fbpx

Glutenfrie, keto rundstykker, skikkelig luftige!

Jeg har laget lavkarbobrød og rundstykker før, men de har alltid blitt ganske kompakte. Disse ble sååå luftige og gode, og de er kjappe å lage.

Keto, hva er nå det? Hvorfor er keto lurt for vektbalanse og helsa, tro? Det kan du lese om lenger ned i artikkelen. Men først skal vi bake med Maren!

Maren Aasen

Maren Aasen er ernæringsfysiolog, treningsinspirator, gründer og blogger. Hun deler sine eminente oppskrifter: nydelige, blodsukkervennlige og gjerne uten gluten og kumelk. Les mer om Maren her.
PS Visste du at Maren og familien hennes i Trøndelag lager kombucha? Altså fermentert te.

Keto rundstykker

200 g kvernende mandler (helst grovt kvernet, så mandelmel blir for fint)
5 ss fiberhusk
1 ts himalayasalt (gir mye mer mineraler enn vanlig bordsalt)
2 ts bakepulver
2 ss eplecidereddik
3 eggehviter
3 dl kokende vann

Slik gjør du

  • Sett ovnen på 175 grader, gjerne varmluft
  • Bland de tørre ingrediensene i en bolle
  • Gjør klart de våte. Hell først i kokende vann og rør godt. Bruk gjerne en mikser på svak hastighet
  • Ha i eddiken, til slutt eggehvitene
  • Miks det sammen i noen sekunder, deigen skal være klissete
  • Bruk en skje til å forme små rundstykker, legg på bakepapir. De hever mye!
  • Stekes nederst i ovnen i ca 45 minutter
Keto rundstykker passer særs godt med ost på. Og kombucha til! Kombucha er fermentert te.

Ketogen kost/ketose – hvorfor er det så lurt?

  • Kort fortalt: Å spise mer fett for å brenne fett. Fett er mye «langsommere» energi enn karbohydrater, og eneste form for energi som ikke påvirker blodsukkeret.
  • Ketogen metode er å redusere inntaket av karbohydrater, og spise litt mer fett. Da kan kroppen i større grad bruke fett som energikilde ved at fettsyrene brytes ned i leveren til ketonlegemer. 
  • Om du søker på «ketogen kost», dukker det fort opp skepsis. Men arten mennesket er mer tilpasset slik ketogen kost enn den meget karbohydratrike vi typisk spiser i dag.
  • Så og si alle livsstilssykdommer er knyttet til for høyt inntak av karbohydrater – altså sukker og stivelse.
  • Maten vi historisk har spist, som vi fant i naturen og som vi genetisk er tilpasset, ga mye mindre karbohydrater enn dagens kost. (Kilde: Evolusjonsbiolog Iver Mysterud)
  • I USA har keto gått fra noe «sært» til å ha fått innflytelse. Blant annet vist ved at matindustrien i USA nå satser på keto.
  • Fagkilder som lege Berit Nordstrand, Dr. i ernæringsfysiologi Vivian Veum, spesialist i indremedisin, Fedon Lindberg og legene Sofie og Erik Hexeberg er blant de mange som anbefaler kost som gir stabilt blodsukker.

Mer fra Hemali

Tre skiver brød. Gjett hvor mye sukker?
Lag skoleboller av surdeig, uten melk.
Periodisk faste er noe av det beste du kan gjøre for helsen.

Følg oss!

0FansLike
0FollowersFollow

Poleszynski: – Dette gjør jeg for å unngå virus!

– Siden epidemien ble konstatert, har myndighetene kun snakket om smitte, vaksine, nedstenging, testing og munnbind. Men null om hva vi selv kan gjøre med kostholdet og tilskudd, sier Dag Viljen Poleszynski.

Far ble vaksinert, men han er like innesperret. Hva var vitsen da?

Vi er skeptiske til en vaksine som ikke er testet på fars aldersgruppe. Men lovnadene om frihet veide tyngre. Så slipper far likevel ikke ut. Hva var vitsen med vaksinen, da?

Mettet fett: – Vi har ikke forstått den biologiske mekanismen!

Striden går om mettet fett: Gir det risiko for sykdom, eller ikke? Ernæringsbiolog Marit Kolby Zinöcker håper at vi nå står ved et sprang.

Les mer om ...

Poleszynski: – Dette gjør jeg for å unngå virus!

– Siden epidemien ble konstatert, har myndighetene kun snakket om smitte, vaksine, nedstenging, testing og munnbind. Men null om hva vi selv kan gjøre med kostholdet og tilskudd, sier Dag Viljen Poleszynski.

Far ble vaksinert, men han er like innesperret. Hva var vitsen da?

Vi er skeptiske til en vaksine som ikke er testet på fars aldersgruppe. Men lovnadene om frihet veide tyngre. Så slipper far likevel ikke ut. Hva var vitsen med vaksinen, da?

Mettet fett: – Vi har ikke forstått den biologiske mekanismen!

Striden går om mettet fett: Gir det risiko for sykdom, eller ikke? Ernæringsbiolog Marit Kolby Zinöcker håper at vi nå står ved et sprang.

Christine fordypet seg i rådet om ”melk for kalsium.” Hun fant noe ille.

Rådet om kalsium og melk, hva ligger bak? I arbeidet med masteroppgaven ble Christine skremt. – For kultur viste seg minst like viktig som evidens.

Mange flere har cøliaki og intoleranser. Har vi blitt pysete?

Ifølge lege Jørgen Skavlan er vi blitt så velfødde at vi må skape oss diagnoser for å føle at vi står på beina. Eller?