Søk
Close this search box.

Ble oppsagt, nå kommer Iris´ rettssak: – En prinsippsak for flere enn meg selv

Kvinne i 30-årene med brunt, halvlangt hår, rød genser
Iris Mariska Frohe forbereder seg på rettssak.

Trebarnsmor og sykepleier Iris Frohe ble oppsagt på legevakten da hun som uvaksinert ikke godtok forskjellsbehandling og særtiltak. Nå venter en historisk rettssak.

Sommeren 2022 fortalte Hemali om søstrene Sofie og Iris Frohe som begge ble oppsagt fra sine stillinger i helsevesenet. Årsak? De var uvaksinerte og aksepterte ikke forskjellsbehandling på arbeidsplassen.

I kjølvannet ble en Spleis opprettet av Norsk Hjelpefond for å samle inn penger slik at Iris skal få prøvet sin sak i retten. Om lag 250.000 kroner kom inn, 16. og 17. januar 2023 er rettssaken berammet i Østre Innlandet Tingrett avdeling Hamar.

Saken er den første av sitt slag i Norge og kan dermed skape presedens. Blant vitnene er lege Torkel Snellingen, tidligere WHO-rådgiver Astrid Stuckelberger, psykolog Silje Schevig og professor, spesialist i indremedisin og nevrologi Halvor Næss.

Iris tar ikke saken for å få tilbake jobben i Hamar kommune.

-Annonse-

– Jeg ønsker ikke jobben min tilbake, men dette er en enormt viktig prinsippsak som jeg tar for langt flere enn meg selv.

– Dette er en enormt viktig prinsippsak som jeg tar for langt flere enn meg selv.

Iris Frohe

Ingen aktivist

Veien har blitt til mens Iris har gått den.
– Jeg mener at arbeidsgiver Hamar kommune har begått alvorlige feil. Dette er prinsipielt og handler om noe mye større enn meg. Min sterke følelse av at dette må gjøres, bærer meg igjennom.

Fremdeles oppleves det surrealistisk.

– Jeg har valgt annerledes, men jeg er ingen aktivist. Derfor er det overraskende at jeg nå fronter saken.

Støtten og givergleden var den første bekreftelsen på at det er riktig å ta denne saken til retten.

Takker giverne

I tillegg til 234 240 kroner fra spleisen, kom det inn litt under 15 000 kroner direkte til Norsk Hjelpefond. En sum som sikrer Iris gjennom hele runden i tingretten. 850 givere har bidratt til å gjøre rettssaken mulig.

– Jeg har tenkt mye på alle som ga! Det har vært veldig rart å ikke vite hvem de er og å ha hatt muligheten til å takke. Jeg er ekstremt takknemlig for hver eneste giver. Støtten og givergleden var den første bekreftelsen på at det er riktig å ta denne saken til retten.

Tydelige grenser

Tilbake til 2020: Iris samtaler med mannen sin om hvor grensene går. Sammen kommer de fram til at den går ved vaksinering og testing når det ikke foreligger symptomer. Disse spørsmålene var derfor allerede godt drøftet da problemstillingen plutselig ble reell.

– Jeg forholdt meg profesjonelt til smittevernreglene. Brukte alt av smittevernustyr når jeg var på infeksjonsdelen av legevakta, også før korona. Det er ikke ukjent for en sykepleier å jobbe med smittevernsutstyr. Men da det ble ulogisk og irrasjonelt, måtte jeg si nei. Da hadde til og med hovedstrømsmediene skrevet at vaksinerte bærer smitte. Jeg hadde også lest mye forskning, det var helt feil for meg å skulle teste meg.

Det har betydning for saken at du er der og viser din støtte.

Håper på full sal

Iris håper at mange finner veien til Østre Innlandet Tingrett 16. og 17. januar.

– Hvis du mener at dette var urett, at diskriminering ikke er noe vi skal ha i Norge, så trenger jeg at du kommer. Det har betydning for saken at du er der og viser din støtte. Så viktig er det! Det er prinsippet, ikke jeg, som er grunnen til at folk bør komme.

Advokat Barbro Paulsen

Individets rettslige vern

Advokat Barbro Paulsen fører saken for Iris.

– Den omhandler først og fremst diskriminering og forskjellsbehandling uten at det er fremlagt tilstrekkelig medisinskfaglig begrunnelse. Det viktigste ved å prøve denne saken, er å avklare hvorvidt anbefalinger fra helsemyndighetene kan tjene som hjemmel ved inngripende tiltak som en oppsigelse, sier Paulsen.

– Overordnet berører saken hvilket rettslig vern individet har i rettsstaten.

Advokat Barbro Paulsen

– Saken er prinsipiell for å avklare om offentlige myndigheter kan pålegge ansatte, herunder autorisert helsepersonell i helsetjenesten, medisinsk behandling. Dette i lys av kroppslig autonomi og retten til selvbestemmelse, forklarer advokaten.

– Tiltak som iverksettes skal være forholdsmessige mot de mål som ønskes oppnådd. Denne vurderingen har etter vår oppfatning Hamar kommune ikke gjort.

Overordnet berører saken hvilket rettslig vern individet har i rettsstaten, sier Paulsen.


Les mer fra Hemali

Marianne (44) fikk ME etter covid-19 vaksinen: – Jeg sørger over det livet som er tapt
– Jeg gjorde ikke «borgerplikten» min. Erna, vi er ikke ferdig snakka!
– Jeg har gått fra å være vital til å bli et kasus
Vaksineskadet? Slik søker du erstatning

– Annonse –

– Annonse –

12 kommentarer

  1. Dette blir virkelig intresant, men desverre er jeg litt skeptisk på om dommerstanden er instruert av “maktmafiaen”. Det kan virke slik utfra egen lille erfaring fra tingrettsnivå.

  2. Barbro er en brilliant advokat og et fantastisk menneske. Håper at de to som saksøker kommunen vinner så det hyler. Venter spent på oppdatering ?

  3. Det som skjedde på mange arbeidsplasser i Norge mens dette Covid styret stod på er helt forkastelig. Den norske stat må ut med millionerstatninger og mange må få sine stillinger tilbake og FULL oppreisning. Det er groteskt det som skjedde og mange politikere burde fratre. Dette er alvorlig!

  4. Hun mistet joben som selvsagt er et alvorlig overgep mot hennes rettigheter, men hun tok det kloke valget og forble uvaksinert og kan idag føre kampen og familien videre.

    Hadde hun tatt vaksinen kunne hun endt opp md en masse forskjellige sykdommer som f.eks ME med livsnedsettende konsekvenser, uten evne til å føre kampen eller ta vare på sin egen famile.
    Kort og godt, et klokt valg fra en klok kvinne

  5. Jeg synes det er merkelig at Hamar kommune ikke bare bøyer av. For ut fra det vi visste da, og i hvert fall det vi vet nå, om vaksinen, smittespredning og corona, er dette en ikke sak. Men uansett, det blir interessant å se hvordan kommunen argumenterer for sin avgjørelse. Til høsten er det kommunestyre- og fylkestingsvalg. Og da har folket i Hamar (og andre steder) igjen muligheter til å si hvem som er ønsket eller uønsket som kommunestyrerepresentanter. Og for Hamar kommunes del, er det vel en del der som har vist seg uegnet, og bør finne på andre ting å gjøre etter kommunevalget.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *