Søk
Close this search box.

Nedtrapping: Fra psykiaterne fikk Jørgen piller og diagnoser, fra Sandra fikk han håp

mann i sort genser og hestehale står bak kvinne med langt hår og lilla strikkejakke, de smiler

– Psykofarmaka gjorde meg suicidal og deprimert i åtte år, og legen ga meg null håp om å kunne slutte. Uten Sandra hadde jeg aldri klart nedtrapping.

Nedtrapping: – Abstinenser fra psykofarmaka er drastisk underkommunisert av leger og psykiatere. Sandra reddet livet mitt. På det verste hadde jeg elleve diagnoser og gikk på ti medisiner. Nå har jeg bare én diagnose: å være menneske, sier Jørgen Kjønø (39).
– Det vanskeligste er å anerkjenne den tapte tiden.

Ta medisinene dine, sier de. Og for å få dem, må du ha diagnoser.

– Etter tre år med ubeskrivelige abstinenser fra nedtrappingen begynner jeg å forstå at 98 prosent av mine psykiske og fysiske problemer var bivirkninger fra “medisinene”. På alle de pillene var det umulig å møte meg selv og livets faktiske utfordringer, sier Jørgen.

Han er bedre kjent som Dex Carrington – en tv-stjerne der ute og siden en anerkjent standup-komiker her hjemme.
– Ingenting hadde noe å si så lenge jeg var kjent, hadde status og tjente store penger. Nå er mental helse nummer én. I dag tar jeg vare på meg selv, alt annet er underordnet.

-Annonse-

– Denne jævelskapen går over, sa Sandra

Om Jørgen hadde fortsatt rangeringen over livets goder, mistenker vi at kjæresten Sandra Jebsen (44) også hadde kommet høyt. For hun var der. Det var hun som i sosiale medier fant erfaringene fra andre i nedtrappings prosessen: Det går over, denne jævelskapen er vanlig når du trapper ned på psykofarmaka, det blir bedre, du blir deg selv igjen, du er ikke ødelagt. I motsetning til psykiaterne, som ga lite annet enn nye piller og diagnoser.
Jørgen vokste opp i Singapore og Hong Kong, han studerte økonomi til topp karakterer, men fant ut at han mislikte å jobbe i finans. Da ble det stand-up her hjemme i stedet, men i 2011 ble psyken stadig tyngre.

Takk gud for Sandra, psykiaterne hadde ingen hjelp å gi.

C-preparater er ikke vanedannende, sa de

– Psykiaterne sa at valium er vanedannende, derfor ville jeg ikke gå på dem, jeg ville gjøre det riktige. De forklarte at valium er et B-preparat, mens antidepressiva, antipsykotikum og stemningsstabiliserende er C-preparater – sikre og effektive, ikke vanedannende og bare å trappe ned uten problemer, sa de. Jeg trodde på dem. Når du tar C-preparater, da heier legen på deg, og for å få dem, må du ha diagnoser.

– Desto lenger jeg stod på slike C-preparater, jo flere depressive, angstfulle dager hadde jeg. Da fikk jeg nye diagnoser: angstlidelser, ADHD, depressive lidelser, bipolar lidelse i alle varianter … det tok av, og jeg ble bare dårligere.

Den brutale erfaringen gjorde meg overbevist om at det var umulig å slutte på pillene.

Gir ingen abstinenser, sa psykiateren

– I 2013 tok jeg “bare” to C-preparater og ville slutte. Da jeg trappet ned slik psykiateren anbefalte, ble jeg så dårlig at jeg trodde at jeg skulle dø: synsforstyrrelser og angst, paranoia, kroppen ristet, jeg klarte ikke å puste eller prate, smerter… Nei da, pillene du står på gir ingen abstinenser, sa psykiateren. Det er pillene som er så effektive og dine psykiske lidelser som kommer tilbake, sa han. To dager senere begynte jeg på pillene igjen og abstinensene ble borte. Den brutale erfaringen gjorde meg overbevist om at det var umulig å slutte på pillene.

Sandra søkte og fant svar i sosiale medier

Sandra og Jørgen traff hverandre i 2017. Hun jobber innen film og tv, hun hadde ingen kunnskap om psykiatri eller psykofarmaka. Det skulle vise seg at hun likevel hadde det som bragte Jørgen tilbake til livet: en urokkelig tro på at det måtte finnes en metode for å bli medisinfri.

– Jeg søkte på de to pillene Jørgen gikk på, advarslene var mange. Jørgen sa at det var umulig å slutte med dem, og på en måte stolte jeg på at psykiaterne visste hva de gjorde. Men Jørgen ble bare dårligere og mer suicidal. Jeg leste mer, fant støttegrupper og forstod at det Jørgen opplevde var den samme erfaringen til tusenvis av andre. Jørgen gjentok at det var umulig å slutte, men jeg var sikker på at vi skulle få det til.

Se videointervjuet med Jørgen om nedtrapping av psykofarmaka.

Jørgen: – Jeg trodde ikke at nedtrapping var mulig.

