Søk
Close this search box.

Spesialist om Hashimoto: –Nå rammes selv tenåringsjenter

lege og spesialist irene shestopal

Hashimoto: – Norsk allmennhet og legestand tar ikke innover seg at mye av problemene med lavt stoffskifte knyttes til gluten. Da måtte en endret kostrådene.

Det er min teori, sier lege og spesialist Irene Shestopal.
Hashimoto – lavt stoffskifte på grunn av autoimmunintet:
– Mitt inntrykk er at flere og yngre rammes. Trolig mange flere enn hva statistikken sier, sier Irene, spesialist i funksjonell medisin og allmennmedisin.

Hashimoto “epidemisk”

Da hun begynte som fastlege igjen, var det gått 16 år siden sist hun hadde jobbet som det. Det slo henne hvor mange, og hvor unge som nå hadde Hashimoto tyreoiditt. Flere fagfolk omtaler lavt stoffskifte som «epidemisk».
Statistikken sier at 1-2 prosent har sykdommen. Da jeg jobbet en stund som fastlege for to år siden, virket tallet høyere, kanskje 6-7. Jeg diagnostiserte flere jenter på 16 år.
– Jeg skulle gjerne sett at noen målte forekomsten av Hashimoto i Norge nå. Det kan enkelt gjøres med blodprøver av et representativt utvalg.

Kutt av gluten hjelper mange

Hos mange av hennes Hashimoto-pasienter skulle kutt av gluten vise seg å hjelpe. Det bekrefter også kontrollerte, randomiserte forsøk: nivået av antistoffer går ned hos dem som dropper gluten.
Antistoffer mot gluten kan gi lavt stoffskifte.
– Det er påvist at 30 prosent av både dem som har cøliaki, og dem med gluten-overfølsomhet utvikler Hashimoto, påpeker Irene.
– Gluten-overfølsomhet er ofte oversett av leger. Til tross for at mye forskning viser at det kan påvirke helse. Gluten- overfølsomhet kan faktisk måles objektivt, ofte betyr det at man har antistoffer mot gluten av type IgG.

Disse antistoffprøvene er vanlige hos fastlegen, men å følge dem opp er ikke vanlig.

-Annonse-

Tiltak som å kutte ut gluten og melk, og ta tilskudd av Omega 3 gir effekt hos Irenes pasienter. Fire av dem fulgte hun opp med kontrollblodprøver.
– Hos flere så jeg betydelig reduksjon i TPO og anti-TG (anti-tyreoglobilin) i løpet av kun 1-2 måneder. Disse antistoffprøvene er vanlige hos fastlegen, men å følge dem opp er ikke vanlig. En legger til grunn at når du har antistoffer, så er det ikke noe å gjøre. Men det er det!
– Antistoffene forstyrrer skjoldkjertelen. Likevel kontrolleres de ikke, en anser at de er kommet for å bli, og at det derfor er bortkastet å måle dem flere ganger. Jeg sjekker og evaluerer slike antistoffer hver tredje til sjette måned. Jeg forventer ikke at allmennleger setter seg inn i all ny forskning, men spesialister, som endokrinologer, bør gjøre det.
– Hvorfor er det ikke vanlig å sjekke og følge opp ulike antistoffer mot mat?
– Verken norsk allmennhet eller legestand tar innover seg at mye av problemene med lavt stoffskifte er knyttet til gluten. Da måtte en endre kostrådene. Dessuten er det mye følelser i gamle tradisjoner, som brød. Det er min teori, sier Irene.

Mer fra Hemali

Vidar: – Ødelagt av medikamenter
Cøliaki og glutenoverfølsomhet: hva er forskjellen?
Gode bakterier forebygger lekk tarm
Optimalt immunforsvar, få i deg dette

Referanser

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30060266/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21186954/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22285302/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28315909/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26303674/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31275780/
https://www.glutenfreesociety.org/dr-fasano-on-leaky-gut-syndrome-and-gluten-sensitivity/
American Autoimmune related diseases Association
Stress øker risikoen for autoimmune sykdommer.

– Annonse –

– Annonse –