fbpx

Soppsuppe – kremet, men uten melk

Til soppsuppen fant jeg verken fersk eller fryst kantarell på butikken, så det ble hermetisert. Det funket helt fint!


Maren Aasen

Maren Aasen er ernæringsfysiolog, treningsinspirator, gründer og blogger. Hun deler sine eminente oppskrifter: nydelige, blodsukkervennlige og gjerne uten gluten og kumelk. Les mer om Maren her.
PS Visste du at Maren og familien hennes i Trøndelag lager kombucha? Altså fermentert te.


Kjæresten min Luca har vært i på en liten roadtrip og tatt bilder med Douchebags. De har blant annet vært i Ålesund og Trollstigen… Må innrømme at jeg er bittelitt sjalu. Har dere sjekket Douchebags? Dritkule sekker og bager!
Anyways, jeg hadde lyst på noe varmt og godt til middag, da ble det soppsuppe! Jeg brukte kraft som mamma hadde i fryseren, men du kan bruke en god buljong. Skulle så klart hatt fersk selvplukket kantarell, men deeet hadde jeg ikke. Jeg fant verken fersk eller fryst kantarell på butikken, så det ble hermetisert. Og det funket helt fint!
Hvorfor sopp? Hvorfor kraft? Les lenger ned i artikkelen.

Kremet soppsuppe

3 sjalottløk
600 g sopp (jeg brukte sjampinjong og kantarell)
1 liter kraft eller buljong
250 ml kokosmelk (du kan også bruke melk/fløte)
Salt
Smør eller olivenolje til steking
Bacon til topping

Slik gjør du

  • Stek sjalottløk, sopp i smør/olje i en panne eller stor kjele. Jeg stekte først løken, så soppen i to omganger i panne siden det ble så mye, og hadde det over i en kjele etterpå.
  • Tilsett kraften/buljongen og kokosmelk og kok opp.
  • Kjør med stavmikser til kremet konsistens, smak til med salt.
  • Spe ut med mer vann/kokosmelk om det blir for tykt.
  • Stek baconbiter til topping, og ha på friske urter før servering. Nam!
Soppsuppe uten melk, men med masse smak – og bacon!
  • Visste du at nesen 60 prosent av maten vi kjøper i butikken regnes som ultrabearbeidet?
  • Og at den endringen i våre matvaner er knyttet til risiko for fedme, diabetes, tarmsykdommer, autoimmune sykdommer, kreft og flere?

hemali Matdoktoren: Slik fôrer du de gode tarmbakteriene.

Hvorfor sopp?

  • Plantebasert mat gir fiber, som styrker de gode tarmbakteriene
  • Sammenhengen mellom god tarmflora og helse regnes som et gjennombrudd innen siste års forskning
  • Sopp gir mineraler, mineraler og andre stoffer som hjelper immunforsvaret til å forebygge og motvirke inflammasjon
  • Inflammasjon er viktigste bakenforliggende årsak til de fleste livsstilssykdommer

Hvorfor kraft?

  • Kraft er fantastisk kilde til vitaminer, mineraler, kollagen og sunt fett
  • Kraft er god utnyttelse av matens ressurser
  • For spesielt interesserte anbefaler vi podcastepisoden hvor Chris Masterjohn Ph.d., og ernæringsforsker Alex Leaf og Vladimir Heiskanen diskuterer viktigheten av aminosyren glysin, som kraft er spesielt rik på
  • Mer om kraft med kilder til forskning finnes i innlegget Kraft i ben og armer av Johnny Laupsa Borge, master i ernæring og doktorgradsstipendiat ved universitetet i Bergen.

Sitat fra Norsk tidsskrift for ernæring:

studier antyder at inntaket av ultrabearbeidet mat kan være en indikator for utvikling av livsstilssykdom.

Spise mer jord? Tja, professoren viser i hvert fall til at jord gjenoppretter tarmens balanse.
NRK: Sammenheng mellom sopp og vitamin D?

Følg oss!

0FansLike
0FollowersFollow

FHI: Så mange rapporter om munnbind at det virker forvirrende.

Har munnbind effekt? Spørsmålet er hot hos forskerne. Bare siste år fant FHI 43 publiserte gjennomganger. Men kun én av dem av høy kvalitet.

Overlege: – Dette ville jeg gjort om jeg fikk Covid-19

Ved akutt utbrudd av Covid-19 ville jeg sørget for den aktive form av vitamin D3- kolekalsiferol. 20.000 IE daglig i en uke.

Vi får ikke vite at medisin mot diabetes forebygger kreft. Eller at COVID-19 kan behandles.

Hørt om off label-medisiner? Et medikament ment for én sykdom, kan også virke på andre. Men det får vi ikke vite. –Det er folkehelse og god økonomi i off label, sier lege Fedon Lindberg.

Les mer om ...

FHI: Så mange rapporter om munnbind at det virker forvirrende.

Har munnbind effekt? Spørsmålet er hot hos forskerne. Bare siste år fant FHI 43 publiserte gjennomganger. Men kun én av dem av høy kvalitet.

Overlege: – Dette ville jeg gjort om jeg fikk Covid-19

Ved akutt utbrudd av Covid-19 ville jeg sørget for den aktive form av vitamin D3- kolekalsiferol. 20.000 IE daglig i en uke.

Vi får ikke vite at medisin mot diabetes forebygger kreft. Eller at COVID-19 kan behandles.

Hørt om off label-medisiner? Et medikament ment for én sykdom, kan også virke på andre. Men det får vi ikke vite. –Det er folkehelse og god økonomi i off label, sier lege Fedon Lindberg.

Lege Fedon Lindberg: – Mine beste råd for å forebygge kreft.

Alle kan få kreft. Genetikk spiller inn, men heldigvis er svært få kreftformer så genetisk betinget at de vil utvikles uansett hva du gjør. Det er miljøet som trigger genene, sier Fedon Lindberg.

Er det etisk å tillate vitamin D-mangel nå?

Fortsatt hevder helsetopper at sammenhengen mellom sykdom og mangel på vitamin D "ikke er vitenskapelig".