Oss mot “Big Pharma”

– Med Sandra ved min side følte jeg at det var mulig, sier Jørgen.
– Det ble som en kamp med boksehansker, oss mot Big Pharma, sier Sandra.
– Folk forbinder bivirkninger med «tørr i munnen», sier Jørgen.
– Disse preparatene går i blodet ditt konstant. Bivirkningene av psykofarmaka kom så sakte, jeg koblet dem ikke til medisinen. Pillene gjør deg sykere mens legene heier på at du tar dem. Om du skyter heroin og blir sykere, er det ingen som heier. Mange i gruppene skriver at det er mye lettere å slutte med narkotiske stoffer enn psykofarmaka.

Om du skyter heroin og blir sykere, er det ingen som heier.

Ulovlig å importere doser for nedtrapping


– Abstinensene var så dramatiske at jeg er imponert over at jeg lever idag. Abstinensene tar fra deg håp, styrke og kampvilje. Jeg var overbevist om at jeg var hjerneskadet for livet.

– I Norge er det ulovlig å importere nedtrappingspiller, altså mindre, tilpassede doser. Jeg måtte lage dosene selv, som en hobbykjemiker med livet på spill. Da jeg i begynnelsen trappet ned i det tempoet psykiaterens anbefalte, ble livet et klaustrofobisk mareritt i et levende helvete. Jeg klarte ikke å se, puste eller prate, jeg hadde uutholdelige smerter og 30-50 panikkanfall om dagen. Det var hundrevis av symptomer, jeg trodde at jeg skulle dø. Jeg kunne ikke kjøre bil, gå på butikken, jeg klarte ikke å være alene. Takk gud for Sandra, psykiaterne hadde ingen hjelp å gi.

– Ikke beskrevet i Felleskatalogen, sa psykiateren

– Jeg har så sterke synsforstyrrelser at jeg ikke kan se, sa Jørgen til psykiateren.
– Nei det er bare du som har glemt hvordan verden ser ut uten medisiner, lød svaret.
– Da jeg fortalte at jeg ikke klarte å skille mareritt og virkelighet og var overbevist om at politiet skulle ta meg for ting jeg hadde drømt at jeg gjorde, så psykiateren på meg, gikk til Felleskatalogen, og sa: nei, det stemmer ikke, det står ikke her.

Sandra fant den danske psykologen Anders Sørensen med doktorgrad på nettopp nedtrapping. Med hans kunnskap kunne de begynne nedtrapping av den siste pillen. Det var seks måneder etter forrige nedtrapping og Jørgens hender ristet for mye til å kunne måle dosene.
– Sandra brukte en diamantvekt for å måle opp små nok doser.
– Vi var i unntakstilstand, og vi tok ett sekund om gangen, sier Sandra. 

Medisinfri!

Sommeren 2022 ble Jørgen medisinfri.
– Jeg har fortsatt et litt ubalansert nervesystem, men det blir bare bedre.
– Hva vil du at folk skal ta med seg fra historien din?
– At det er 100 prosent mulig å slutte med psykiatriske medisiner, men du må ha informasjon og forstå prosessen. Jeg forteller historien min for å vise at det er mulig.

– Uten Sandra hadde jeg aldri klart nedtrappingen

Les mer om bivirkninger på Hemali

Minst 20 prosent av akuttinnleggelser skyldes bivirkninger av medikamenter
Oppsagt som lege fordi han informerte pasientene om bivirkninger av koronavaksinene
Amerikansk kontrollorgan skjulte tall om bivirkninger
Vidar: – Ødelagt av medikamenter

– Annonse –

– Annonse –

Én kommentar

 1. Mitt møte med offentlige helsetjenester på folloklinikken i Ski, resulterte i at jeg i realiteten ble dårligere (mer nevrotisk) pga av i første omgang stor fokus på barndom og årsaker. I andre omgang ble det pga dette behov for medisinering, noe som bare gjorde min hverdag enda vanskeligere. Cipralex ble kastet i toalettet etter bare 4 uker og min hverdag ble stabilisert etter få dager.
  Det som hjalp meg på kort sikt var selvmedisinering med psilocibin, og på lang sikt et opphold på manifest-senteret hvor det var fokus på “her-og-nå”, med mindfullness og innlæring av verktøy for å endre negative tankemønstre samt fokus på avhengighet gjennom gruppeterapi i regi av NA.
  Etter dette opplegget fungerte ikke tidligere forsvarsmekanismer som virkelighetsflukt gjennom dårlige miljøer og substans-misbruk, og etter etter hvert ble jeg fri fra dette gjennom mine erfaringer.

  Men det store gjennombruddet i min personlige frihet var en episode med såkalt “breakthrough” på DMT, som i en periode på 10 år etter denne hendelsen forvandlet meg fra “vitende” ateist til troende agnostiker etter å ha sett et glimt av etterlivet og “Den/Det Store”.
  Dette høres kanskje søkt og “Mye” ut, og det forstår jeg veldig godt m.t på mitt tidligere livs- og verdenssyn, men det er mye mer under den materielle virkeligheten enn det vi er fortalt av dagens organiserte religioner og ideologier, da disse enten er korrumpert fra det originale budskapet/kunnskapen om til maktplattformer, eller er basert på ren ignoranse.
  Mvh

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *