fbpx

Glutenfrie, keto rundstykker, skikkelig luftige!

Jeg har laget lavkarbobrød og rundstykker før, men de har alltid blitt ganske kompakte. Disse ble sååå luftige og gode, og de er kjappe å lage.

Keto, hva er nå det? Hvorfor er keto lurt for vektbalanse og helsa, tro? Det kan du lese om lenger ned i artikkelen. Men først skal vi bake med Maren!

Maren Aasen

Maren Aasen er ernæringsfysiolog, treningsinspirator, gründer og blogger. Hun deler sine eminente oppskrifter: nydelige, blodsukkervennlige og gjerne uten gluten og kumelk. Les mer om Maren her.
PS Visste du at Maren og familien hennes i Trøndelag lager kombucha? Altså fermentert te.

Keto rundstykker

200 g kvernende mandler (helst grovt kvernet, så mandelmel blir for fint)
5 ss fiberhusk
1 ts himalayasalt (gir mye mer mineraler enn vanlig bordsalt)
2 ts bakepulver
2 ss eplecidereddik
3 eggehviter
3 dl kokende vann

Slik gjør du

  • Sett ovnen på 175 grader, gjerne varmluft
  • Bland de tørre ingrediensene i en bolle
  • Gjør klart de våte. Hell først i kokende vann og rør godt. Bruk gjerne en mikser på svak hastighet
  • Ha i eddiken, til slutt eggehvitene
  • Miks det sammen i noen sekunder, deigen skal være klissete
  • Bruk en skje til å forme små rundstykker, legg på bakepapir. De hever mye!
  • Stekes nederst i ovnen i ca 45 minutter
Keto rundstykker passer særs godt med ost på. Og kombucha til! Kombucha er fermentert te.

Ketogen kost/ketose – hvorfor er det så lurt?

  • Kort fortalt: Å spise mer fett for å brenne fett. Fett er mye «langsommere» energi enn karbohydrater, og eneste form for energi som ikke påvirker blodsukkeret.
  • Ketogen metode er å redusere inntaket av karbohydrater, og spise litt mer fett. Da kan kroppen i større grad bruke fett som energikilde ved at fettsyrene brytes ned i leveren til ketonlegemer. 
  • Om du søker på «ketogen kost», dukker det fort opp skepsis. Men arten mennesket er mer tilpasset slik ketogen kost enn den meget karbohydratrike vi typisk spiser i dag.
  • Så og si alle livsstilssykdommer er knyttet til for høyt inntak av karbohydrater – altså sukker og stivelse.
  • Maten vi historisk har spist, som vi fant i naturen og som vi genetisk er tilpasset, ga mye mindre karbohydrater enn dagens kost. (Kilde: Evolusjonsbiolog Iver Mysterud)
  • I USA har keto gått fra noe «sært» til å ha fått innflytelse. Blant annet vist ved at matindustrien i USA nå satser på keto.
  • Fagkilder som lege Berit Nordstrand, Dr. i ernæringsfysiologi Vivian Veum, spesialist i indremedisin, Fedon Lindberg og legene Sofie og Erik Hexeberg er blant de mange som anbefaler kost som gir stabilt blodsukker.

Mer fra Hemali

Tre skiver brød. Gjett hvor mye sukker?
Lag skoleboller av surdeig, uten melk.
Periodisk faste er noe av det beste du kan gjøre for helsen.

Følg oss!

0FansLike
0FollowersFollow

– Angelica(10) skal bli frisk med mat som medisin!

Når barn får kreft, prøver legene å skåne foreldrene. Men mamma Ekaterina ville ikke skånes, hun ville vite: Kunne vi gjort noe annerledes?

Helsedirektoratet om dosering av vitamin D: – Vi følger WHO

Helsedirektoratet: – Høye doser av D-vitamin er toksisk.

Lege Torp (43) fikk kreft: –Jeg hadde ikke tid til å vente på «mer forskning»

Jeg har ikke tid til å vente på store studier om kreft og kostens betydning. I forskning fant Øyvind ti grep som selvforsvar mot kreft. Han praktiserer dem hver dag.

Les mer om ...

– Angelica(10) skal bli frisk med mat som medisin!

Når barn får kreft, prøver legene å skåne foreldrene. Men mamma Ekaterina ville ikke skånes, hun ville vite: Kunne vi gjort noe annerledes?

Helsedirektoratet om dosering av vitamin D: – Vi følger WHO

Helsedirektoratet: – Høye doser av D-vitamin er toksisk.

Lege Torp (43) fikk kreft: –Jeg hadde ikke tid til å vente på «mer forskning»

Jeg har ikke tid til å vente på store studier om kreft og kostens betydning. I forskning fant Øyvind ti grep som selvforsvar mot kreft. Han praktiserer dem hver dag.

Kriseløsninger for «kresne» barn

En del av barnets utvikling er å bli selvstendig og finne selvråderett over egen kropp. Det kan merkes i matveien.

Professor Haug: –De har regnet feil om dosering av vitamin D

– Statistiske tabber i medisin kan koste mange menneskeliv, sier professor Espen Haug. Allerede i 2014 ble en statistisk tabbe oppdaget. Altså er grunnlaget for det en hevder er sunt nivå av vitamin D trolig feil.