fbpx

Superdigg lunsj!

Eller middag, kvelds… Fyll Marens Superpannekaker med kylling, ost og pesto!

Maren Aasen er ernæringsfysiolog, treningsinspirator, gründer og blogger. Hun deler sine eminente oppskrifter: nydelige, blodsukkervennlige og gjerne uten gluten og kumelk. Les mer om Maren her.
PS Visste du at Maren og familien hennes i Trøndelag lager kombucha? Altså fermentert te.

Du kjenner kanskje til Superpannekakene mine? Du finner dem her.
Pannekakene med kikertmel er en yndling hos oss, med all slags fyll inni. Favoritten er med smør og kokossukker. Men om vi er skikkelig sultne, passer det ofte bedre med noe salt i, som her.
Da lager vi røra uten kardemomme, kanel og søtning, og varierer fyllet. Denne gangen hadde vi en stekt kyllingfilet liggende, så vi skjærte den i skiver og hadde inni, sammen med ost og pesto. Det ble SÅ godt!
Har du cøliaki? Intoleranse? Ubehag i magen av hvetemel? Da vil du nok ha glede av informasjonen lenger ned i artikkelen. Red.

Til pannekakene trenger du

3 egg
2 dl kokosmelk eller annen melk
3 toppede ss kikertmel (kjøps i internasjonal butikk eller helsekost)
1 ss smeltet smør

Til fyllet trenger du

Noen skiver stekt kyllingfilet
Ost
Pesto

Lag pannekakerøra, miks med stavmikser for å unngå klumper
Stek pannekaker, først på den ene siden.
Snu den, og legg med en gang på biter av stekt kylling + litt ost i midten.
Når den andre siden har stekt litt, bretter du pannekaken rundt fyllet, og snur den rundt igjen og steker litt til til slutt.
Legg den på et fat og ha pesto på toppen.
Også må jeg alltid ha en med smør og kokossukker til dessert, da..

Det beste med pannekaker? At du kan fylle dem med hva du vil!

hemali Matdoktor: Fakta om cøliaki, gluten og måling

  • Med avanserte metoder kan det måles ned mot 1-5 ppm. (Part per million)
  • Hvis en cøliaker spiser en halv kg mat med 20 ppm, får vedkommende i seg 10 mg gluten.
  • Den laveste mengden som er vist å ha effekt hos barn (i en utilstrekkelig studie, ifølge Knut Lundin) er 50 mg daglig i noen uker.
  • Lundin mener derfor det er behov for mer forskning.
  • I studier der en provoserer med gluten, gis 6-8 g (6-8000 mg) gluten daglig.
  • Innen allergier det vist at bittesmå mengder kan trigge reaksjon.
  • Også naturlig glutenfritt kan inneholde mikromengder pga internasjonal handel
    (Kilde: Overlege og spesialist i indremedisin ved OUS, Knut Lundin)

Har du cøliaki? Intoleranse? Pass på dette

  • Hvetestivelse
  • E464 (emulgator)
  • P 800 (emulgator)
  • Sjokolade: gluten på produksjonsbåndet forekommer
  • Buljong: stivelse kan komme fra hvete om det ikke er spesifisert
  • Maltodextrin og druesukker kan inneholde litt gluten
  • Benevnelsen «krydder» kan bestå av gluten, særlig blandingskrydder
  • Naturlig glutenfritt kan inneholde mikromengder pga internasjonal handel.
  • Kjøttpålegg i lake

Gode produkter uten gluten

  • Finnsbråten har en rekke trygge produkter:
  • Skinke produsert på gamlemåten uten dekstrose/druesukker
  • Tørrsaltet bacon
  • Posteier, hvitløkspate, pepperpate…mfl.
  • Vossafår (ikke Finnsbråten, men trygg)
  • Valdres har tradisjon for å bruke startkultur uten druesukker, derifra får du trygge spekepølser
  • Det indiske merke Masalamagic har alt glutenfritt
  • Det er også Dr. Schär
  • Orgran sjokolade fra helsekost og Vigdis Rosenkilde´s sjokolader er helt glutenfrie.
  • Løpstikke (urt med buljongsmak) er en god erstatning for buljong
  • Aukrust gård selger økologiske urter over nett
  • Lag din egen kraft, eller kjøp fra «Urkraft» i Oslo
  • Bruk eget vaffeljern til glutenfritt
  • Om du ikke har tid til å bake, lager Den Gode Baker produkter under 5 ppm i samarbeid med Naturlig Glutenfritt. Fås i helsekost, eller direkte fra ordre@dengodebaker (for firmaer).

Mer fra hemali Matdoktor

Tre skiver brød. Gjett hvor mye sukker?
Stille betennelse er roten til de fleste moderne livsstilssykdommer.
Slik fôrer du de gode tarmbakteriene.
Peanøttkake! Uten steking, uten gluten.
Selvforsvar mot virus.


Følg oss!

0FansLike
0FollowersFollow

Poleszynski: – Dette gjør jeg for å unngå virus!

– Siden epidemien ble konstatert, har myndighetene kun snakket om smitte, vaksine, nedstenging, testing og munnbind. Men null om hva vi selv kan gjøre med kostholdet og tilskudd, sier Dag Viljen Poleszynski.

Far ble vaksinert, men han er like innesperret. Hva var vitsen da?

Vi er skeptiske til en vaksine som ikke er testet på fars aldersgruppe. Men lovnadene om frihet veide tyngre. Så slipper far likevel ikke ut. Hva var vitsen med vaksinen, da?

Mettet fett: – Vi har ikke forstått den biologiske mekanismen!

Striden går om mettet fett: Gir det risiko for sykdom, eller ikke? Ernæringsbiolog Marit Kolby Zinöcker håper at vi nå står ved et sprang.

Les mer om ...

Poleszynski: – Dette gjør jeg for å unngå virus!

– Siden epidemien ble konstatert, har myndighetene kun snakket om smitte, vaksine, nedstenging, testing og munnbind. Men null om hva vi selv kan gjøre med kostholdet og tilskudd, sier Dag Viljen Poleszynski.

Far ble vaksinert, men han er like innesperret. Hva var vitsen da?

Vi er skeptiske til en vaksine som ikke er testet på fars aldersgruppe. Men lovnadene om frihet veide tyngre. Så slipper far likevel ikke ut. Hva var vitsen med vaksinen, da?

Mettet fett: – Vi har ikke forstått den biologiske mekanismen!

Striden går om mettet fett: Gir det risiko for sykdom, eller ikke? Ernæringsbiolog Marit Kolby Zinöcker håper at vi nå står ved et sprang.

Christine fordypet seg i rådet om ”melk for kalsium.” Hun fant noe ille.

Rådet om kalsium og melk, hva ligger bak? I arbeidet med masteroppgaven ble Christine skremt. – For kultur viste seg minst like viktig som evidens.

Mange flere har cøliaki og intoleranser. Har vi blitt pysete?

Ifølge lege Jørgen Skavlan er vi blitt så velfødde at vi må skape oss diagnoser for å føle at vi står på beina. Eller?