Søk
Close this search box.

Smør versus margarin og planteoljer; hvilken vinner?

gjennomsiktig glasskrukke på et bord med gresskarkjerner rundt
Oil pumpkin in a glass jar, pumpkin seeds in a bag on the table against the background of wooden boards

De nye kostrådene anbefaler lettprodukter, margarin og planteoljer fremfor dyrefett, helmelk og meieriprodukter laget på helmelk.

Av dr. Bjørn Øverbye, først publisert på hans blogg

Det er dårlig nytt for melkebonden som allerede sliter med lav fortjenestene og dårlig avsetning. Men det kan også være dårlig nytt for folkehelsen. I den såkalte Sydney Diet Heart Study (1966-73) ble deltagerne delt i to grupper:

Den ene spiste vanlig kost, den andre spiste også som før, men erstattet alt fett med solsikkeolje og solsikkeolje-margarin.

I løpet av forsøket gikk kolesterolverdiene i plantefettgruppen ned. Dette burde i følge teorien om at planteoljer er bedre for helsen gi mindre hjerte- og karproblemer. Men da man sammenliknet dem som brukte solsikkeprodukter med dem som spiste som før, viste det seg at plantefettgruppen hadde

 • 62 prosent økt relativ risiko for død av alle slag
 • 70 prosent økt relativ risiko for hjerte- og karsykdommer
 • 74 prosent økt relativ risiko for tette årer til hjertetSolsikkeolje er med andre ord ingen god erstatning for vanlig fett, selv om det senker kolesterolet

-Annonse-

I en oppfølingsanalyse Sydney Diet Heart Study, publisert i British Medical Journal  i 2013, skriver en gruppe på 10 forskere :
” Å erstatte  mettede fettsyrer med n-6-linolensyre økte risiko for alle typer død. Koronar (hjerte) sykdom og hjerte-kar sykdom. En metastudie av andre studier på linolensyre var det ingen fordeler for hjertet. Disse funnene kan ha stor betydning på verdensbasis for råd om å erstatte mettede fettsyrer med n-6 linolensyre og flerumettet fettsyrer (PUFA).”

Ingen av planteoljene alene eller som en del av margarin har samme næringsverdi som smør kjernet av økologisk helmelk.

For i motsetning til oljer er smør et komplett næringsprodukt fra naturen. Foruten 60 prosent mettede fettsyrer er smør også kilde til

 • protein
 • kalium
 • kalk
 • jern
 • jod

Smør inneholder gode næringsstoffer

 • fettløslige vitaminer A, D,E, K2
 • umettede fettsyrer som omega -3 fett
 • linolensyre, cholin, GLA, Butyrat og arakidonsyre

Dette er stoffer som til sammen er viktig for vår helse og for hjernens funksjon og utvikling. Arakidonsyre er i en særstilling fordi det utvikling av barns hjerne og finnes bare i animalske fettkilder. Ingen av disse stoffene finnes i margarin, selv om oljeindustrien tilsetter kunstige vitamin A og D.

Smør farlig for hjertet?

Et argument mot smør er at siden det inneholder mettede fettsyrer, er det farlig for hjertet. I en større undersøkelse som omfattet 9 ulike studier som omfattet 636.151 personer fra 15 land som ble fulgt opp i 10 år, viste det seg at daglig bruk av smør (14 gram /dag )
ga 1 prosent total økt dødelighet av alle årsaker
ingen økning i hjerte kar sykdommer
1-3 prosent økning i hjerneslag
7 prosent mindre type 2-diabetes i forhold til dem som ikke spiste smør.  

Undersøkelsen var ikke finansiert av meieriindustrien.

Ikke frykt smør

Det er derfor lite å frykte for smør på noen grove skiver brød med pålegg når kostholdet ellers er sunt og variert.

Hva man heller burde ”frykte” er raffinert sukker, raske karbohydrater, prosessert mat, kunstige tilsetningsstoffer, oppdrettsfisk, broilerkyllinger, egg fra syke burhøns og matvarer fra forurenset landbruk.


Les mer fra Hemali

De nye kostrådene: Tvilsom metodikk og feil konklusjon
Professor Dankel i Hemalipodden: Nye kostråd uten evidens
Hjelmesæth og ultraprosessert mat: – Når makt blir farlig

– Annonse –

– Annonse –

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *