fbpx

Hva er sunn mat, egentlig?

Diett? Nei. Tradisjonelt? Ja. Sunn kost er ikke så komplisert. Rådet er enkelt: Gjør som bestemor!


Gry Hammer

Gry Hammer er forfatter, matentusiast, blogger, yogalærer, og en ressurs på fermentering og kraftkoking. Opptatt av hele mennesket, kjent for sin tidvis skarpe penn og sine inspirerende foredrag og kurs. Gry er faglærer ved Tunsberg medisinske skole. Hun driver gryhammer.no og fikk Matprisen 2017 «Årets blogger» for frajordtilbord.no


Variert kosthold basert på tradisjonelle tilberedningsmetoder har gjort oss bedre enn noe annen «diett». Ekte tradisjonsmat handler om å spise hel, næringstett og ren mat. Tilberedt på en måte som gjør at kroppen mest mulig effektivt kan bruke næringen som drivstoff.
Hva består den maten av?
Helheten!
Helheten av bærekraft ved at vi spiser hele dyret, mer i sesong og mer tilpasset der vi bor.

Dyr fra vill natur

Det betyr at vi spiser dyr som kan leve i vår natur, og lar dette utgjøre vår næring: lam, rein, urfe, geit – raser som har vandret her i nord i uminnelige tider.
Eller villfanget fisk, om ikke de også er ødelagt av en uetisk oppdrettsnæring som truer det naturlige økosystem i våre en gang så fruktbare fjorder.
Det som er bærekraftig i Norge, behøver ikke være det mest bærekraftige i Nederland.
Du trenger ikke å gjøre sunn mat komplisert: Spis godt, riktig og i passelige porsjoner. For meg har ikke det vært så komplisert. Bare spør bestemor!

Typisk tradisjonsmat hos oss:

  • Lever og annen innmat fra beitefôra, glade dyr. Leverpostei, levergryter…
  • Villaksolje for omega 3
  • Fullverdige proteinkilder fra glade, beitefôra dyr, samt villfanget fisk.
  • Alle måltid inneholder en god kilde til fett, som oftest naturlig animalsk fett fra kjøtt og kraft, extra virgin kokosolje/olivenolje, smør eller klarnet smør fra beitefôra kyr.
  • Jeg er glad i grønnsaker og spiser mer av disse når de bugner i åkrene i sesong.
  • Året rundt er jeg spesielt glad i urter og krydder.
  • De fleste middager inneholder kraft, løk, hvitløk og andre varmende og fordøyelsesstimulerende krydder i tillegg og fullverdige proteiner.
  • Melkesyregjæret mat og drikke har vært viktige følgesvenner. Mine favoritter som jeg har spist mest av har vært melkekefir, kombucha, vannkefir og kimchi.
  • Men også yoghurt, surdeigsbakst og upasteuriserte langtidslagrede oster, samt melkesyregjæret spekemat er viktige innslag av levende og enzymrik mat full av god næring.
  • Mitt beste tips er at du forsøker å fange inn helheten i tradisjonsmaten, slik at du får et variert kosthold der du får alle de essensielle næringstoffene.
  • Det er også et av de beste kostholdsråd du kan få fra våre helsemyndigheter, så fremt den varierte maten ikke består av en variasjon av raffinert sukker, mel og halvfabrikata.
  • Denne helheten har jeg samlet i boken min «Den moderne jeger», som du kan lese mer om HER.

Mer fra hemali

Kremet, nydelig soppsuppe – uten melk
Langtidskokt viltgryte
Skoleboller av surdeig – uten melk
Malin var så slapp: – Løsningen skulle vise seg overraskende enkel!

Hør Gry Hammer i podcast: Om tradisjonskost, EAT og fermentering
Her finner du studier om urfolks kost, og fordeler ved den

Følg oss!

0FansLike
0FollowersFollow

Poleszynski: – Dette gjør jeg for å unngå virus!

– Siden epidemien ble konstatert, har myndighetene kun snakket om smitte, vaksine, nedstenging, testing og munnbind. Men null om hva vi selv kan gjøre med kostholdet og tilskudd, sier Dag Viljen Poleszynski.

Far ble vaksinert, men han er like innesperret. Hva var vitsen da?

Vi er skeptiske til en vaksine som ikke er testet på fars aldersgruppe. Men lovnadene om frihet veide tyngre. Så slipper far likevel ikke ut. Hva var vitsen med vaksinen, da?

Mettet fett: – Vi har ikke forstått den biologiske mekanismen!

Striden går om mettet fett: Gir det risiko for sykdom, eller ikke? Ernæringsbiolog Marit Kolby Zinöcker håper at vi nå står ved et sprang.

Les mer om ...

Poleszynski: – Dette gjør jeg for å unngå virus!

– Siden epidemien ble konstatert, har myndighetene kun snakket om smitte, vaksine, nedstenging, testing og munnbind. Men null om hva vi selv kan gjøre med kostholdet og tilskudd, sier Dag Viljen Poleszynski.

Far ble vaksinert, men han er like innesperret. Hva var vitsen da?

Vi er skeptiske til en vaksine som ikke er testet på fars aldersgruppe. Men lovnadene om frihet veide tyngre. Så slipper far likevel ikke ut. Hva var vitsen med vaksinen, da?

Mettet fett: – Vi har ikke forstått den biologiske mekanismen!

Striden går om mettet fett: Gir det risiko for sykdom, eller ikke? Ernæringsbiolog Marit Kolby Zinöcker håper at vi nå står ved et sprang.

Christine fordypet seg i rådet om ”melk for kalsium.” Hun fant noe ille.

Rådet om kalsium og melk, hva ligger bak? I arbeidet med masteroppgaven ble Christine skremt. – For kultur viste seg minst like viktig som evidens.

Mange flere har cøliaki og intoleranser. Har vi blitt pysete?

Ifølge lege Jørgen Skavlan er vi blitt så velfødde at vi må skape oss diagnoser for å føle at vi står på beina. Eller?