Søk
Close this search box.

Lege: Lavt kolesterolnivå forverrer covid-19 og andre virussykdommer

Det er ikke bare sinkmangel og lavt nivå av vitamin D som svekker motstandskraften mot covid-19. Det gjør også lavt kolesterol.

Av Bjørnar Brændeland, tidligere konsernoverlege i Nordea, nå pensjonist. Først publisert mars -22.

Mitt råd: Kutt ut kolesterolsenkende medikamenter, i alle fall så lenge du har en pågående virusinfeksjon. For du trenger kolesterolet ditt, ikke minst LDL-partiklene («det farlige kolesterolet”) for å bekjempe virus.
Det var professorene Xingzhong Hu, Dong Chen og Lianpeng Wu ved Universitetssykehusene i Wenzhou i Kina som i en større forskningsrapport påpekte faren ved lavt kolesterol i forbindelse med Covid-19.
Rapporten ble offentliggjort i det medisinske tidsskriftet The Lancet allerede 2.3.2020.

Syke av covid 19 hadde lavere kolesterol

Hu, Chen og Wu viste at de som ble innlagt for covid-19 hadde langt lavere kolesterolnivå enn dem som svar friske. De med lavt kolesterolnivå hadde blant annet lavere konsentrasjon av hvite blodlegemer, som er avgjørende for immunreaksjonene.
Lignende rapporter fra USA, hvor også statiner har blitt trukket frem som årsak, skapte mye diskusjon blant leger. Særlig leger og forskere med økonomiske bindinger til den kolesterolsenkende billionindustri. Men plutselig ble det stille.

Funnene fra Hu, Chen og Wu i Wenzhou er spesielt rettet mot covid-19, men viser generelt også det tidligere forskningsrapporter har konkludert.
I en større rapport publisert i British Medical Journal (BMJ) viser hele 17 vitenskapsmenn hvordan dødeligheten ved infeksjoner er høyere jo lavere LDL er.
I nevnte rapport finner vi også internasjonalt anerkjente forskere fra Skandinavia: svensek Ralf Sundberg og Tore Schersteen, og danske Uffe Ravnskov.

-Annonse-

Tar du dette opp med din fastlege, vil vedkommende i de fleste tilfeller være svært uenig

Dosent Uffe Ravnskov ved Universitetet i København regnes blant verdens fremste vitenskapsmenn på kolesterolmolekylene. Han har i over 30 år studert disse, og vist hvordan kolesterol er avgjørende for immunforsvaret, ikke minst det såkalte «farlige kolesterol»: LDL-partiklene!
Ifølge Uffe Ravnskov er LDL partiklene aktive i bekjempelse av virus ved å deaktivere viruspartiklene.

Kroppen lager det kolesterolet den skal ha

I likhet med professor Stephanie Seneff ved Michigan Institute of Technology mener Ravnskov at kroppen til enhver tid produserer det kolesterol som er nødvendig for celleoppbygging, hormonproduksjon, signalering, bekjempelse av infeksjoner og takling av stressrelaterte hendelser.
Både Ravnskov og Seneff mener at kolesterol kun virker beskyttende og oppbyggende, og at statiner har helseskadelige virkninger.  

Alt bedret seg da jeg kuttet ut statinene og gikk over til ketogent kosthold

Nederlandsk by kjent for friske eldre

Går vi lengre tilbake i tid, finner vi Leiden 85+ Study -1986 -1996. Leiden i Nederland var den gang kjent for en stor andel svært oppegående eldre mennesker. 724 personer over 85 år ble fulgt opp i 10 år, 1986-1996. Studien målte man kolesterol i forhold til dødelighet av luftveisinfeksjoner, hjerte-karsykdom og kreft.

Resultat: Dødeligheten av luftveisinfeksjoner for dem med lavt kolesterol var tre ganger så stor som dem med høyt kolesterol. 21 prosent dødelighet ved lav kolesterol, «kun» 7 prosent ved høy. Også totaldødeligheten var større hos dem med lav kolesterol.
Det siste ble første gang presisert av lederen for Framinghamstudiene, George Mann, i begynnelsen av 1970-årene: Eldre med høyt kolesterol lever lengre enn dem med lavt kolesterol. Man mente den gang å påvise at dødeligheten økte med 11 prosent for hver gang man aktivt senket kolesterolnivået med 1 mg/dl. Dette ifølge JAMA – Journal of American Medical Association 1987; 257:2176-2180.

Jeg ble syk av statiner

Personlig ble jeg av statinbruk innlagt på sykehus to ganger med mistanke om kreft og hjerteinfarkt. Men det viste seg å være en leverreaksjon av statiner, en sjelden bivirkning. Jeg hadde også muskelsmerter og muskelsvekkelse. Alt bedret seg da jeg kuttet ut statinene og gikk over til ketogent kosthold. Også blodlipidene, blodtrykk og blodsukker normaliserte seg.

LDL inaktiverer virus

Nå viser det seg altså at kroppens immunsystem for bekjempelse av virus er avhengig av at du har nok kolesterol, og at LDL- partiklene kan inaktivere virus.
Tar du dette opp med din fastlege, vil han i de fleste tilfeller være svært uenig, og overbevist i sin tro.
Gjennom sin utdannelse blir leger forledet av inhabil forskning, og av fagfolk med økonomiske bindinger til legemiddelindustrien. Industrien for statiner er blitt en verdensomspennende billionindustri.
Om du ikke har opplevd bivirkninger av statiner, ca. 70 prosent gjør ikke det, vil nok mange velge å fortsette som før, etter påtrykk fra sin velmenende og dyktige fastlege.
Gjør heller som Ravnskov, den kinesiske forskningsrapporten gjengitt i The Lancet og den fra The British Medical Journal oppfordrer:
Kutt ut kolesterolsenkende medikamenter, i alle fall så lenge du har en virusinfeksjon.

Mer fra Hemali

Immunforsvaret trenger kolesterol.
Kolesterolet var skyhøyt, men Jon-Magnus var ikke redd.
Vidar: – Ødelagt av medikamenter.

Referanser og kilder

Forelesninger og intervjuer med Uffe Ravnskov og Stephanie Seneff på YouTube. U.Ravnskov: Lipoproteinene – Immunforsvarets helter
Hu X, Chen D, Wu L mfl. Low serum cholesterol level among patients with COVID-19 infection in Wenzhou, China. The Lancet 2020. 
Ravnskov U. Cholesterol-lowering treatment may worsen the outcome of a Covid-19 infection. BMJ.com 4.4.2020. 
Ravnskov U. Fett och kolesterol är hälsosamt. Sundyberg, Sverige: Pagina Förlags AB/Optimal Förlag, 2008.
Bern L. Politikerna har ett ansvar för coronapandemin del 2. Anthropocene 28.3.2020. 
Bern L. Borde inte allt statinbruk omedelbart avbrytas? Anthropocene 30.3.2020. 
Ravnskov U. Lipoproteinene – immunforsvarets helter. VOF 2012; 8 (7): 14–7.
Dette er lipoprotein, Wikipedia.
Sammenheng mellom lavt kolesterol og dødelighet. JAMA.

– Annonse –

– Annonse –