Søk
Close this search box.

Gry Hammer om «skolemedisinere» og «alternativere»: – Vi må snakke sammen!

forfatter og blogger Gry Hammer

Forfatter Gry Hammer ser steile fronter, vitenskap brukt som skyts, arroganse og krenkelse mellom det «skolemedisinske» og «alternative».

Vitenskap er blitt vår religion, legen vår prest. Folk går langt for å beholde posisjon i et gitt system, enten man definerer seg som skolemedisiner eller alternativ. Det oppstår klikker der vi hegner om vårt «trossystem», der vi sårer, knebler… Hun sukker.
– Som den gang vi slo hverandre med klubber. Vi må få ned garden. Ikke ved å overse vitenskap, men ved å bruke den til evolusjon, i stedet for å sementere makt. Vitenskapens natur er at den er i bevegelse. La oss forvalte kunnskap med klokskap, både den fra vitenskap og den fra erfaring. Ellers kan kunnskap bli farlig.
– I høyt utdannede kretser ser jeg primitive mekanismer styrt av frykt og rang. Og media henger seg på. Fiendebilder gir deilige overskrifter, sier Gry Hammer til Hemali.

Dyr og barn ved Tyrifjorden

Hemali møter forfatteren, bloggeren og gründeren Gry i Oslo. Hjemme ved Tyrifjorden er hunder, katter, et pent brukt hamster fra Finn – «jeg vil ikke støtte hamsterindustrien» – fire barn, mannen Vegard og en flokk høner.
Der syder en kraftgryte, der dufter lavendelolje, der er startkulturer for kombucha og surdeig… et tarmens og tradisjonenes mekka.
Hun snakker om hele mennesket på jord, om maten på bord, om å bygge bro. Siste tid har Gry samarbeidet med lege Fedon Lindberg. 21. februar 2022 starter de nettkurset om tarmhelse: “Veien til god magefølelse”.

Skolemedisin reddet sønnen

Det var skolemedisin som reddet sønnens hjerte og liv da han ble født.
–Isak (12) hadde ikke vært her om det ikke var for at noen hadde nerdet seg inn i hjertekirurgi, det er jeg så takknemlig for. Men det er alt rundt kirurgien som forklarer at overlevelsen for den hjertefeilen Isak har er mye større i dag enn før: Bedre anestesi, bedre systemer… Altså det tverrfaglige.

Det var skolemedisinen som reddet sønnen Isak (12).
– Og min næringsrike mat tok ham videre, ikke formularer fra apoteket, sier mamma Gry Hammer.
Foto: Ingvild Drange Tronhus.

Som liten med magevondt trodde Gry at livet måtte være slik. Men akk, hva hun skulle finne i matens medisin. Det ble bøker, blogg, fermentering, kraft, yoga, og nå enda en bok: Eteriske oljer for kropp, sjel og sinn. «Ikke evidensbasert», hevder mange.
– Forleden hadde jeg besøk av en medisiner som sa det.
– Du finner 20 000 publiserte, vitenskapelige artikler i den medisinske basen PubMed, svarte jeg.
– Ja, men det jo ingen metastudier på det, svaret hun.
– Mens jeg var ute et ærend, lente hun seg mot mannen min: Tror du virkelig på dette, gjør du det?

-Annonse-

I høyt utdannede kretser ser jeg primitive mekanismer styrt av frykt og rang. Og media henger seg på.

– Eteriske oljer har kjemiske komponenter, akkurat som pillene fra apoteket. Lavendel virker beroligende, betennelsesdempende og antibakterielt. Mange medisiner er syntetiske varianter av kjemiske komponenter som er isolert fra planteriket. I gitte sammenhenger er det riktig å bruke medisiner, men en kan også bruke eteriske oljer for flere symptomer. Det forbyr loven meg å si, jeg kan heller ikke vise til vitenskapelige studier. Fordi det er «alternativt».
Her er én av mange studier på eteriske oljer. Og her.

– Like mye arroganse hos naturmedisinere som hos skolemedisinere

– Dersom metastudier er den eneste sannhet, sitter vi igjen med paracet og valium som smertelindrere. Samfunnet blir farlig om vi bare skal være underlagt skolemedisinen, og latterliggjøre alt annet. Når fiendebildet blir sterkt, velger en enten eller. Og jeg ser like mye arroganse hos naturmedisinerne som hos skolemedisinerne. Teite uttrykk som «big pharma» og påstander om at alle leger er i lomma på industrien. Det er å underminere en haug dedikerte, dyktige leger. Likevel: Leger er utdannet i et system fullt av systemfeil. Noen ganger gjør det at du enten må være lojal mot systemet – mot bedre viten – dersom du vil beholde lisensen. Leger som jobber tverrfaglig risikerer mye.

Jeg jobber med min egen arroganse. gry hammer

Hun ble “akademisk arrogant” gjennom studietiden, mener Gry.
– Jeg jobber med egen arroganse. Gjennom syv år på universitetet ble jeg utdannet i et rangstyrt system som skaper grobunn for arroganse. Jeg trodde at alt jeg sa måtte være evidensbasert. Kunne ikke spise en gulrot uten å vite noe om metastudiene bak.
– Vendepunktet? Da Isak var så syk, og jeg så utviklingen hans av kraft og næringsrik mat. Han fikk morsmelk det første året, men siden ble det ikke formularer fra apoteket. Jeg ga ham skikkelig sikringskost gjennom sonden. Det gjorde ham mindre kvalm, fordøyelsen ble bedre, han ble sterkere. Skolemedisinen reddet Isak, næringsrik mat tok ham videre.
Nå håper hun på dialog mellom leirene.

Når Gry Hammer snakker om kraft og fermentering, er veien kort til heksestempelet.

Les mer fra Hemali

Fermentering: Gry Hammer viser deg hvordan du setter i gang.
Cøliaki og glutenintoleranse: Hva er forskjellen?
Vitamin D mot virus.

– Annonse –

– Annonse –