200 g. Hellmanns majones
- Ca. 200 g. creme fraiche
- 1-3 fedd hvitløk, presset
- 1-2 ts dijonsennep
- Smak til med en god dasj sitron, salt og pepper
- Bland det godt sammen, nyt aiolien til rundstykkene, til sjømat, som dipp, til kjøttpålegget…
Matdoktoren: chia fordi
- Gir masse omega-3
- Løselig og uløselig fiber og protein
- En rekke vitaminer, mineraler og antioksidanter
- 15 gram chia gir: 6 g fiber, 2,4 g protein, og 2,7 g omega-3.
- Altså skal du spise en del for å dekke dagsbehovet for Omega 3, myndighetene anbefaler friske voksne 1 til 2 gram Omega 3. Mange av hemalis fagkilder anbefaler mer.
- Mange lager chiagele ved å bløte dem i væske, chia absorberer 9-10 ganger sin egen vekt på ca et kvarter. Gjør slik:
- Bland chiafrø med vann i forholdet 1:7, for eksempel 1 dl chia og 7 dl vann.
- Gelé av chia holder seg inntil en uke i kjøleskapet Du kan bruke den i grøt, smoothie, brøddeig, yoghurt, dressinger…
- Du kan blande chia i kokosmelk, juice, med bær…
Mer fra hemali
Tre skiver brød, gjett hvor mye sukker?
For mye magesyre? For lite er vanligere.
Rå peanøttkake! Uten steking, uten gluten.
Denne kokoskaken gjør susen!
-Annonse-