Søk
Close this search box.

Advokater i Hemalipodden: – Vår rettsstat er truet

– Om vi ikke tar urett til domstolen fordi det kan ruinere oss, da har vi ingen rettsstat, sier Adara Ryum Høeg og Barbro Paulsen.

Rettsstat?
– Det har eskalert til det absurde. Vi har nå saker i barnevernet og helsesystemet som   berører hvilket politisk verdensbilde du har. Ytringer og delinger i sosiale medier kan være nok. Dette er helt nytt, sier advokat Barbro Paulsen.

Det truer vår rettsstat dersom vi ikke våger den økonomiske risikoen det er å gå til sak mot det offentlige. Sammen med advokat Adara Ryum Høeg startet hun nylig advokatbyrået Bergfruene.
– Mange snakker om mangfold, sier Adara.
– Men hva med mangfoldet av meninger og måter å se verden på?  Jeg tror at vi lever i forskjellige virkeligheter, og pandemien viste hvor intolerante vi kan bli. I medisinske spørsmål, for eksempel, er du villig til stå opp for rettigheter hos dem du er uenig med, spør Adara. Hun mener at løsningen ikke ligger i rettssystemet, men i oss selv. 
– Mer bevissthet, samhandling  og mer kjærlighet til oss selv og hverandre. 

Sykepleier Iris Frohe idømt en halv million i saksomkostninger

Akkurat nå er det særlig saken til sykepleier og trebarnsmor Iris Frohe som engasjerer dem. Det truer rettsstaten når hun er idømt kr 444 479,- i sakskostnader, mener de to. Iris ble oppsagt fordi hun ikke godtok Hamar kommunes forskjellsbehandling som uvaksinert. For eksempel at hun måtte gå med munnbind og teste seg jevnlig mens hennes vaksinerte kolleger slapp. 
– Iris har fremlagt tung dokumentasjon og på at forskjellsbehandlingen ikke var medisinsk forsvarlig. Hun ba om medisinskfaglig grunn for den. Hamar kommune har ennå ikke dokumentert at Iris hadde større risiko for å smitte andre enn de vaksinerte, sier Barbro.

-Annonse-

Nå venter de to på om Høyesterett godtar deres anke i saken.

Iris Frohe var “vanskelig”

Adara og Barbro mener at Iris ble straffet for å være “vanskelig”. 
– Hun vant delvis fram i Hamar lagmannsrett om kommunens usaklige oppsigelse. Likevel ble hun idømt dennes advokatkostnader, en svimlende sum for familien. Hun fikk verken sluttpakke eller erstatning.  Det er i strid med norsk rettspraksis og bestemmelsene om sakskostnader i tvisteloven. Altså et brudd på alminnelig rettspraksis som angår oss alle, mener Adara og Barbro.

– Vi liker Iris, hun turte å gjøre det som mange burde ha gjort, hun er et forbilde, sier Adara.
– Jeg følger min samvittighet, og vi har lyst til å hjelpe henne. Derfor har vi til dels jobbet gratis med denne saken.

– Det truer rettsstaten dersom vi ikke våger den økonomiske risikoen det er å gå til sak mot det offentlige

Hør dem i Hemalipodden om

  • Endringer som gjør at vår rettsstat er truet
  • Verdier
  • Saken til sykepleier Iris Frohe
  • Intoleranse

Siste episoder av Hemalipodden

Lege: – Økt sykelighet skyldes ikke virus, men nedsatt immunforsvar.
– Psykisk terror å trappe ned på psykofarmaka.
Journalist Mona Wikøren: – Jeg pushet frykt.

– Annonse –

– Annonse –

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *