Janne Walle fant ikke hudpleien hun ønsket seg. Da lagde hun den selv. Mellom gryter i en kjeller i et hus på Askøy blir talg fra glade kyr til kremer.
Teksten ble først publisert i Helsemagagasinet vitenskap og fornuft. Alle foto: Nadia Mjelstad.
Laboratoriet minner om et kjøkken; her er store gryter, kjøkkenmaskiner og miksere, forteller Janne Walle (f. 1986) på telefon fra Askøy utenfor Bergen. Hudpleieserien Ærlig by Walle lover «naturlig hudpleie med få ingredienser». Det går mest i kremer, det helet startet som et savn.
– Jeg fant ikke produkter som jeg syntes var gode nok og heller ingen lagd av talg. Selv de produktene som kaltes «økologiske og naturlige», hadde 20-30 ingredienser, det er for mange. Jeg tenkte at jeg måtte lage kremer selv, og for to år siden begynte jeg å eksperimentere for eget forbruk, forteller hun.
– Selv produktene som kalles «økologiske og naturlige», har 20-30 ingredienser. det er for mange.
Talg har mye næring
– Talg er næringsrik med blant annet de fettløselige vitaminene A, D, E og K. Derfor trenger jeg ikke mange andre ingredienser. Om jeg kunne ha brukt kun talg, ville jeg gjort det, men noe må tilsettes for å gjøre hudpleien smørevennlig. Målet er så få ingredienser som mulig, fra to til seks, hvorav alle er forståelige, sier hun. Janne er utdannet personlig trener og har en bachelor i ernæringsfysiologi.
-Annonse-
Janne har funnet fram til en tradisjonell og nyttig ressurs som nå knapt er i bruk. Hun liker tanken på at mer av dyret utnyttes. Talgen som brukes i produksjon, kommer i hovedsak fra området rundt kyrnes nyrer. Kvalitet og dyrevelferd er viktig for Janne, og talgen kommer blant annet fra den økologiske gården Horgen.
– Da jeg fikk gode tilbakemeldinger på kremene fra familie og venner, tenkte jeg at hudpleie kanskje kunne bli business. Det var ekstra gøy å være den første som produserte talgbaserte hudpleiemidler i Norge i stor skala.
Talg – en glemt skatt med renessanse
Mye tyder på at talg er i ferd med å bli mer populært i produksjon. Særlig talg fra glade, gressfôrede kuer, erfarer Janne. – Jeg ser alltid etter større leverandør av talg. Talg er en glemt skatt, mener hun. – Før i tiden ble talg brukt til mat, lys, hud, skopuss og annet. Det er viktig å tenke bærekraftig produksjon innen alle områder, og talg er en verdifull ressurs.
Hva finnes av studier på helsevirkningene av talg?
– Kun en del små, men jeg trenger ikke store studier for å slå i bordet med at talg er ufarlig og naturlig. Talg er fett som likner hudens eget, det absorberes lett og gir næring slik at huden lettere kan reparere seg selv. Gode tilbakemeldinger fra kunder gleder meg.
– Hudpleie trenger ikke være komplisert.
Stor etterspørsel
I starten sjonglerte Janne tiden hjemme mellom å være mor til små barn og til små produksjoner. I januar 2021 begynte hun å selge aktivt.
– Siden da har det ballet på seg. Jeg utvikler stadig nye produkter; etterspørselen overgår all forventning, jeg har skapt et levebrød! Når talgen leveres til Janne, må den smeltes og renses. Prosessen tar tre dager.
– Jeg bruker litt maskiner og litt hender.
Kjemikalier blir en del av oss
Hva er problemet med vanlige hudpleieprodukter?
– Antall ingredienser, hvorav de fleste er uforståelige og ukjente. Hudpleie trenger ikke å være så komplisert. Jeg er kritisk til at hormonforstyrrende stoffer som parabener og ftalater brukes i kosmetikk. Det er unødvendig å utsette seg for, sier Janne. Ftalater er en gruppe kjemikalier som brukes for å gjøre plast og gummi myk. De kalles ofte «plastmyknere» (eng. plasticizer) og brukes mye i hudpleieprodukter.
– Slike stoffer absorberes og blir en del av oss. Derfor vil jeg vite hva jeg smører på huden. For eksempel er jeg skeptisk til kjemisk solfilter i solkrem fordi det trekker inn i huden og beskytter den fra innsiden. Jeg bruker fysisk solfilter i mine produkter. Fysisk beskyttelse legger seg som en barriere utenpå huden og reflekterer bort solstrålene.
– jeg vil vite hva jeg smører på huden!
Drømmen om større lokaler og ansatte
Hvor stor skal du bli?
– Så stor som mulig! Jeg har ambisjoner og alltid nye produkter i tankene. Ønsket er at alle i Norge skal få øynene opp for hudpleieprodukter lagd av talg.
Så kjelleren på Askøy blir snart for liten?
– Jeg håper det. På sikt ønsker jeg større lokaler og ansatte. Men jeg har ikke dårlig tid og gjør det jeg gjør, så skjer det som skjer. Jeg elsker den kreative biten, det å tenke ut nye produkter.
Hva er ditt siste produkt?
– Myggsalve! Den har jeg brukt en del tid på, sier Janne. Etikettene lages og skrives ut med hjelp av Jannes søster. – Ellers gjør jeg alt selv; den kreative biten er kjekk!
Siste nytt fra Hemali
Mat og energi er uløselig knyttet sammen
Trude Dybendahl: – Det må bli mørkere før det kan bli lyst
Jeg, en konspirasjonsteoretiker og antivakser? La oss heller bygge bro.
Omega 6 og 3: Du er neppe i balanse. Her er gode råd.