fbpx

Soppsuppe – kremet, men uten melk

Til soppsuppen fant jeg verken fersk eller fryst kantarell på butikken, så det ble hermetisert. Det funket helt fint!


Maren Aasen

Maren Aasen er ernæringsfysiolog, treningsinspirator, gründer og blogger. Hun deler sine eminente oppskrifter: nydelige, blodsukkervennlige og gjerne uten gluten og kumelk. Les mer om Maren her.
PS Visste du at Maren og familien hennes i Trøndelag lager kombucha? Altså fermentert te.


Kjæresten min Luca har vært i på en liten roadtrip og tatt bilder med Douchebags. De har blant annet vært i Ålesund og Trollstigen… Må innrømme at jeg er bittelitt sjalu. Har dere sjekket Douchebags? Dritkule sekker og bager!
Anyways, jeg hadde lyst på noe varmt og godt til middag, da ble det soppsuppe! Jeg brukte kraft som mamma hadde i fryseren, men du kan bruke en god buljong. Skulle så klart hatt fersk selvplukket kantarell, men deeet hadde jeg ikke. Jeg fant verken fersk eller fryst kantarell på butikken, så det ble hermetisert. Og det funket helt fint!
Hvorfor sopp? Hvorfor kraft? Les lenger ned i artikkelen.

Kremet soppsuppe

3 sjalottløk
600 g sopp (jeg brukte sjampinjong og kantarell)
1 liter kraft eller buljong
250 ml kokosmelk (du kan også bruke melk/fløte)
Salt
Smør eller olivenolje til steking
Bacon til topping

Slik gjør du

  • Stek sjalottløk, sopp i smør/olje i en panne eller stor kjele. Jeg stekte først løken, så soppen i to omganger i panne siden det ble så mye, og hadde det over i en kjele etterpå.
  • Tilsett kraften/buljongen og kokosmelk og kok opp.
  • Kjør med stavmikser til kremet konsistens, smak til med salt.
  • Spe ut med mer vann/kokosmelk om det blir for tykt.
  • Stek baconbiter til topping, og ha på friske urter før servering. Nam!
Soppsuppe uten melk, men med masse smak – og bacon!
  • Visste du at nesen 60 prosent av maten vi kjøper i butikken regnes som ultrabearbeidet?
  • Og at den endringen i våre matvaner er knyttet til risiko for fedme, diabetes, tarmsykdommer, autoimmune sykdommer, kreft og flere?

hemali Matdoktoren: Slik fôrer du de gode tarmbakteriene.

Hvorfor sopp?

  • Plantebasert mat gir fiber, som styrker de gode tarmbakteriene
  • Sammenhengen mellom god tarmflora og helse regnes som et gjennombrudd innen siste års forskning
  • Sopp gir mineraler, mineraler og andre stoffer som hjelper immunforsvaret til å forebygge og motvirke inflammasjon
  • Inflammasjon er viktigste bakenforliggende årsak til de fleste livsstilssykdommer

Hvorfor kraft?

  • Kraft er fantastisk kilde til vitaminer, mineraler, kollagen og sunt fett
  • Kraft er god utnyttelse av matens ressurser
  • For spesielt interesserte anbefaler vi podcastepisoden hvor Chris Masterjohn Ph.d., og ernæringsforsker Alex Leaf og Vladimir Heiskanen diskuterer viktigheten av aminosyren glysin, som kraft er spesielt rik på
  • Mer om kraft med kilder til forskning finnes i innlegget Kraft i ben og armer av Johnny Laupsa Borge, master i ernæring og doktorgradsstipendiat ved universitetet i Bergen.

Sitat fra Norsk tidsskrift for ernæring:

studier antyder at inntaket av ultrabearbeidet mat kan være en indikator for utvikling av livsstilssykdom.

Spise mer jord? Tja, professoren viser i hvert fall til at jord gjenoppretter tarmens balanse.
NRK: Sammenheng mellom sopp og vitamin D?

Følg oss!

0FansLike
0FollowersFollow

Poleszynski: – Dette gjør jeg for å unngå virus!

– Siden epidemien ble konstatert, har myndighetene kun snakket om smitte, vaksine, nedstenging, testing og munnbind. Men null om hva vi selv kan gjøre med kostholdet og tilskudd, sier Dag Viljen Poleszynski.

Far ble vaksinert, men han er like innesperret. Hva var vitsen da?

Vi er skeptiske til en vaksine som ikke er testet på fars aldersgruppe. Men lovnadene om frihet veide tyngre. Så slipper far likevel ikke ut. Hva var vitsen med vaksinen, da?

Mettet fett: – Vi har ikke forstått den biologiske mekanismen!

Striden går om mettet fett: Gir det risiko for sykdom, eller ikke? Ernæringsbiolog Marit Kolby Zinöcker håper at vi nå står ved et sprang.

Les mer om ...

Poleszynski: – Dette gjør jeg for å unngå virus!

– Siden epidemien ble konstatert, har myndighetene kun snakket om smitte, vaksine, nedstenging, testing og munnbind. Men null om hva vi selv kan gjøre med kostholdet og tilskudd, sier Dag Viljen Poleszynski.

Far ble vaksinert, men han er like innesperret. Hva var vitsen da?

Vi er skeptiske til en vaksine som ikke er testet på fars aldersgruppe. Men lovnadene om frihet veide tyngre. Så slipper far likevel ikke ut. Hva var vitsen med vaksinen, da?

Mettet fett: – Vi har ikke forstått den biologiske mekanismen!

Striden går om mettet fett: Gir det risiko for sykdom, eller ikke? Ernæringsbiolog Marit Kolby Zinöcker håper at vi nå står ved et sprang.

Christine fordypet seg i rådet om ”melk for kalsium.” Hun fant noe ille.

Rådet om kalsium og melk, hva ligger bak? I arbeidet med masteroppgaven ble Christine skremt. – For kultur viste seg minst like viktig som evidens.

Mange flere har cøliaki og intoleranser. Har vi blitt pysete?

Ifølge lege Jørgen Skavlan er vi blitt så velfødde at vi må skape oss diagnoser for å føle at vi står på beina. Eller?