Søk
Close this search box.

Når jeg spurte om sprettrumpe, fikk jeg svar. Når jeg spør om kolesterol, er det er taust.

Julia Schreiner Benito er redaktør av nettmagasinet hemali, Helse, Mat & Livsstil

Jeg skrev mye rart for ukebladene: “Få sprettrumpe!” Fagfolk kommenterte villig. Det gjør de ikke lenger.

Se hvordan det gikk da hemali søkte svar fra Helsedirektoratet om den tvilsomme praksisen for å foreskrive kolesterolsenkende medikamenter. (Lenger ned.) Jo flere fagfolk som tier om sammenhenger livsstil og helse, ernæringsmedisin, og bivirkninger kontra virkninger av medikamenter, dess sikrere blir jeg på spørsmålenes verdi. La meg fortelle fra innsiden av hemalis redaksjon.

Koker i kommentarfeltet når hemali skriver om kolesterolsenkende

En e-post til presseavdelingene: «Hei, vi ber om en kommentar/intervju om dette temaet.» Svaret kommer kjapt og hyggelig: «Vi følger opp for å finne rette fagperson til dine spørsmål, du hører fra dem.» Men der stopper det.
Dette er temaer der vi typisk ikke får svar fra sykehus, faginstanser, Helsedirektoratet, Legeforeningen, FHI, universitet osv:

 • Bivirkninger kontra virkninger av legemidler
 • MUPS: ”medisinsk uforklarte plager og symptomer” En av de vanligste kontaktårsakene i allmennpraksis, utgjør en vesentlig andel av sykefraværet i Norge, ifølge Allmennmedisinsk forskningsenhet
 • Lidelser knyttet til stoffskifte: For lite kunnskap hos den jevne fastlege
 • Sammenhenger mellom ernæring og kroniske sykdommer/lidelser
 • Kost og kreft: Om sammenhenger, og om hvorfor kreftpasienter typisk blir servert «kjeks, saft og vafler»
 • Kreftbehandling kan gi stoffskiftesykdom: Manglende info om at stoffskifteproblemer er vanlig bivirkning etter kreftbehandling
 • Bakenforliggende årsaker til kreft: Vurderinger av forskningen bak «en annen forståelse av kreft», der professor Thomas Seyfried ved Boston College trolig er den fremste
 • Kolesterol: Oppdatert kunnskap tilbakeviser sammenhengen mellom høyt kolesterol og risiko for hjerte- og karsykdom
 • Sammenhenger mellom ernæringsmedisin og utviklingsforstyrrelser hos barn
 • Inhabilitet hos fagfolk: Gir råd til befolkningen om fett i regi av Helsedirektoratet, mottar samtidig forskningsmidler fra Mills og er betalt rådgiver der

Statiner og andre kolesterolsenkende medikamenter

Stadig flere fagfolk omtaler praksisen av foreskrivingen som feilslått. Her er eksempel på hva som skjer når hemali ønsker faglig kommentarer om dette fra Helsedirektoratet:

-Annonse-

E-post fra hemali.no 15.10. 2020

Hei,

jeg har i dag publisert denne videoen på Facebook-siden til Helse, Mat & Livsstil – hemali.no Ber om en kommentar.
Fint å få navnet til vedkommende fra fagavdelingen som svarer fra dere, så kan vi ta et intervju på telefonen. Jeg kan sende over noen spørsmål i forkant. Her er videoen med legene Stig Bruset og Bjørnar Brændeland, samt biolog Iver Mysterud:

https://www.facebook.com/watch/?v=795074921287682

Svar fra Helsedirektoratet en måned senere, 16.11.

«Hei,
Viser til denne e-posten som Helsedirektoratet mottok for en tid tilbake. Beklager sen tilbakemelding, men det er ekstremt hektiske tider i Helsedirektoratet nå. Fint om du kan sende over de spørsmålene du ønsker å stille oss.»

hemali svarer 23.11.

«Hei igjen,
takk for det. Jeg ber altså om en kommentar til videoen. Her er den.

Noen spørsmål:

 • Hvordan vurderer direktoratet uttalelsene fra doktor Brændeland? Både hans personlige erfaring med statiner, og hans uttalelser som medisiner?
 • Hvordan vurderer direktoratet utspillet av i fjor (2019), der den britiske hjertespesialisten Aseem Malhotra leder et opprop på vegne av en rekke leger. Til den britiske regjering, med krav om uavhengig gransking av rutinene for å masseforeskrive statiner?
 • I lys av juks, manipulasjon av tall, tilbakeholdelse av bivirkninger, industriens rolle som sponsor av studier, og en rekke studier som viser at mennesker med høyt kolesterol lever lenger enn dem med lavt, hvordan vurderer direktoratet norske retningslinjer for å skrive ut kolesterolsenkende generelt, og statiner spesielt?

Noen referanser til det ovennevnte:

Med håp om snarlig svar,
Mvh hemalis redakjon.»

Snarlig svar fikk vi ikke. hemali venter fortsatt, tre måneder senere.

Les mer fra hemali

Lege: Lavt kolesterolnivå forverrer Covid-19 og andre virussykdommer
Immunforsvaret trenger kolesterol
Kolesterolet var skyhøyt, men Jon-Magnus ble ikke redd, for han visste grunnen

– Annonse –

– Annonse –