Glutenfrie, keto rundstykker, skikkelig luftige!

keto rundstykker ligger spredt på en rist

Jeg har laget lavkarbobrød og rundstykker før, men de har alltid blitt ganske kompakte. Disse ble sååå luftige og gode, og de er kjappe å lage.

Keto, hva er nå det? Hvorfor er keto lurt for vektbalanse og helsa, tro? Det kan du lese om lenger ned i artikkelen. Men først skal vi bake med Maren!

Keto rundstykker

200 g kvernende mandler (helst grovt kvernet, så mandelmel blir for fint)
5 ss fiberhusk
1 ts himalayasalt (gir mye mer mineraler enn vanlig bordsalt)
2 ts bakepulver
2 ss eplecidereddik
3 eggehviter
3 dl kokende vann

Slik gjør du

  • Sett ovnen på 175 grader, gjerne varmluft
  • Bland de tørre ingrediensene i en bolle
  • Gjør klart de våte. Hell først i kokende vann og rør godt. Bruk gjerne en mikser på svak hastighet
  • Ha i eddiken, til slutt eggehvitene
  • Miks det sammen i noen sekunder, deigen skal være klissete
  • Bruk en skje til å forme små rundstykker, legg på bakepapir. De hever mye!
  • Stekes nederst i ovnen i ca 45 minutter
Keto rundstykker passer særs godt med ost på. Og kombucha til! Kombucha er fermentert te.

Ketogen kost/ketose – hvorfor er det så lurt?

  • Kort fortalt: Å spise mer fett for å brenne fett. Fett er mye “langsommere” energi enn karbohydrater, og eneste form for energi som ikke påvirker blodsukkeret.
  • Ketogen metode er å redusere inntaket av karbohydrater, og spise litt mer fett. Da kan kroppen i større grad bruke fett som energikilde ved at fettsyrene brytes ned i leveren til ketonlegemer. 
  • Om du søker på “ketogen kost”, dukker det fort opp skepsis. Men arten mennesket er mer tilpasset slik ketogen kost enn den meget karbohydratrike vi typisk spiser i dag.
  • Så og si alle livsstilssykdommer er knyttet til for høyt inntak av karbohydrater – altså sukker og stivelse.
  • Maten vi historisk har spist, som vi fant i naturen og som vi genetisk er tilpasset, ga mye mindre karbohydrater enn dagens kost. (Kilde: Evolusjonsbiolog Iver Mysterud)
  • I USA har keto gått fra noe “sært” til å ha fått innflytelse. Blant annet vist ved at matindustrien i USA nå satser på keto.
  • Fagkilder som lege Berit Nordstrand, Dr. i ernæringsfysiologi Vivian Veum, spesialist i indremedisin, Fedon Lindberg og legene Sofie og Erik Hexeberg er blant de mange som anbefaler kost som gir stabilt blodsukker.

Mer fra Hemali

Tre skiver brød. Gjett hvor mye sukker?
Lag skoleboller av surdeig, uten melk.
Periodisk faste er noe av det beste du kan gjøre for helsen.

-Annonse-

– Annonse –

– Annonse –